(livetext) Parlamentul în întuneric. Deputații se vor reîntâlni mâine într-o nouă ședință începând cu ora 9:00

sanduu

Deputații se convoacă astăzi de la 12:30 în ședință Parlamentară. Juridic, este doar continuată ședința de constituire, dar evenimentele de astăzi stau în umbra deciziei de ieri a Curții Constituționale, care stabilea ca dată limită de formare a unui Guvern ziua de ieri. Astăzi, în urma unei dispoziții semnate de deputații ACUM și PSRM este se convoacă ședința cu 4 puncte pe ordinea de zi.

Update 20:30: Deputații au finalizat subiectele de ordinea de zi. Cea de a doua ședință a fost închisă, iar președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi a anunțat că deputații ar urma să se convoace mâine, de la ora 9:00 într-o nouă ședință a plenului Parlamentului.

Update 20:05: Deputații au început, din punct de vedere juridic o nouă ședință a plenului Parlamentului. În practică, a fost o pauză de aproape o oră între acele două ședințe. Pe ordinea de zi sunt 4 subiecte.

Update 18:48: Membrii Guvernului condus de Maia Sandu depun în aceste momente jurământul de investire. Primul a fost Maia Sandu, urmată de Andrei Năstase și Vasile Șova, civepremier pentru  reintegrare.

Update 18:05: Deputații au votat hotărârea Parlamentului cu privire la declararea Republicii Moldova drept „stat capturat”.

Update 17.40: Andrei Năstase propune votarea proiectul de hotărâre privind recunoașterea caracterului captiv al statului. „Instituțiile de stat și drept ale acestei țări au fost capturate.

Update 17:20: Parlamentul a format conducerea Parlamentului, în persoana a 4 vicepreședinți și Biroul Permanent, în componență de 15 deputați. Totodată, se vor forma 10 comisii Parlamentare.

Update 15:44: Zinaida Greceanîi a fost aleasă în funcția de președinte al Parlamentului. Pentru ea au votat 56 de deputați din cei 61 prezenți în sală. 

Update 15:07:  Ambasada Federației Ruse a venit cu o reacție la evenimentele politice de astăzi din Republica Moldova. Într-un comentariu pe facebook, instituția cere forțelor politice să nu admită destabilizarea situației din țară.

Ambasada Rusiei cere forțelor politice să nu admită destabilizarea situației din țară. „Susținem eforturile partidelor parlamentare”

Update 14:56: Cântărețul Pasha Parfeny a adus la Parlament un set de boxe pentru a se auzi mai bine ședința Parlamentului.

Update 14:43: Începe procedura de vot pentru alegerea președintelui Parlamentului. Vezi mai jos cum se desfășoară procedura:

Update 14:32: Singura candidatură venită din partea deputaților este cea a Zinaidei Greceanîi, președinte a PSRM. În curând ar urma să înceapă procedura de vot.

Update 14:22: Comisia specială s-a întrunit și a stabilit că Vasile Bolea, deputat al PSRM este președinte al comisiei speciale. Sergiu Litvinenco, deputat al PAS este secretar al comisiei. După ce deputații vor înainta candidaturi, aceștia ar urma să meargă în hol pentru a vota pentru candidatul la funcția președinte al Parlamentului, în procedură de vot secret.

Update 14.10: Potrivit deputatului blocului ACUM, Dumitru Alaiba, secretarul general al parlamentului, Igor Klipii, ar fi scris cererea de demisie, cu câteva minute în urmă.

Update 14:00: UNIMEDIA a făcut publică lista miniștrilor propusă de ACUM.

lista guvernului

Update 13:34: A început procedura de alegere a Președintelui de Parlament, prin constiuirea unei comisii speciale pentru efectuarea alegerii Președintelui Parlamentului în componența următoare:

PSRM: Vladimir Bolea, Vladimir Țurcan și Grigore Novac

ACUM: Sergiu Litvinenco și Alexandru Slusari

Update 13:09: ÎN Parlament este în continuare întuneric, iar secretariatul Parlamentului nu este prezent la lucru.

Update 12:56: În ședința de plen se adună încet deputații blocului ACUM și cei ai PSRM.

Update 12:51: În Parlament este stinsă lumina, iar ședința Parlamentului ar urma să fie organizată cel mai probabil în „semi-întuneric”. Tot în acest moment deputații socialiști au finalizat procesul de semnare a documentului de înțelegere temporară dintre ACUM și PSRM.

…………………………………….

Potrivit cererii, cele 4 puncte de ordinea de zi sunt:

1. Alegerea conducerii și organelor de lucru ale Parlamentului.

2. Cu privire la aprobarea programului de activitate și lista membrilor Guvernului Republicii Moldova

3. Cu privire la adoptarea unor acte legislative (hotărâri și legi)

4. Diverse

Ședința poate fi urmărită live aici:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente