Performanțele obținute sunt într-o strânsă legătură cu motivația internă și externă pe care o avem sau o obținem pe parcurs. Ana-Maria Secrieru, proaspătă absolventă a liceului Academiei de Științe din Capitală, este una dintre tinerele căreia motivația i-a adus 4 de 10 la examenele de bacalaureat.
Ana-Maria este o visătoare perseverentă, tânăra este convinsă că soarta nu trebuie să o lași în voia stelelor, ci să muncești mult pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Absolventa și-a dorit să ajungă în Marea Britanie, pentru a-și continua studiile de licență. „Am aplicat din decembrie la o universitate din Marea Britanie și am primit o ofertă condiționată. Aveam nevoie de media 9.00 la BAC pentru a fi acceptată definitiv la facultate. O medie destul de mare, din această cauză aveam emoții înainte de a-mi afla rezultatele”.
„Aveam nevoie de un singur punct”
Tânăra a fost scutită cu 10 din oficiu de la examenul la limba engleză, dat fiind faptul că a susținut examenul IELTS. Prin urmare, a trebuit să se prezinte doar la trei probe, cu toate acestea, emoțiile nu au fost mai mici. „Am început pregătirile prin luna martie completând teste de exersare, iar prin lună mai am început să rezolv toate testele de BAC din anii precedenți, în deosebi la matematică și chimie. Pentru a mă pregăti de examenul la limba română am optat să consult baremurile din anii precedenți ca să știu unde să atrag atenția”.
În cele din urmă, tânăra a obținut trei de 10 și un 9. La limba și literatura română era la un punct distanță de nota maximă. „Aveam nevoie de un singur punct și am hotărât să dau la contestare”. Cu toate că despre subiectivitatea profesorilor care verifică examenele la limba și literatura română sunt o mulțime de „povești”, tânăra a reușit să ia punctul mult râvnit.
Părinții și prietenii sunt cei care au susținut-o cel mai mult în această perioadă stresantă. „Am primit felicitări chiar înainte de a-mi vedea singura rezultatele contestării, și am înțeles că susținerea familiei, prietenilor și a colegilor este extrem de importanță.”
Licența în inginerie mecanică
Cele două luni de vară, care i-au mai rămas, Ana-Maria va încerca să le folosească la maxim. „Mă voi reîncărca cu energie înainte de universitate. De asemena, voi petrece timpul cu prietenii, care pleacă și ei la studii peste hotare”.
După ce a trecut cu brio de condiția impusă de universitatea dorită, Ana-Maria își îndeplinește visul și merge să-și ia licența în Marea Britanie. „Am ales să merg la University of Aberdeen, la facultatea de inginerie mecanică.”
Tinerilor care urmează să susțină examenul de bacalaureat, proaspăta absolventă le sugerează să nu se streseze înainte și după examen, cu toate că emoțiile sunt inevitabile. „Consultați baremurile testelor din anii precedenți, deoarece puteți să vă ghidați după ele. Nu vă subapreciați timpul necesar pentru pregătire , deoarece acesta trece foarte repede, dar și nu uitați să vă relaxați și să vă bucurați de ultimul an de liceu.”