Tokyo, capitala Japoniei, este primul oraş care a oferit rezidenţă unei inteligenţe artificiale. Numele acesteia este Shibuya Mirai şi există doar ca chatbot pe aplicaţia de mesagerie Mirai, populară în Orientul Îndepărtat şi care s-ar traduce din japoneză ca „viitor”.

Shibuya este programat ca fiind un băiat de şapte ani care poate avea conversaţii cu utilizatori şi „poate face mici modificări fotografiilor pe care le primeşte”, conform Agence France Presse.

Acest eveniment face parte din trendul de a recunoaşte astfel de entităţi ca cetăţeni, cu drepturi şi cu rezidenţă, la fel ca oamenii, deşi aceste discuţii sunt abia la început, scrie Futurism, citat de descopera.ro.

Deşi inteligenţele artificiale sunt încă prea rudimentare pentru a fi comparate cu conştiinţa umană, cadrul legal şi etic trebuie să fie stabilit înainte de atingerea unui nivel de sofisticare.

Recent, robotul Sophia a primit cetăţenie din partea Arabiei Saudite, care până atunci a fost doar un privilegiu al fiinţelor umane.