În premieră, pentru Moldova, pe 30 octombrie, la rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” a fost lansată o nouă destinație turistică. Este vorba de o disciplină foarte populară în lume, și anume birdwatchingul (monitorizarea, observarea păsărilor). Această componentă este suplinită și cu alte forme de activități precum drumețiile și ciclismul.
Organizatorii evenimentului au fost Mișcarea Ecologistă din Moldova (MEM). Evenimentul a lansat traseele de birdwatching, drumeție și ciclism în cadrul rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”. Primii norocoși care au avut posibilitatea să „testeze” noul serviciu au fost câțiva jurnaliști din țară.
„Orheiul Vechi are un potențial turistic enorm. El trebuie valorificat în așa fel încât nu doar turiștii moldoveni, dar și cei străini să vină cât mai des pe aici. Turistul iubește un spectru larg de activități când vizitează un obiectiv turistic”, a declarat Andrei Chistol, secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
„Republica Moldova, în ultimii 3-4 ani, face pași excepționali în domeniul turismului. Republica Moldova a devenit o stea care a răsărit pe arena internațională pentru activitatea sa turistică. În anul 2018, țara noastră a fost inclusă în top destinații pentru a fi vizitată. În prezent, turiștii caută în alte experiențe, alte emoții. De aceea, la Orheiul Vechi, lansăm noi componente ale produsului turistic care țin de experiență. În zilele noastre, turistul este pregătit să plătească de 2 ori mai mult pentru un turism de experiență. În acest sens, Moldova se poate mândri cu noile oferte autentice. Traseele de drumeție, ciclism, birdwatching (monitorizarea păsărilor) completează produsul istoric-cultural al destinațiilor turistice din Orheiul Vechi”, a spus directoarea Proiectului de Competitivitate USAID Moldova, Doina Nistor.
Prin urmare, pe întregul traseu au fost instalate panouri cu hărți pentru ca turiștii să se simtă în siguranță. Localitățile care au fost incluse în itinerarul drumețiilor sunt Butuceni, Trebujeni, Morovaia, Jeloboc, Piatra și Furceni.
Pentru ca aventura să se soldeze cu succes, organizatorii și-au propus să creeze o serie de activități prin care să transforme vizitatorii în prietenii naturii. Acest lucru se va desfășura prin drumeții, plimbări cu bicicleta și o activitate nouă pentru Moldova birdwatching.
Ca acest lucru să fie real și practicabil a fost creată o serie de trasee turistice în arealul rezervației „Orheiul Vechi”. Sunt trasee care pot fi văzute de un grup de 6 oameni, de complexitate diferită de la 4 km până la 22 de km. Aceste plimbări au menirea să trezească emoții, iar emoțiile sunt principalele surse de motivare a turiștilor de a veni aici.
Vizitatorii vor putea vedea peste 100 de specii de păsări, adică o treime din numărul total de specii pe care le putem vedea în Moldova.
Pentru confortul turiștilor a fost creată o hartă interactivă a traseelor turistice de observare a păsărilor în arealul Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi.
Pentru a înțelege cum funcționează această hartă vă propunem să vedeți acest tutorial.
De asemenea, puteți vizualiza acest Story Map unde aveți posibilitatea să ascultați sunetele diferitor păsări pe care le puteți întâlni în această rezervație.