Rezultatele examenelor la bacalaureat sunt un generator de emoții puternice. Unii nerăbdători, alții cu o strângere de inimă, absolvenții au accesat site-ul Agenției pentru Curriculum și Evaluate. Pentru că elevii sârguincioși nu sunt mereu de acord cu modul în care i-au fost apreciate lucrările, mulți tineri au depus contestări. În urma acestora, lista celor 11 absolvenți cu 10 pe linie la examene a fost completată de încă 7 elevi. Maria-Magdalena Teacă este absolventa liceului „Spiru Haret”din Capitală, care a reușit să obțină patru de 10 la examene, după rezultatele contestațiilor.
Maria-Magdalena a susținut trei probe de bacalaureat, fiind scutită cu 10 din oficiu de la examenul de limbă engleză. „Am susținut TOEFL, acesta fiind un atu pentru mine și oferindu-mi un pic mai mult timp pentru pregătire înainte de celelalte examene și mai puține situații stresante”. Tânără a luat 10 la istorie și chimie. „Când am aflat rezultatele inițiale, era ora 5:30 dimineața, pentru că eram nerăbdătoare, ca și orice absolvent probabil, i-am trezit pe toți din casă cu lacrimi de bucurie. Cu toate că încă era 9 la limba și literatura română, pe lângă notele de 10 de la istorie, engleză și chimie, aveam o stare de euforie și nu credeam ca pot fi mai fericită, pentru că mă așteptam la rezultate bune, dar nici chiar atât de bune”.
„Aveam nevoie de încă 5 puncte, eram sceptică”
Absolventa a luat nota 9 la română, prin urmare, a hotărât să depună o contestare. „Am menționat itemii la care nu aveam punctaj maxim. Aveam nevoie de 5 puncte până la 10, nu aveam speranțe prea mari, dar nici nu voiam regrete mai apoi și frământări de genul: „Ce-ar fi fost dacă?”, iar azi dimineață, când am aflat că sunt și eu în lista „campionilor cu 10 pe linie”, nu-mi venea să cred și probabil fericirea din inima mea și-a atins apogeul”.
Maria-Magdalena recunoaște că a muncit sistematic pe parcursul celor 12 ani de școală. „În opinia mea, examenele sunt o totalizare a cunoștințelor obținute printr-o muncă asiduă și câte un pic de efort depus fără întrerupere”. Tânăra a menționat că au ajutat-o mult testele din anii precedenți, îndeosebi la chimie. Într-un moment dat, eleva s-a prins că rezolvarea testelor era un mod de relaxare.
„Nota de 10 de la istorie o datorez în mare parte profesoarei Franțuz Daria, care nu m-a lăsat să mă pierd printre numeroasele evenimente fascinante pe care ni le-au lăsat strămoșii și care și-a sacrificat timpul și vacanțele ca să ne mai îndrumeze întru ceea ce înseamna BAC, iar la română, sincer, nu pot spune că m-am pregătit și n-am încercat să „îngraș porcul în ajun”. Am mizat pe faptul că am citit toate lecturile recomandate în anii de liceu de către profesori, pe creativitate și m-am rugat să fiu pe aceeași undă cu verificatorul”.
Tânăra menționează că nu percepe bacalaureatul ca pe un examen al maturității. „Dar cu siguranță este o situație care te face mai matur, pentru că elevii, chiar dacă sunt bine pregătiți, sunt supuși unei doze mari de stres, care pe mine, de exemplu, mă consuma în fiecare dimineață din ziua BAC-ului, dar care și m-a învățat cum să-mi controlez emoțiile, astfel încât, atunci când intru în sala de examen, să-mi pot valorifica toate cunoștințele obținute anterior”.
Maria recunoaște că părinții au avut așteptări mari, pentru că erau conștienți de faptul că tinerei îi place să învețe, să descopere lucruri noi și să caute răspunsuri complexe la toate întrebările existente. „Totuși, notele de 10 pe linie la BAC erau mai mult o discuție-glumă, pentru că eram cu toții conștienți de subiectivitatea verificatorilor, mai ales la examenul de la limbă română. Unicul 10 de care eram sigură, era cel de la Chimie și presupun că am și pariat pe el cu părinții.
„Când am aflat rezultatele finale de după contestare, cred că cele mai fericite au fost mama și bunica, ele având și cele mai mari emoții pentru mine în această perioadă, iar colegii și prietenii mei sunt cei mai drăguți oameni de pe planetă, ei spunându-mi cu certitudine în fiecare zi, de la contestări și până astăzi, că urmez eu cu 10 pe linie, iar pentru asta, le mulțumesc enorm”.
Muzica și dansul – două mari pasiuni
Există un stereotip potrivit căruia, tinerii care au succese remarcabile la școală, învață tot timpul și nu au o viață socială activă. Exemplul Mariei este unul care vine să distrugă acest stereotip. Printre teme, tânăra cultivă și alte pasiuni, printre care cele mai definite au ajuns muzica și dansul. „Aceste pasiuni vin probabil genetic, pentru că provin dintr-o familie de muzicieni, care m-au învățat cum să-l consum pe Bach și pe Chopin și de la care am moștenit plăcerea și talentul de a cânta uneori”.
Tânăra a fost dansatoare aproape toată viața. Timp de 13 ani a practicat dansurile, începând cu dansuri sportive la „Codreanca” și suspendându-și cariera în calitate de membră a Show Baletului „Black and White”.
„La 14 ani ziceam că dansul este viața mea, dar odată cu vârsta, s-au schimbat și prioritățile. Acum dansez ori de câte ori am ocazia și cred că toți cei care au fost la balul nostru de absolvire, o pot confirma, pentru că nu am părăsit pentru nicio secundă ringul de dans.”
Anul acesta, pe lângă participarea la dansul clasei absolvente de la sfârșit de an, Maria a reușit să fie și coregrafa unei clase de a 9-a de la liceul „Spiru Haret”. „M-am simțit ca și o mamă foarte mândră de copilul ei, atunci când colegii mai mici au strălucit pe scena Filarmonicii, la Gala Absolvenților Liceului „Spiru Haret”, acesta fiind un semn că dansul încă încearcă să-și creeze un drum prin viața mea, la fel cum a făcut-o și până acum”.
Viața după BAC există
Vara de după examene e „viață care există după BAC” pentru Maria-Magdalena. Tânăra intenționează să o petreacă acolo unde se simte în largul său, pe malul mării alături de colegii/prietenii care pleacă la studii peste hotare și pe care, probabil, nu-i va revedea prea curând.
Ce ține de studiile universitare, Maria-Magdalena a făcut o alegere în favoarea Moldovei. „Dacă mă întrebați un an în urmă, sigur ziceam că vreau să plec la studii peste ocean. Azi, datorită unor circumstanțe care mi-au cam întors planurile peste cap , vă spun cu multă mândrie că rămân acasă. Din noiembrie până acum, am avut timp să meditez și să realizez că nu te pui cu destinul. Din acest motiv am hotărât să-mi împlinesc visul din copilărie și să tind spre un loc bugetar la Universitatea de Stat de Medicina și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în cadrul facultății Medicină Generală. Am înțeles că e singurul domeniu care mi-ar da doza zilnică de adrenalină de care am nevoie pentru a fi împlinită și chiar dacă e o provocare, sunt o fire competitivă și o accept cu brațele deschise”.