BAC 2019: Care este importanța examenului, cât durează testarea și cine elaborează subiectele

BAC-2018-33

Examenul de bacalaureat are drept scop testarea cunoștințelor elevilor absolvenți la disciplinele studiate pe parcursul celor 12 ani. În cadrul examenului de bacalaureat, elevii absolvenți urmează să susțină în mod obligatoriu probe de examen la limba de instruire, limba străină, iar în şcolile alolingve – la limba şi literatura română, dar şi un examen de profil – matematica pentru cei de la profil real; istoria românilor și universală pentru profilul umanist și proba de profil pentru candidaţii de la profilul arte, sport, tehnologic.

În afară de disciplinele obligatorii, candidații la BAC vor susține și o probă de examen la o disciplină şcolară, propusă spre alegere dintr-o listă mai largă: geografie, fizică, chimie, biologie, matematică, istoria românilor și universală, informatică.

Pentru că în perioada pregătirilor pentru examenul național de bacalaureat e multă agitație, iar elevii se stresează de fiecare dată când aud cuvântul „BAC”, echipa #diez a selectat câteva repere, pe care trebuie să le cunoască fiecare elev care susține examenul în acest an.

# Modele de subiecte pentru bacalaureat 2019:

# Exersează pentru bacalaureat. Rezolvă testele examenului la Limba Străină din ultimii 5 ani

# Pregătește-te pentru bacalaureat. Rezolvă testele examenului la „Disciplina de Profil” din ultimii 5 ani

# Pregătește-te de examenul la Limba de Instruire și rezolvă testele din ultimii cinci ani

# Exersează pentru bacalaureat. Rezolvă testele examenului la „Disciplina la solicitare” din ultimii cinci ani

# Calendarul examenelor de bacalaureat 2019:

# 4 iunie (marți) – Limba şi literatura română (alolingvi);
# 7 iunie (vineri) – Limba de instruire;
# 11 iunie (marți) – Limba străină;
# 14 iunie (vineri) – Matematica (real), Istoria românilor şi universală (umanist), Arte (arte), Sport (sport);
# 18 iunie (marți) – Examenul la solicitare (geografie, fizică, chimie, biologie, matematică, istoria românilor și universală, informatică);
# 21 iunie (marți) – L. ucraineană/ bulgară/găgăuză (real, umanist).

# Cine concepe subiectele de la testarea la clasa a XII-a

Subiectele de la evaluarea națională a elevilor de clasa a XII-a sunt concepute de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare – instituția din subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării care elaborează cerințele pentru toate examenele școlare. Potrivit regulilor de evaluare, subiectele de la clasa a XII-a trebuie „să fie formulate clar, precis și în strictă concordanță cu programele școlare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu”, dar și „să aibă un nivel mediu de dificultate”.

Subiectele pentru toate probele examenului de bacalaureat se clasifică în categoria documentelor secret de serviciu, din momentul demarării acțiunilor de elaborare a acestora şi până la momentul când ele devin publice. Elaborarea subiectelor se face conform următoarelor criterii:

# să fie în concordanţă cu recomandările curriculumului la disciplina de examen şi cu programa de examen;

# să asigure cuprinderea echilibrată a materiei studiate;

# să aibă un grad de complexitate corespunzător conținutului programei de examen;

# să permită tratarea lor în timpul alocat candidaților pentru rezolvarea acestora;

# să solicite candidaţilor capacităţi de analiză, de sinteză, de generalizare şi abstractizare.

Subiectele de la fiecare testare de clasa a XII-a sunt concepute astfel încât să poată fi rezolvate timp de trei ore astronomice.

În sesiunea de bază, între probele de examen se face o pauză de, cel puţin, două zile.

Testele de examen sunt scanate în Centrele Republicane de Evaluare/Examinare a Contestațiilor alb-negru până la verificare şi color după verificare.

# Cum se va desfășura evaluarea națională la clasa a XII-a 2019

Evaluarea Națională la clasa a XII-a se desfășoară în perioada 4-21 iunie, metodologia a rămas neschimbată din 2014.

Pentru fiecare Centru de Bacalaureat se desemnează un președinte, un secretar la fiecare 100 de candidați, un asistent medical și asistenți care vor supraveghea derularea examenelor de bacalaureat. Toate cadrele sunt desemnate de către Comisia Raională/Municipală de Examene și nu pot fi persoane care au în sală, alte persoane înrudită (copil, frate/soră, nepot/nepoată, cumnat/cumnată, ginere/noră) printre candidații care susțin examenul de bacalaureat în centrul respectiv.

Preşedintele, secretarul/ secretarii, asistenţii, lucrătorul medical se prezintă la Centrul de Bacalaureat în intervalul orar 7.30 – 8.00. În zilele în care se desfășoară probele de examen preşedintele, secretarul/ secretarii, asistenţii, lucrătorul medical poartă ecusoane pe care este scris numele, prenumele, funcția în cadrul examenului.

În fiecare zi de examen, Preşedintele Centrului de Bacalaureat repartizează asistenţii în sălile de examen, prin tragere la sorţi, într-o sală cu monitorizare video.

În sălile de examen se repartizează câte doi asistenţi la fiecare 30 de candidaţi, dar nu mai puţin de 2 asistenţi într-o sală.

Asistenții verifică aranjarea candidaţilor în bănci, conform ordinii stabilite prin listele afişate

Profesorii asistenți nu au voie să le ofere elevilor indicații despre rezolvarea subiectelor, să facă modificări ale testelor sau completări ale rezolvărilor testelor.

La încheierea celor 180 de minute de evaluare, profesorul care administrează testul recuperează foile de evaluare de la elevi și le predau, pe bază de proces-verbal, președintelui comisiei, care este directorul sau directorul adjunct.

# Cine corectează și notează lucrările elevilor

Pentru verificarea testelor scrise ale candidaților, pentru fiecare disciplină de examen, se constituie Comisia Republicană de Evaluare.

Fiecare lucrare este verificată de doi profesori, în cazul în care decalajul de punctaj este semnificativ pentru notă, lucrarea este verificată de un al treilea profesor.

În cazul în care lucrarea a acumulat mai mult de 90-100% din punctajul maxim, atunci președintele comisiei reverifică, în mod obligatoriu, testele, în raport cu prevederile baremului de corectare; punctajul acordat este final.

Profesorii verifică cu pix roşu sau verde şi acordă punctaj testelor de examen, în strictă conformitate cu prevederile baremului de corectare. Evaluatorii sunt obligați să evidenţieze greşelile de orice tip la identificarea acestora în teste.

# Ce se întâmplă cu rezultatele de la evaluarea națională la clasa a XII-a

Entitatea națională cu funcții de evaluare și examinare publică în ziua anunţării rezultatelor, pe pagina web a entității, testele şi baremele administrate în sesiunea de examene.

Entitatea națională cu funcții de evaluare și examinare oferă posibilitatea candidaţilor să vizualizeze on-line testele personale verificate, după afişarea rezultatelor în Centrele de Bacalaureat, în termenele stabilite pentru formularea contestaţiilor. În acest an, notele vor fi publicate pe 26 iunie.

Nu se permite realizarea copiilor, fotocopiilor sau preluarea sub orice formă a informaţiei din testele personalizate.

# Cum depui o contestație

La cererea candidatului care nu este de acord cu nota, Preşedintele Centrului de Bacalaureat, îi prezintă acestuia lucrarea. În această procedură, candidatul va fi asistat de către Preşedintele Centrului de Bacalaureat. Elevul va scrie cererea conform unui model prestabilit.

Cererile pentru contestaţii sunt primite şi înregistrate la Centrul de Bacalaureat, în decurs de 48 de ore din momentul afişării rezultatelor la avizierul Centrului de Bacalaureat, în limitele zilei de muncă (9.00 – 18.00).

Candidatul are dreptul doar o singură dată să-şi vadă testul/testele în cele 48 de ore care se acordă pentru procedura respectivă.

# De ce este nevoie de bacalaureat

Prin aceste probe practice, de limbă, limbă maternă, limbi străine, de competențe digitale și altele se certifică abilitățile obținute ale fiecărui candidat pe parcursul celor 12 ani de studii la liceu. Pentru fiecare disciplină există și un standard de cunoștințe pe care elevul trebuie să le acumuleze. De exemplu, pentru limbi străine există acea clasificare a nivelurilor de competențe lingvistice agreate la nivel european și pe care multe state le-au introdus chiar în curriculum.

Examenul de bacalaureat este recunoscut și la nivel internațional, prin urmare diploma de BAC reprezintă un filtru de acces la etapa următoare de studii, învățământul superior.

Vezi și 28 de lucruri pe care trebuie să le știi dacă susții examenul în acest an.

Taguri: #BAC 2019
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente