„Tehnologiile și antreprenoriatul trebuie studiate de pe băncile școlii.” Află care sunt avantajele proiectului TwentyTu de la tânărul antreprenor Alex Lebedev

1_FszCr8ou4nnmtvEICGb-Xg-1

Școala nu a vorbit cu el în limbaj tehnologic – voluntariatul și activitățile extracuriculare l-au ajutat să descopere potențialul internetului. Și-a lansat propria afacere pe când avea doar 24 de ani, iar astăzi este CEO al unuia dintre cele mai citite portaluri de știri din Moldova. Este convins că elevii trebuie să aibă acces la cât mai multe instrumente digitale pentru a se autoafirma într-o lume în care totul este la un click distanță. Jurnalistul și antreprenorul Alex Lebedev s-a alăturat proiectului TwentyTu pentru a susține transformarea educației din Moldova.

Alex consideră că este foarte important ca elevii să-și dezvolte abilitățile în domeniul digital încă de la școală, ținând cont de era tehnologizată în care trăim. Nu a avut parte de ore în care să învețe instrumentele digitale sau măcar chestiile elementare din sfera antreprenoriatului, aceste lucruri le-a însușit de unul singur.

Eu cred că orice elev trebuie să știe să folosească cât mai multe instrumente digitale: un pic de editare video, foto, audio, un pic de programare, care să-ți simplifice ulterior procesul de lucru, indiferent despre ce sferă este vorba. La școală mie mi-au lipsit și noțiuni de bază din sfera antreprenoriatului: cum scrii un email ok, cum te duci la o prezentare, cum te duci la o negociere, care e structura unei strategii, atunci când începi un proiect. Multe din lucrurile de mai sus le-am învățat „din mers”. Cred că dacă aveam o pregătire elementară, mi-ar fi fost mult mai ușor să avansez în cariera mea.

#Lecțiile preferate din școală și viață

Cea mai importantă lecție care a învățat-o la primul job a fost compromisul: dintre ceea ce îți place să faci și ceea ce trebuie să faci, ca să ajungi să vezi lucrurile ca pe un tot întreg.

Mereu vor fi momente când zici: „Gata, m-am săturat, nu mai vreau, de ce eu trebuie să fac asta?” Ulterior înțelegi că pentru a reuși trebuie să treci și peste momente mai demotivante. Și, desigur, nu te poți aștepta la rezultate imediate. A schimba lumea prin a face lucruri bune nu este ușor. E nevoie de învățare, perfecționare continuă.

Spune că inovațiile tehnologice l-au ajutat mult și încă continuă să-l ajute în munca pe care o face zi de zi.

Sunt un norocos, pentru că am prins debutul inovațiilor tehnologice în țara noastră – internetul, app-urile, rețelele de socializare m-a ajutat să fiu ceea ce sunt acum, mi-au oferit oportunități de dezvoltare și m-au ajutat să-mi satisfac curiozitatea și nevoia de informare, cărora școala nu le făcea față. Dacă mă nășteam cu vreo 10 ani mai devreme sau cu 10 ani mai târziu, cu siguranță, astăzi activam într-un alt domeniu.

Fiecare persoană are trucurile sale prin care reușește să deprindă unele momente mai rapid. Alex ne-a dezvăluit câteva din secretele sale la acest capitol.

Să nu-ți fie frică să pui multe întrebări, oricât de idioate ar părea. Nu e nicio rușine să arăți că nu știi, ba din contra: trebuie să ai un pic de curaj ca să spui: „Hai, explică-mi de la 0”. Acest curaj te va ajuta să perseverezi în ceea ce faci, să înveți multe lucruri.

#„Orele de limbă rusă erau un coșmar pentru mine”

Fiecare elev are ore pe care le adoră și de cealaltă parte lecții care îi sunt neplăcute sau pe care le consideră inutile. Alex nu este o excepție, la timpul său, a avut și el o astfel de disciplină, unde număra fiecare minut până va suna clopoțelul la pauză.

Orele de limbă rusă erau un coșmar pentru mine – nu puteam memoriza nimic din gramatica acestei limbi. Mereu încercam să mă eschivez de la această disciplină, să fac cele mai simple sarcini pentru a primi o notă, apoi să număr minutele până la pauză. Ani mai târziu am realizat că dacă cunoști mai multe limbi, ai mai multe oportunități, îți organizezi un proces de lucru mai eficient, fie că e vorba de a căuta informație, de a citi ceva sau de a interacționa cu o persoană.

Uneori ajungem să ne îndrăgostim de un obiect de studiu datorită profesorilor care știu să-l predea cu mult talent. Pentru Alex acest obiect a fost istoria.

Am îndrăgit istoria, pentru că îmi dădea o viziune de perspectivă. Profesoara încerca să ne provoace la discuții, pentru că doar dezbătând anumite fenomene, spunea ea, puteam să le înțelegem. Ne simțeam liberi la orele ei pentru că dumneaei interacționa cu noi fără a folosi noțiunile de „corect” sau „greșit”. Am înțeles că multe lucruri care se întâmplă au o conexiune cu lucrurile care s-au întâmplat, iar cele mai bune idei se nasc din discuții.

#De ce s-a alăturat proiectului TwentyTu

A decis să se alăture proiectului TwentyTu deoarece o școală bună înseamnă, în primul rând, oameni buni și deschiși spre idei noi, iar acest proiect vine să transforme educația.

TwentyTu are un potențial enorm de a schimba anumite stereotipuri legate de educația tinerei generații, pentru că conștientizez că cerințele secolului 21 sunt mult mai mari decât abilitățile pe care le ai în prezent copii. Or, orice schimbare poate fi făcută cu ajutorul eforturilor depuse de membrii întregii comunități, iar pentru implementarea TwentyTu fiecare contribuție contează.

***

Alex Lebedev este unul dintre membrii Consiliului Consultativ al TwentyTu. Consiliul Consultativ este format din 44 de lideri de opinie locali și din diasporă, care vor fi alături de TwentyTu pe toată durata proiectului. Ei se vor implica activ în dezvoltarea conținutului cursurilor și vor fi informați constant de către echipa de implementare despre modul în care sunt utilizate fondurile acumulate. De asemenea, membrii Consiliului vor primi trimestrial rapoarte de activitate. Cunoaște-i pe membrii Consiliului Consultativ pe http://twentytu.md/consiliul.html

Despre TwentyTu

TwentyTu este primul proiect nonprofit din țara noastră, care și-a propus să transforme educația din Moldova. Astfel, până în anul 2022, cel puțin 80.000 de elevi vor avea posibilitatea să participe la cursuri interactive, care le vor oferi abilități practice și aplicabile în peste 10 domenii ale viitorului. Iar pentru ca școala să devină mai atractivă, și 2200 de profesori vor beneficia de instruire despre cum să aplice metodele moderne la predarea materiilor.

TwentyTu este un proiect care nu substituie programele școlare, ci reprezintă un program extracurricular, care vine să ofere noi posibilități de cunoaștere copiilor și profesorilor. Acesta a fost creat de Tekwill – expert recunoscut în dezvoltarea programelor educaționale, care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază, până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de 2 ani, peste 17.000 de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului.

Pentru realizarea proiectului TwentyTu, a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, iar toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții până la 22 iulie 2018 pe www.twentytu.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente