Valeria Bratu urmează un program de licență în International Business Administration la Universitatea Europeană Viadrina din Frankfurt Oder, Germania. Conform ratingului creat de CHE University Ranking, Facultatea de Business de la Viadrina se clasează pe locul trei în Germania, primele două locuri fiind ocupate de universități private. În acest articol, tânăra ne oferă detalii despre sistemul de învățământ german, dar și condițiile de înscriere la universitățile din Germania.
Germania este o țară foarte atractivă pentru studenții internaționali, datorita diplomelor universitare cu renume, care sunt respectate de către angajatorii din întreaga lume. De asemenea, studiile la universitățile de stat sunt gratuite pentru absolut toți studenții, indiferent de țara de origine. Există posibilitatea de a studia și în limba engleză, fiind oferite peste 200 de programe de licență în acest scop. Și la nivelul de masterat sunt oferite peste 1000 de programe în limba engleza, în aproape orice domeniu.
În Germania puteți alege între mai multe tipuri de universități
# Universități
Universitățile se bazează în principiu pe cunoștințe teoretice. Multe universități se specializează într-o anumită arie de studiu. Acestea se numesc universități tehnice (Technische Universität, TU) sau colegii de învățământ (Pädagogische Hochschule, PH).
# Universități de Științe Aplicate
Universitățile de Științe Aplicate oferă cursuri academice orientate mai mult spre practică decât spre teorie. Procesul de învățare este adaptat cerințelor vieții profesionale, iar plasamentele de lucru sunt parte integrată a studiilor. Gama de subiecte cuprinde domenii cum ar fi tehnologie, economie, asistență socială sau medicină.
# Colegii de artă, film și muzică
Cerințele de admitere pentru aceste colegii includ un talent specific pe care trebuie să-l demonstrați la examenul de admitere. Limba de predare în majoritatea colegiilor de artă, film și muzică este germana.
Cerințe și modalități de depunere a dosarului
Înscrierile la universități se deschid în luna mai sau în iunie, iar termenul-limită este 15 iulie. Studenții internaționali se înregistrează, de obicei, prin intermediul site-ului Uni-assist (https://www.uni-assist.de/), care este un este un centru de examinare a certificatelor internaționale pentru instituțiile de învățământ superior. Totuși, este bine să verificați modalitatea de înscriere la universitatea aleasă. Pentru a vă înscrie, este necesar să achitați o taxă pentru revizuirea documentelor. Puteți aplica la mai multe universități în același timp, iar documentele să le trimiteți o singură dată la adresa agenției, ceea ce înseamnă că nu este necesar să trimiteți la fiecare universitate în parte. Chiar dacă atașați fotocopii ale documentelor atunci când creați aplicația online, este esențial să trimiteți și copiile legalizate și traduse ale documentelor prin poștă la adresa uni-assist.
Documente necesare
# Certificat internațional de cunoaștere a limbii engleze: IELTS, TOEFL sau Cambridge. În cazul în care aplicați la un program cu predare în limba engleză.
# Certificat internațional de cunoaștere a limbii germane: DSH, TestDaF. Pentru programele cu predare în limba germană. Nivelul cerut diferă în funcție de facultatea aleasă.
# Diploma de Bacalaureat și Foaia Matricolă. Se cer copii legalizate și traduse in limba germană sau în engleză. Puteți face acest lucru la un notar public sau la Ambasada Germaniei. Ar fi bine sa vă asigurați că primiți la timp aceste documente; în caz contrar, aplicațiile incomplete pot fi respinse.
# Copie a pașaportului. Puteți să vă înscrieți cu cetățenia unui stat al UE sau al R. Moldova, însă procedura de admitere diferă un pic pentru cea din urmă.
# Scrisorile de motivare sau de recomandare nu sunt solicitate în procesul de înscriere la nivel de licență, media reprezentând criteriul esențial pentru admitere. Totuși, unele universități pot avea cerințe speciale.
Chiar și cei care nu cunosc limba germană pot studia în Germania
Am venit aici fără să cunosc deloc limba și am urmat cursuri de germană la universitate. Cinci luni mai târziu, am trecut la nivelul intermediar B1. Una dintre cerințele pentru absolvirea universității Viadrina este deținerea diplomei de cunoaștere a limbii germane la nivelul B2, cursurile de limbă fiind parte integrată a programului meu de licență.
Oportunități, cazare, bursă
# Oportunități internaționale. Universitatea Viadrina deține peste 150 de parteneriate educaționale cu universități de pe tot globul. Universitatea se distinge prin faptul că toți studenții sunt obligați și asigurați cu locuri pentru a învăța un semestru la o universitate parteneră în afara Germaniei și pentru a efectua un stagiu pe parcursul studiilor. Ceea ce înseamnă că timp de 3 ani am posibilitatea să devin fluentă în germană, să învăț un semestru în altă țară, să acumulez experiență profesională și să mă specializez în trei domenii economice.
# Cazare. Pentru mine a fost foarte ușor să găsesc cazare aici. Am solicitat un loc în căminele studențești, iar în scurt timp cererea mi-a fost acceptată. Totuși, acest lucru diferă. În orașele mai mari va fi mai greu de găsit de cazare, întrucât locurile în cămin sunt foarte solicitate. S-ar putea să fie necesar să vă găsiți singuri un apartament.
# Bursă. Unele universități oferă burse studenților internaționali, deci este bine să cercetați pagina universităților despre posibilitățile de finanțare. Eu am fost selectată pentru o bursă, unde criteriile principale erau media de la bac și scrisoarea de motivație. Deasemenea, în fiecare an guvernul Germaniei oferă burse de performanță, numite „Deutschland Stipendium”, celor mai buni și activi studenți. Bursa constă în finanțare de 300 de euro pe lună, pe o perioadă de un an.
# Aici puteți afla detalii despre asigurarea medicală oferită studenților internaționali.
Viața de student în Germania
Din proprie experiență, pot spune că învățământul în Germania necesită multă responsabilitate și mult efort, iar tot ce vei realiza va depinde de tine. Am fost de multe ori întrebată dacă e greu sau solicitant să învăț aici. Nu pot spune că e ușor, însă avantajul e că totul se învață de la zero. Mediul academic este foarte competitiv. Sunt mulți care renunță sau care schimbă facultatea chiar după prima sesiune de examene. Însă, dacă îți dorești foarte mult, vei putea face față tuturor provocărilor. Iar dacă mai dispui și de mult curaj și motivație, vei avea foarte multe oportunități de implicare în diverse organizații, în activități de voluntariat și stagii. La universitate sunt organizate aproape zilnic evenimente, workshop-uri, seri de socializare. Dacă îți place să fii activ, fii sigur că nu vei avea timp pentru a te plictisi.
Alte articole despre experiența Valeriei în Germania: