(grafic) Tinerii din Moldova în anul 2017: Salariul și părinții sunt principalele surse de venit al tineretului

1585602

Continuăm seria articolelor despre situația socială a tinerilor din Moldova. De această dată discutăm despre veniturile tinerilor atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Veți afla din ce surse se întrețin și din ce activități obțin cei mai mulți bani. Toate datele prezentate mai jos au fost sistematizate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Sursele principale de venit ale tinerilor sunt salariul și mijloacele financiare din partea părinților

Principalele surse de venit al tinerilor (14-34 ani) sunt mijloacele financiare din activitatea salarială în sectorul non-agricol (32,1%) și din partea părinților/întreținere (23,8%), fiind urmate de transferurile din afara țării și plățile sociale (circa 11%), activitatea agricolă pe cont propriu (8,5%).

Sursele de venit al tinerilor variază semnificativ în funcție de grupul de vârstă al tinerilor. Pri urmare, pe măsura înaintării în vârstă, veniturile de întreținere scad de la 66,5% pentru tinerii de 14-19 ani, până la 2,7% pentru tinerii în vârstă de 30-34 ani pentru care, mai importante devin plățile salariale în sectorul non agricol (50,2%).

Mediul de reședință la fel este un factor care determină nemijlocit sursele de venit ale tinerilor. Dat fiind că, în mediul urban sunt disponibile mai multe locuri de muncă, activitatea salarială în sectorul non-agricol este sursa principală de venit pentru 47,6% din tinerii din mediul urban (în mediul rural circa 17%). Totodată, activitatea individuală agricolă este o sursă de venit pentru 14,7% din tinerii din mediul rural.

În ultimii ani, se atestă o reducere a tinerilor care sunt la întreținerea rudelor (-5,4 %), dar tot mai mulți au drept sursă de venit activitatea salarială în sectorul non-agricol.

La fel citiți si Femeile din sate au născut mai mult la o vârstă mai mică decât cele din orașe

Generaţia tinerilor este într-o continuă descreștere

Fiecare al 5-lea adolescent refuză să învețe

În orașe tinerii locuiesc singuri, iar în sate cu părinții lor

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente