Odată cu apropierea sfârşitului anului 2017, Oxford Dictionaries a căutat să găsească încă o dată cel mai potrivit cuvânt care să ne ajute să marcăm „unde am fost, cât de departe am ajuns şi încotro ne îndreptăm”.
Cuvântul care a fost considerat a reflecta cel mai bine etosul, atmosfera sau preocupările din anul ce tocmai se încheie şi care în acelaşi timp are potenţialul unei semnificaţii culturale a fost considerat a fi substantivul … „youthquake”, srie adevarul.ro.
Youthquake este definit ca „o schimbare socială, culturală, politică semnificativă ce-şi are originea în acţiunile sau influenţa tinerilor”. În viziunea celor ce l-au ales, acest substantiv reprezintă ieşirea din apatia politică şi socială a generaţiei milenare (cei născuţi de la începutul anilor 80 până în 2000) în ultimele 12 luni de zile.
Conform datelor adunate de editorii de la Oxford Dictionaries’, utilizarea acestui substantiv a sporit semnificativ în acest an, comparativ cu anul precedent. Alegerile anticipate organizate de premierul Marii Britanii, Theresa May, în luna iunie sunt considerate evenimentul major ce a contribuit la această creştere. Aceste alegeri au fost caracterizate de implicarea aproape fără precedent a tinerilor ce au contribuit în mare măsură la rezultatul excelent obţinut de liderul laburist Jeremy Corbyn. Publicaţia The Guardian, şi nu numai, a caracterizat acţiunea colectivă a acestor tineri drept un „youthquake”.
În ciuda semnificaţiilor culturale şi politice ale acestui cuvânt, anunţul editorilor de la Oxford Dictionaries’ a fost primit cu scepticism pe social media.
Oxford Dictionaries’ Word of the Year a devenit o tradiţie începând cu anul 2004. La sfârşitul fiecărui an, editorii de la OD aleg un cuvânt pentru „potenţialul său de a deveni un cuvânt cu o semnificaţie culturală semnificativă pentru anul respectiv”.