Persoanele care se asigură în mod individual încă pot beneficia de reduceri la achitarea de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). Compania Națională de Asigurări în Medicină reamintește că oferta este disponibilă până pe 1 aprilie inclusiv.

Prin urmare, în această perioadă, cetățenii beneficiază de reduceri în mărime de 75%, 60% și 50% din valoarea primei.

Proprietarii de teren agricol au reduceri de 75% şi achită 1014 lei prin intermediul agențiilor teritoriale ale CNAM. La rândul lor, persoanele fizice care desfăşoară activitate independentă în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, beneficiază de reduceri de 60% și achită 1622,40 de lei la agenţiile teritoriale ale CNAM. Fondatorii de întreprinderi individuale, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, alţi cetățeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, cetăţenii străini cu drept de ședere provizorie în Republica Moldova achită 2 028 lei, ceea ce reprezintă jumătate din prima de asigurare medicală.

După 1 aprilie, persoanele care nu s-au asigurat în termenul stabilit de legislație vor plăti integral prima AOAM, cu amendă de la 750 la 1650 de lei şi penalitate de întârziere (0,1% din prima de asigurare pentru fiecare zi de întârziere), iar statutul de asigurat va fi activat doar după şapte zile din momentul achitării.

Pentru detalii despre modalitatea de plată a primei AOAM în sumă fixă, accesaţi link-ul sau apelați Info CNAM – numărul de telefon 0 800 99999.