Recomandări de la Bill Gates. Șapte cărți despre știință care trebuie citite de toată lumea

maxresdefault

Miliardarul american, Bill Gates, vine cu o listă de cărți recomandate pentru toți oamenii pasionați de știință. Aceste lecturi vă vor ajuta să aflați despre cum s-a format lumea, despre cum bolile infecțioase, anual, cauzează decese ale sutelor de mii de oameni, care nu au acces la medicină. Încă o carte prețioasă, din punct de vedere științific, este lucrarea care abordează progresul în domeniul studierii genomumlui uman.

#1. „Thing Explainer: Complicated Stuff in Simple Words”. Autor: Randall Munroe

1

Autorul în această carte explică cum funcționează tehnologiile moderne, utilizând doar 1000 de cuvinte cele mai des întâlnite în limba engleză. Gates a spus că această carte reprezintă o „creație genială”, fiindcă dacă „nu poți explica ceva simplu, înseamnă că nici tu nu înțelegi asta cu adevărat”.

#2. „The Gene: An Intimate History” by Siddhartha Mukherjee

2

Știința despre genomul uman nu este considerat un subiect de interes major pentru oameni, dar Gates este de altă părere. El spune că „Mukherjee a reușit, prin lucrarea sa, să răspundă la o serie de întrebări ce ține de personalitatea umană și ceea ce ne face pe noi să rămânem oameni.”

#3. „The Fever: How Malaria Has Ruled Humankind for 500.000 Years” by Sonia Shah

the-fever-how-malaria-has-ruled-humankind-for-500000-years-by-sonia-shah

Malaria a devenit, în ultimii ani,  una dintre prioritățile principale ale Fundației lui Gates. Boala ia aproximativ 430.000 de vieți anual, în timp ce alți de peste 220 de milioane de oameni trăiesc cu această infecție în întreaga lume. Gates numește cartea lui Shah „probabil cea mai bună alegere” dacă aveți ceva timp să o citiți .„Lucrarea prezintă o întreagă imagine (problemă) a malariei în lume, dar și impactul ei și soluțiile de vindecare a bolii”, notează miliardarul

#4.  „Sapiens: A Brief History of Humankind” by Yuval Noah Harari

sapiens-a-brief-history-of-humankind-by-yuval-noah-harari

Nu am fost singura specie de ființă umană de pe Pământ. Aproximativ cu 100.000 de ani în urmă, au existat de fapt șase specii de oameni, însă doar homo sapiens au fost singura specie care a reușit să ajungă până astăzi. Harari pune la încercare o provocare dificilă. Autorul încearcă să povestestească întreaga istorie a rasei umane în doar 400 de pagini. E nevoie de preciazat că Harari nu relatează trecutul. El privește spre un viitor în care ingineria genetică și inteligența artificială fac din definiția „ființa umană” și mai nesemnificativă. Gates recomandă această carte pentru cei care sunt interesați de istoria și viitorul speciei umane.

#5. „Infections and Inequalities: The Modern Plagues” by Paul Farmer

infections-and-inequalities-the-modern-plagues-by-paul-farmer

Paul Farmer este unul dintre primii epidemiologi din lume care a contribuit la prestarea asistenței medicale durabile milioanelor de oameni din Haiti. Gates îl consideră „unul dintre cei mai impresionați oameni pe care am avut onoarea să-l cunosc”. Cartea amintește publicului cât de multe boli letale ca SIDA, tuberculoza și malaria pot afecta oamenii, dacă aceștia sunt lipsiți de acces la vaccinuri sau tratament. „În această lucrare, Paul Farmer va deschide tuturor ochii la diferențele enorme dintre sănătatea oamenilor bogați și celor săraci”, a scris Gates în 2014.

#6.  „Sustainable Materials With Both Eyes Open (Without the Hot Air)” by Julian Allwood and Jonathan Cullen

sustainable-materials-with-both-eyes-open-without-the-hot-air-by-julian-allwood-and-jonathan-cullen

Cartea utilizează argumente și vine cu o serie de diagrame care demonstrează și explică importanța utilizării materialelor care pot fi reutilizate cu scopul de a proteja și salva mediul înconjurător.

#7.  „The Vital Question” by Nick Lane

the-vital-question-by-nick-lane

Nick Lane pare să nu fie un nume cunoscut pentru majoritatea erudiților, însă Gates doorește să schimbe asta. „Nick este unul dintre acei gânditori originali care te face să spui: Mai mulți oameni  ca el ar trebui să știe despre munca acestui tip”, a declarat miliardarul. Cartea încearcă să „rezolve” întrebările lăsate fără răspuns cu privire la modul în care se formează viața pe pământ și semnalează de unde pot apărea soluțiile pentru a trata bolile din lume.

AICI puteți vedea întreaga listă de recomandări

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente