Mai multe agro-pensiuni din regiunea Orheiul Vechi au primit binocluri și echipament pentru birdwatching (observarea păsărilor). Această experiență în natură este solicitat tot mai des de tur-operatorii și turiștii străini în pachetele turistice ale Republicii Moldova. Acest concept de produs turistic a prins contur în octombrie 2018, când au fost elaborate 6 trasee turistice pentru observarea păsărilor, drumeții și cicloturism, situate în arealul Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”.
La dispoziția și dorința turiștilor sunt expuse trasee de complexitate diferită, de la 4 la 23 de kilometri. Ele pot fi parcurse pe jos sau cu bicicleta, traversând defileele pitorești ale râului Răut. Adepții acestui hobby sunt dispuși să călătorească pe distanțe lungi pentru a vedea o pasăre în habitatul său natural și a se bucura alături de localnici de viața rurală.
Înainte de a-și începe experiența în natură, turistului i se oferă gratuit o hartă a traseelor turistice, un ghid al păsărilor din Rezervația Orheiul Vechi, cât și un binoclu, care va fi pus la dispoziție de către pensiunile din regiune (Eco Resort Butuceni, Vila Roz, Casa Verde, Casa din Lunca, Casa de sub Stîncă, La Anișoara, Valea Stâncii) și Rezervația Cultural-Turistica Orheiul Vechi.
Instruirea teoretico-practică în birdwatching și echipamentul tehnic a fost oferit pensiunilor rurale de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.
Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” este atractivă pentru birdwatching, întrucât aici trăiesc în jur de 100 de specii de păsări. Vizitatorul pasionat de turismul de aventură ușoară poate observa aceste păsări, care reprezintă o treime din numărul total de păsări care pot fi văzute în Republica Moldova. De asemenea, de-a lungul traseelor, turiștii vor găsi panouri informative cu hărți ale itinerariilor și informații despre zona în care se află. Experiența este completată de obiectele turistice din zonă, opriri gastronomice și puncte de cazare în pensiunile rurale ale Orheiului Vechi. În acest mod se intenționează diversificarea ofertei turistice a Republicii Moldova.
Cea mai vizitată atracție turistică a țării, Orheiul Vechi, își extinde astfel gama de servicii turistice și ar putea prelungi timpul de ședere al vizitatorilor în căutare de o adevărată experiență rurală, mai aproape de natură.
Pe parcursul anilor 2016-2017, turismul în Republicca Moldova a înregistrat o creștere medie anuală de 19%. În anul 2018, în Moldova au venit circa 160 de mii de turiști. Inițiativa a fost realizată cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Păsărilor, prin colaborarea între Ministerul Educației, Culturii si Cercetării și Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și de Guvernul Suediei, în colaborare cu Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.
Citește și: