Revista „am doar 18 ani” a publicat o listă cu 30 de sfaturi foarte utile despre procesul de învățare pentru examenele de bacalaureat, pe care echipa #diez crede că ar trebui să o treceți cu vederea.
Iată ce sfaturi dă Alice Mircescu pentru tinerii absolvenți, mai multe chestii interesante puteți vedea pe „Am doar 18 ani”
#1. Fă curat în camera ta! Ai putea fi tentat să îţi faci curat în cameră ori la două dimineaţa, când tu ar trebui să te odineşti, ori atunci când trebuie să înveţi.
#2. Găseşte-ţi un ritm al tău! Nu te suprasolicita! Fă pauze. Îţi poţi lăsa weekend-ul pentru distracţie şi ieşiri, iar în timpul săptămânii, pentru că oricum ai şcoală, să stai să înveţi.
#3. Nu pierde nopţile! Da, pare greu la început, dar cu cât se apropie examenele, cu atât o să începi să fii din ce în ce mai obosit şi s-ar putea din cauza asta să nu mai poţi învăţa sau, mai rău, să nu te poţi descurca la examen.
#4. Înaintea examenelor, dormi bine. Extrem de bine. Dacă vrei să îngraşi porcul în ajun, fă-o până în ora 20:00, ca după aceea să ai timp să te relaxezi.
#5. Înainte să intri în sală, nu încerca să repeţi subiectele. S-ar putea, de emoţii, deşi tu să ştii foarte bine, să le uiţi fix în momentul în care ar trebui să-ţi pui ideile pe foaie.
#6. Sperăm că ai reușit până în mai, să citeşti majoritatea cărţilor, mai ales la limba română, dacă nu, vezi aici o listă utilă cu tipologii umane.
#7. Încearcă să faci eseuri şi exerciţii din timp. Nu doar că te vor ajuta să îţi dai seama la ce nivel eşti, dar vei putea memora mult mai uşor informaţiile.
#8. Foloseşte muuulte carioci şi markere pentru a sublinia informaţiile importante la fiecare materie. Dacă eşti o persoană cu memorie fotografică foarte bună, în timpul examenului s-ar putea să ai surpriza să îţi aduci aminte o informaţie anume, deoarece ai colorat-o aşa cum ai vrut şi a ieşit în evidenţă.
#9. Dacă ai posibilitatea, încearcă să îţi decorezi camera, astfel încât să îţi facă plăcere să stai acolo, să înveţi. Trebuie ca mediul să fie unul plăcut, nu să te obosească şi mai tare decât informaţia în sine.
#10. Încearcă, atunci când repeţi, să o faci în locuri diferite. Un studiu a demonstrat că dacă schimbi locul de învăţare, acest lucru îţi poate îmbunătăţi considerabil capacitatea de concentrare şi memorare.
#11. Dacă simţi că nu poţi învăţa în casă, încearcă să ieşi într-un părculeţ liniştit, dacă e frumos afară, sau într-o ceainărie sau la bibliotecă.
#12. De asemenea, te poate ajuta învăţatul în grup. Întâlneşte-te cu prietenii tăi care dau Bac-ul şi, eventual, care sunt la acelaşi profil ca tine şi încercaţi să faceţi schimb de informaţii.
#13. Nu petrece prea mult timp pe Facebook, Pinterest, Tumblr şi alte site-uri de genul. Nu doar că pierzi extrem de mult timp în care ai putea face ceva util sau să te relaxezi, există posibilitatea de a te enerva dacă vezi o anumită postare – iar noi în perioada asta trebuie să fim Zen, nu? Există şi unele aplicaţii pentru telefoane, tablete şi calculatoare, care îţi pot restricţiona accesul la anumite site-uri pe perioada în care înveţi.55
#14. Mănâncă sănătos. Da, până şi alimentaţia contează în procesul de memorare. De asemenea, poţi lua suplimente de vitamine, mai ales cele cu Magneziu, Calciu sau Vitamina C.
#15. Când repeţi, mestecă gumă cu o aromă deosebită. La examen mestecă aceaşi gumă. Studiile spun că acest lucru te poate ajuta să-ţi aduci aminte mult mai repede ceea ce ai memorat.
#16. Pe fundal, încearcă să nu îţi pui muzică cu versuri, deoarece te poţi trezi în mijlocul lecturii cântând I will survive, urcându-te în vârful patului. Poţi asculta muzică instrumentală, muzică clasică sau poţi asculta sunete ale naturii care cică te-ar ajuta să te concentrezi la învăţat. Aici ai un exemplu:
#17. Ţine-ţi telefonul deoparte (şi departe). Pe silent. Fără vibraţii. Şi,ca să fii sigur că nu o să te întorci din 3 în 3 secunde la el, îţi poţi dezactiva notificările pentru toate site-urile pe care ai cont. Crede-mă, ţara nu arde, poţi vedea notificările şi peste juma de oră, atunci când iei o pauză.
#18. Fă-ţi o foaie pe care să scrii de ce ar trebui ca tu să înveţi sau ce anume te motivează pe tine să înveţi. Poţi scrie orice: de la faptul că vrei să intri la o anumită facultate, la faptul că părinţii ţi-au promis un cadou frumos dacă ai o anumită medie la Bacalaureat.
#19. Fă-ţi un plan cu ce ai de învăţat pentru fiecare materie. Te poate ajuta să îţi dai seama cât mai ai de învăţat şi odată ce începi să tai de pe listă, vei începe să te simţi din ce în ce mai bine şi vei vrea să termini totul cât mai repede.
#20. Dacă ai norocul de profesori de treabă la materiile la care dai Bac-ul, fii atent la ce se predă! Mai ales spre sfârşit, când toţi profii fac recapitulări şi te pot ajuta pe tine să treci repede prin materie. În plus, îi poţi întreba tot ce nu ai înţeles.
#21. Dacă tot avem şi simulările, care mai nou sunt băgate din clasa a XI-ea, haide să încercăm să dăm tot ce putem. Chit că e doar o simulare. Dacă iei o notă bună la examen, vei avea medii bune la respectiva materie tot anul şi te poate ajuta pe tine să îţi dai seama la ce nivel eşti.2Atenţie! Dacă ai luat o notă mare la o materie, nu te culca pe o ureche. Notele pot şi scădea.
#22. Dacă ai un text greoi, obositor, poţi încerca să pui pe fiecare paragraf, câte o bombonică preferată şi să te răsplăteşti. Da, nu face foarte bine la dietă şi se contrazice cu sfatul cu mâncatul sănătos, dar hei, măcar e o metodă să treci peste lecturile grele.
#23. Nu te baza pe faptul că „anul trecut s-a dat subiectul X“. Tu învaţă tot. Oricum, mai ales la materiile umaniste, totul e ca o poveste, deci nu îţi prinde rău să mai ştii un autor, sau un eveniment istoric în plus cu care să faci comparaţie.
#24. Cu cât ţi se pare mai interesantă o materie, cu atât o să înveţi mai mult şi vei reuşi să iei o notă mai mare. Încearcă să găseşti ceva interesant la fiecare materie, în fiecare capitol.
#25. Când te simţi copleşit cu prea multe meditaţii, cărţi şi îţi vine să nu te mai prezinţi la examen… Ia o pauză. De o oră, spre exemplu. Fă orice te face fericit. Uită-te la un film, la un serial, mănâncă, vorbeşte cu un prieten sau joacă-te pe calculator. După aceea, gândeşte-te la care dintre toate lucrurile de care te simţi tu copleşit poţi renunţa? Unele motive nu sunt atât de serioase, sau se pot rezolva în mai puţin de 10 minute. Încearcă, apoi, să îţi faci liste cu ce ai de făcut şi pune-te pe treabă.
#26. Încearcă să nu te epuizezi psihic prea rău. Nu-ţi spune că o să intri în depresie şi alte lucruri sumbre. Adoptă o atitudine pozitivă. Vorbeşte zilnic cu prietenii, părinţii sau cu un psiholog, despre cum te simţi. Toate şcolile ar trebui să aibă un psiholog, care să te poată ajuta, fără ca cineva să ştie prin ceea ce treci sau ca tu să fii nevoit sa plăteşti.
#27. Dacă nici cele de mai sus nu te ajută şi chiar te simţi copleşit, plângi. Plângi până nu mai ai lacrimi, descarcă-te cum ştii tu mai bine şi cere ajutorul. Niciodată nu vei ştii cine ar fi dispus să te ajute din clasă, casă sau prieteni. Nu dispera. Permite-ţi zilnic 15 minute, şi doar atât, în care să ai nevoie să te gândeşti la lucrurile care te sperie. După, găseşte-le o soluţie sau uită-le. Oricum Bac-ul va trece mai repede decât crezi.
#28. Chiar dacă nu o să ai rezultate foarte bune, nu te descuraja. Mai ai o şansă, iar unele facultăţi te pot primi şi după a doua sesiune de Bacalaureat. Oricum nimeni nu o să te mai întrebe vreodată de note.
#29. După ce termini şcoala, până la examen, încearcă să te trezeşti totuşi la o ora rezonabilă dimineaţa. Mintea ta e şi mai productivă între orele 10:00 şi 11:00 şi îţi poţi termina mult mai repede treburile şi să-ţi rămână seara pentru a te relaxa.
#30. Dacă vrei să îţi scoţi referatele de pe calculator şi să le citeşti, schimbă fontul în Times New Roman. Este cel mai uşor de citit font.