Curtea Constituțională: Parlamentul nu poate „umbla” la sistemul electoral în ajunul anticipatelor

_MG_3641_web

Curtea Constituțională a admis sesizarea celor 3 deputați independenți, pronunțând că în cazul alegerilor anticipate nu se poate schimba sistemul electoral, aceste proceduri putând fi operate doar în cazul alegerilor ordinare.

„Parlamentul poate modifica legislația electorală în intervale mai mici decât o legislatură completă. Noul sistem nu poate fi aplicat în cazul alegerilor parlamentare anticipate, ci numai în cazul unora ordinare cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înainte de alegeri”, se menționează în decizia Curții.

Independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic au solicitat Curții Constituționale să se expună asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

Parlamentarii consideră că „modificarea sistemului electoral pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept, a modului liber și democratic de desfășurare a alegerilor, a recomandărilor instituțiilor internaționale”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente