(video) Trebuie sau nu de prescurtat concediul de îngrijire a copilului. Alina Andronache oferă argumente în acest sens

1517910179293

În noul episod apărut pe Vlogul unei Mame Feministe, Alina Andronache vorbește despre concediul de îngrijire a copilului și necesitatea scurtării de la 3 la 2 ani a concediului de îngrijire a copilului prin ridicarea cuantumului indemnizației lunare. Despre toate acestea aflați în videoul de mai jos.

În ultima perioadă se discută intens la nivel de autorități despre reforma concediului de îngrijire a copilului. Au fost înregistrate două proiecte de lege pe acest subiect, unul de către un grup de deputați, iar altul a fost supus consultărilor de către Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale. Ambele proiecte propun scurtarea concediului de îngrijire a copilului prin ridicarea cuantumului indemnizației lunare. Adică, dacă stai doi ani în concediu de îngrijire a copilului, vei avea o indemnizație lunară mai mare, decât dacă vei sta trei ani. Proiectele prevăd doar doua opțiuni: să stai doi sau trei ani în acest concediu.

Concediul de îngrijire a copilului este un subiect care foarte des pornește discuții în contradictoriu în toate sferele societății. Trebuie scurtat sau nu? Care este durata lui optimă? Și alte multe aspecte legate de el.

Astăzi, Concediul de îngrijire a copilului cum este prevăzut în Moldova, eșuează din toate punctele de vedere: nu motivează cuplurile să aibă mai mulți copii; (ii) Reduce participarea femeilor cu copii mici pe piața muncii; (iii) Nu-i motivează pe tați să participe și ei la îngrijirea copiilor; (iv) Este o povară pentru angajatori, (v) Creează premise pentru discriminarea indirectă a femeilor de vârstă reproductivă atunci când vor să se angajeze, și (vi) Contribuie la diminuarea veniturilor femeilor și a familiilor în general.

Este nevoie de o reformă a concediului de îngrijire a copilului care să țină cont de interesele copilului și a părinților, care ar oferi opțiuni pentru fiecare familie în parte. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare  a lansat o notă analitică prin care propune autorităților o formulă care să ofere maximă libertate părinților să decidă ei singuri perioada când vor beneficia de respectivul concediu, ținând cont de situația lor în familie și de nevoile acestora.

Voi descrie în câteva cuvinte această inițiativă: Dacă statul cheltuie în perioada concediului de îngrijire a copilului timp de 3 ani in medie 54.000 de lei, aceasta sumă nu se va schimba, dar cuplul va putea singur să decidă cât va dura această perioadă a concediului. Părinții urmează să primească întreaga sumă care li se cuvine pe o perioadă de trei ani, indiferent de câte luni optează să beneficieze efectiv de concediul de îngrijire a copilului”

Familia va putea decide perioada concediului de îngrijire a copilului care este convenabilă lor fără a avea pierderi financiare. Flexibilitatea pe care o propune CPD este posibilitatea părinților de a împărți concediul de îngrijire a copilului între ei care va aduce beneficii multiple, inclusiv financiare. De exemplu, dacă familia a decis că, concediul de îngrijire a copilului va fi 24 de luni, aceste luni pot fi împărțite intre părinți, 12 luni mama și 12 luni tata.. În cazul în care tații aleg să beneficieze de concediu, coeficientul de calcul a îndemnizației vă creste progresiv de la 0,3 în prima lună, la 0,6 în luna a patra. Respectiv, dacă de concediu de îngrijire a copilului beneficiază doar un părinte, indiferent de durată, suma rămâne aceiași, dacă de concediu beneficiază ambii părinți, această sumă se va mări. CPD propune ca îndemnizația lunară pentru îngrijirea copilului să fie indexată anual la rata inflației, deoarece situația curentă dezavantajează mult beneficiarii cu o indemnizație relativ mică.

Această inițiativă este bună deoarece oferă posibilitatea ca fiecare familie, luând în considerare toate necesitățile și problemele familiei să ia o decizie în beneficiul lor. Nu statul, ministerul, guvernul, ONG-urile sau oricine altcineva trebuie să spună cine și cât să stea în concediul de îngrijire a copilului. Familia trebuie să decidă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente