Maria Magdalena Pojoga este absolventa Liceului Teoretic „Mircea Eliade”. Împreună cu alți peste 17 mii de tineri din clasa a XII-a, Maria a susținut examenul de bacalaureat. Ceea ce o diferențiază este că tânăra a luat 4 de 10 la examen.

„Aveam 3 note de 10, dar știam că pot avea mai mult”

Examenul de bacalaureat reprezintă pentru fiecare absolvent o oportunitate de a demonstra cunoștințele sale și presupune o recompensă pentru cei 12 ani de muncă. Magdalena recunoaște că era un pic stresată din moment ce conștientiza că rezultatele urmează să reflecte perseverența și ambiția de care a dat dovadă pe parcursul anilor. Eleva a fost scutită, cu 10 din oficiu, de examenul la limba engleză, ea a susținut în octombrie testul Cambridge Advanced English.ma

„Când am văzut rezultatele eram oarecum mulțumită, aveam 3 note de 10, dar știam că pot avea mai mult la examenul de limba și literatura română, întrucât anul acesta am depus mai mult efort la această materie”.

Magdalena a participat la mai multe olimpiade, unde a obținut locul 3 la etapa de sector, locul 1 la municipiu și mențiune la faza republicană. Prin urmare, nu s-a resemnat cu notele pe care le-a avut și a dat la contestație câțiva itemi de la disciplina la limba și literatura română. Proaspăta absolventă a obținut și cel de-al 4-lea 10. „Aveam o oarecare speranță că o să am un rezultat mai bun. Știind cât de subiectiv este această materie, mă împăcasem cu ideea că nu o sa se schimbe nota. Am fost surprinsă, am verificat de câteva ori lista și într-un final am răsuflat ușurată, știind că munca mea a fost răsplătită”.ma6

Tânăra a intrat în centrul de bacalaureat sigură pe cunoștințele și capacitățile sale, prin urmare, camerele de luat vederi nu au deranjat-o. „Nici nu am observat prezența acestora în sala de examen”.

Părinții, profesorii, colegii au felicitat-o și au împărțit alături de ea momentele de bucurie. „Toți au fost mândri de mine și mi-au urat cele mai sincere felicitări. Bineînțeles că a fost o surpriză plăcută pentru toți. Este un motiv de mândrie și pentru liceul din care provin”. Magdalena spune că succesul ei reflectă și profesionalismul profesorilor.

Munca din spatele celor 4 note de 10

Proaspăta absolventă este sigură că nu este ceva ireal să ai 4 de 10 la examene, secretul Magdalenei constă în faptul că s-a pregătit într-un mod constant și sistematic nu doar cu șase luni înainte de bacalaureat, ci pe parcursul celor 12 ani de liceu. „Fiind la profilul real, lucram foarte mult la orele de matematica, împreună cu profesoara, care era și diriginta clasei. Chimia a fost o pasiune pentru mine încă din clasa a VII-a, de aceea m-am pregătit de examen cu o mare plăcere. La română am lucrat foarte mult anul acesta, inițial olimpiada, apoi examenul de BAC. Am citit foarte mult, romane din literatura universală, din literatura română, cărți de critica, poezii”.ma4

Magdalena nu se limita doar la aceste pregătiri, ea mai exersa și de sine stătător. „De asemenea, am rezolvat foarte multe teste de pregătire, lucru care m-a ajutat enorm. Am făcut și ore suplimentare pentru a exersa cât mai mult. Vreau sa le mulțumesc tuturor profesorilor cu care am lucrat pentru dedicarea și răbdarea de care au dat dovadă, rezultatele mele fiind rodul muncii lor”.

A ales rămână și să studieze acasă, în Moldova

Vara în care a susținut examenele de bacalaureat Magdalena își planifică să o petreacă în modul în care ar contribui la bunăstarea societății. „Nu am mari planuri pe vară. O să ma implic în activități de voluntariat, având o vastă experiență în acest domeniu. O să îmi încarc bateriile pentru a putea începe în forță un nou capitol din viața mea”.ma2 ma5

Capitolul nou din viața Mariei Magdalena ține de studiile universitare. Tânăra planifică să se înmatriculeze în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. „Vreau sa studiez medicina, deoarece este un domeniu care mă pasionează și în care abia aștept să activez”.

Tânăra își va face studiile acasă și a spus că nu planifică să emigreze ulterior. „Am ales sa studiez în Republica Moldova, deoarece aș vrea să contribui cât de mult pot la bunăstarea țării și sunt încrezătoare în viitorul ce îmi surâde”.

Activitățile din timpul liber

Pe lângă pregătirile pentru examen și implicarea activă în viața liceului, Magdalena mai are o serie de alte activități. „Îmi place mult sa citesc, să mă implic în activități de voluntariat. De asemenea, sunt adepta unui mod sănătos de viață. De aceea în timpul liber alerg, înot sau joc volei, care a devenit mai mult decât o pasiune pentru mine, având în spate participări la campionate naționale”.ma1

„Trebuie să ieșim din zona de confort”

Magdalena le sugerează elevilor să profite la maxim de clipele petrecute alături de colegi, deoarece, într-un final, acestea sunt cele care valorifică cel mai mult.

# Nu ezitați să participați în diferite activități, să luați în calcul orice oportunitate de a te dezvolta, deoarece, în acest mod, te formezi că personalitate.

#De cele mai multe ori suntem capabili de mult mai multe decât credem, de aceea trebuie să ieșim din zona de confort pentru a ne cunoaște cu adevărat capacitățile

# În ceea ce ține de examenul de bacalaureat, nu pot decât să le recomand să exerseze cât mai mult. În acest fel, toate cunoștințele se sistematizează și ai mai multa încredere în propriile forțe.