Moldova s-a aliniat „virtual” marilor state ale lumii în ceea ce ține de plățile electronice. Fiecare cetățean, care tinde să-și valorifice timpul, a găsit soluția perfectă. Este vorba de Paynet, un portofel electronic, ce soluționează instantaneu problemele și grijile cotidiene. În multe situații banii electronici iau rolul unui colac de salvare, iar tendința de familiarizare cu plățile virtuale nu aduc decât beneficii. Infiltrarea unui portofel electronic în viața noastră reprezintă un avantaj și societatea în care trăim este suficient de deschisă pentru asemenea schimbări. Freelancerii reprezintă un motor de inovații în acest domeniu, ei cu greu își pot închipui viața fără un portofel electronic comod, mobil și mereu la îndemână.
Banii electronici reprezintă viitorul din moment ce tindem să prețuim timpul nostru. Freelancerii sunt persoanele care își valorifică la maximum fiecare minut și țin să-l utilizeze potrivit. Acesta este unul dintre motivele pentru care ei aleg portofelel electronice, care îi ajută să-și gestioneze banii și prin urmare să menajeze timpul.
„Eu cred că viitorul le aparține banilor electronici și criptovalutelor. Mediul de afaceri este strict legat de servicii care nu oferă achitări prin bani electronici (internet, electricitate, etc). Până aceste achitări nu sunt main-stream, va fi mai greu să le folosim. Ah da, mai includem în mix-ul dat și FISC și Bănci și toată legislația Moldovei (care zice că toate tranzacțiile trebuie să fie în lei). Totuși eu cred că ar fi util, deoarece cu cât mai multe metode de a achita serviciile sunt disponibile – cu atât mai bine este pentru client „And the world turns around the client, everything else doesn’t matter”.
Eu ca freelancer aș dori să primesc bani pe Payoneer. De ce? Fiindcă mă simt mai sigur dacă compania nu are de a face cu Moldova, scena politică și economică din țară (încât acestea sunt instabile). Dar, dacă serviciu mi-ar permite (ca și Paypal) să transfer bani spre card bancar (cu minime comisioane) – și clientul meu ar insista să folosesc Paynet – probabil și aș fi acceptat. Aș mai accepta să folosesc această aplicație dacă rata de comision ar fi mai mică în raport cu alte sisteme, de exemplu să pot expedia 500 de euro cu un cost aproximativ de 10 euro”, spune Sergiu Nikro.
„Banii electronici sunt următoarea formă evolutivă a economiei. Nu știu cât de pregătită este omenirea să îi adopte pe deplin, cu atât mai mult statele mai puțin dezvoltate în acest domeniu, precum Republica Moldova, dar sunt clar o treaptă nouă. Ar fi perfect dacă toti comercianții din Moldova ar accepta plăti online prin PayPal, Paynet sau orice alt sistem, deoarece este foarte util pentru că-ți salvează timpul, care este foarte prețios.
În Bitcoin încă nu cred. Este moneda viitorului cu siguranța, dar încă nu cred în ea. Avem nevoie să mai creștem (mă refer la gradul de inteligență financiară globală) ca să putem trai într-un sistem ca cel dat de Bitcoin. Am auzit despre Paynet, dar recunosc că nu îl folosesc. Totuși sunt adeptul inovațiilor și utilizez un tip similar de portofel electronic. M-ar atrage pe Paynet dacă ar avea o rată mai corectă de schimb valutar și un comision mai mic la extragere, asta în condițiile în care Paynet ar fi o opțiune pentru freelancer.com. Cred că încă un rol important în decizia mea de a utiliza Paynet ar fi și promovarea mai intensă a acestuia”, spune Anatol Ursu.
„Banii electronici sunt foarte comozi pentru a face plăți și transferuri. În special când este vorba despre transferurile urgente. Binențeles că mai apar careva probleme de ordin tehnic, dar se rezolvă rapid. În ce privește, dacă ar folosi site-urile comerciale de la noi metode alternative de plată cum ar fi Bitcoin, Paypal, Paynet pe lângă astea clasice cash și card bancar, ar fi cu mult mai avantajos.
În așa caz aș fi scutit de anumite plăți, nu ar mai trebui să-mi transfer banii de pe portofelul electronic pe cardul bancar (ceea ce înseamnă încă o taxă de plătit pentru transfer, sau eventual niște bănuți pierduți atunci când se face conversia unei valute într-alta). Am auzit despre Paynet, dar recunosc că încă nu l-am încercat, cred că m-ar motiva s-o fac anumite avantaje în ceea ce ține de conversia valutelor și o promovare mai intensă, deoarece nu sunt la curent cu toate caracteristicile pe care le are”, spune Petru Babalau.
Comoditate, rapiditate și minimum efort, freelancerii apreciază calitatea serviciilor și îi îndeamnă pe ceilalți să facă un pas spre viitor. Indiferent de sistemul ales, trebuie să ținem cont de plusurile pe care ni le oferă și să fim conștienți de minusurile pe care le are.
***
Urmăriți știrile pe site-ul: www.paynet.md. Descarcă aplicația pe iOS sau Android. Alte detalii despre proiectul Paynet puteți urmări AICI.