Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de Igor Dodon prin care acesta cere interpretarea unor articole din Constituție pentru stabilirea datei de la care se calculează termenul de trei luni de inactivitate a Parlamentului în vederea dizolvării acestuia. Decizia a fost publicată acum câteva minute pe site-ul Curții Constituționale. Astfel, potrivit deciziei Curții, data de 9 iunie este data la care actuala legislatură poate fi dizolvată, întrucât, mandatele actualilor deputați au fost validate pe 9 martie 2019, iar de atunci au trecut exact 3 luni. Totuși, în decizia Curții este specificat în paranteză, 90 de zile, ceea ce ar însemna de fapt data de 7 iunie, adică cea de astăzi.
Interpretarea legii ar fi cam așa: Mandatele actualilor deputați au fost validate pe 9 martie. Astfel, din acea dată, de 9 martie, Guvernul Pavel Filip este oficial în interimat, adică în demisie. Astfel, din acel moment, deputații au exact 3 luni pentru a numi un nou Guvern, în caz contrar fiind declanșate alegeri anticipate.
Mai multe detalii despre problema sesizată de Dodon puteți citi aici.
Curtea Constituțională a pus accentul pe data de 9 iunie, întrucât potrivit Constituției, Parlamentul este dizolvat dacă timp de 3 luni de la demisia Guvernului nu este votat unul nou.
Pe data de 9 martie 2019, mandatele actualilor deputați au fost validate de Curtea Constituțională, iar potrivit legii, în acel moment, guvernul este considerat demis de drept. Astfel, de atunci, a început să curgă numărătoarea inversă pentru investirea unui nou guvern, în caz contrar apărând necesitatea de a organiza anticipate, și anume un termen de 3 luni, care expiră pe 9 iunie.