Până aici a fost, mulțumim pentru pește. De ce delfinariile nu ar trebuie să existe nicăieri în lume

delfinifoto
Foto:kids.nationalgeographic.com

În iulie, administrația delfinariului Nemo a anunțat că acesta urmează să fie închis, deoarece nu aduce profit. Astăzi, 10 septembrie, are loc ultimul spectacol cu delfini. Echipa #diez a realizat un material în care prezintă cele mai importante motive pentru care trebuie interzisă ținerea în captivitate a delfinilor și folosirea acestora în scopuri de divertisment.

Este binecunoscut și important faptul că adevărul nu întotdeauna e așa cum pare la prima vedere. Spre exemplu, pe planeta Pământ, oamenii erau mereu convinși că sunt mai inteligenți ca delfinii, deoarece au inventat tot felul de lucruri ca: roata, New York, războiul etc, iar delfinii nu au făcut nimic altceva decât să se joace mereu în apă. Delfinii, dimpotrivă, mereu au crezut că sunt mai inteligenți decât oamenii – și, apropo, exact din același motiv.

Trilogia „Ghidul autostopistului galactic”, Douglas Adams

Prin anii ‘98-2000, postul de televiziune Pro TV era destul de popular în rândul copiilor. În special datorită filmelor sau serialelor. Sunt câteva filme care știu exact că le-am privit prima oară la Pro TV. În grila de emisie a postului era și serialul „Flipper”, aventurile unui delfin și a prietenilor săi. Tineri adolescenți, prietenie, dragoste, lupta pentru dreptate, egalitate, fraternitate și zâmbetul delfinului Flipper – o producție tocmai potrivită pentru copiii care iubesc animalele și pe Jessica Alba, una din protagonistele serialului.
De fapt, au fost două filme și un serial. Primul film a fost lansat în 1963, al doilea, un remake în 1996, avându-l ca protagonist pe Elijah Wood, iar serialul a apărut în 1995.
A mai fost și filmul „Free Willy”. Din nou, copii care se împrietenesc cu un delfin, de această dată o orcă. Scena în care Willy trebuie să sară peste stânci pentru a-și recăpăta libertatea o țin minte până acum. Băiatul strigă: Da, Willy, sari, știu că poți! Willy sare, e în largul mării și toți plâng de bucurie.
Eu nu eram un copil deosebit de ager la minte, așa că eu credeam că și Flipper, și Willy înoată în largul mării, oceanului: priveam și plângeam, priveam.
A trebuit să treacă ceva timp ca să înțeleg cât e totul de cinic. Faci filme despre animale la libertate, folosind animale ținute în captivitate și dresate să imite starea de libertate.

Cetacee au fost prinse și ținute în captivitate încă din anii 1860, însă primul delfinariu oficial a fost deschis în 1938.
În anii ’60, după premiera filmului Flipper, interesul față de delfinarii crește și mai mult, iar cu fiecare remake, serial acestea devin tot mai multe, populare și profitabile.

În 1966, în Europa, a fost transportat primul delfin . În lipsa unei legislații și a ignoranței vizavi de drepturile animalelor și specificului acestor mamifere acvatice, delfinarii au apărut unul după altul în toată Europa.
În ziua de azi, tendința este inversă. Tot mai multe delfinarii din întreaga lume sunt închise, datorită campaniilor demarate de activiștii ce luptă pentru drepturile animalelor, în special a cetaceelor.
Paradoxul e că cei mai renumiți activiști sunt persoane ce o bună parte din viața lor au lucrat în delfinarii.

Ric O’Barry este cel care i-a dresat pe delfinii care figurează în filmul „Flipper (1963). În anul 1970, acesta a fondat The Dolphin Project ce reunește un grup de activiști a căror scop e să aducă la cunoștință societății importanța interzicerii delfinariilor și eliberarea acestora din captivitate, în cazul în care acest lucru e posibil. Ric O’Barry și-a schimbat radical viziunea asupra acestui gen de divertisment după ce Kathy, unul din delfinii dresați de el, ce apare în multe scene în rolul de Flipper a murit în brațele sale. În opinia sa, delfinul Kathy s-a sinucis.
În 2009, Ric O’Barry a participat la realizarea documentarului „The Cove”, o peliculă ce dezvăluie masacrul delfinilor din Taijii, Japonia. Filmului i-a fost decernat Premiul Simpatia Publicului la vestitul festival de film Sundance.

Un exemplu asemănător este documentarul „Blackfish”, lansat în 2013. Pelicula se axează pe istoria lui Tilikum, o orcă din renumitul Seaworld ce a fost implicată direct în moartea a trei antrenori. Filmul prezintă modul în care sunt capturate, dresate orcile și măsura în care acestea sunt afectate fizic și psihologic, trăindu-și viața într-un centru de divertisment ca Seaworld. Ca și în cazul filmului „The Cove”, la realizarea filmului au contribuit foști dresori de la Seaworld.
Filmul s-a bucurat de mare succes, fiind nominalizat la Premiile Bafta pentru cel mai bun documentar.

Impactul peliculei a fost atât de mare încât mai multe companii și celebrități au anunțat că încetează orice colaborare cu SeaWorld. În martie 2016, SeaWorld a declarat că va opri programul de reproducere a orcilor și va înceta organizarea spectacolele de divertisment cu orci.
Pe 6 ianuarie, 2017, Tilikum a murit în urma unei infecții, la SeaWorld, în captivitate.

De ce este greșit să ții delfinii/balenele în captivitate:

# Delfinii nu dispun de suficientă libertate de mișcare în bazine, indiferent de mărimea acestora. În libertate, delfinii înoată sute de mile în fiecare zi. În captivitate, delfinii manifestă agresivitate, din cauza presiunii psihologice, stresului la care sunt supuși.

# În libertate, orcile trăiesc zeci de ani, ajungând uneori până la 80-100. În captivitate durata medie de viață e de 20 de ani.

# Delfinii trăiesc în grupuri a căror componență e stabilă pe durata mai multor ani. Puii masculi de orca rămân alături de mama lor pe tot parcursul vieții.

# Delfinii manifestă empatie și altruism. Cercetătorii au dezvăluit numeroase cazuri când delfinii își ajutau semenii răniți, salvau oameni sau călăuzeau balene rătăcite în ape adânci.

# Delfinii se joacă între ei din plăcere și își plâng morții.

# Unele specii de delfini se recunosc în oglindă, acest fapt demonstrează încă odată că delfinii au simțul propriei identități.

# Delfinii, de-a lungul vieții, inventează și aplică diverse strategii de vânătoare sau apărare.

# Limbajul de comunicare al delfinilor este foarte variat. Conform unor studii, se presupune că delfinii își inventează un nume (un sunet aparte: signature whistle) pe care îl păstrează pe tot parcursul vieții.

# Unele specii posedă celule ale creierului cunoscute sub numele de neuronii spindle, despre care se crede că sunt asociate cu empatia și inteligența emoțională.

În prezent, delfinariile sunt interzise în SUA (California, Carolina de Sud, Hawaii, New York), Bolivia, Ungaria, Chile, Costa Rica, Croația, Cipru, Grecia, India, Nicaragua, Slovenia, Elveția. În Marea Britanie, Luxemburg, Brazilia, Norvegia standardele sunt atât de stricte încât este aproape imposibil de deschis un delfinariu.

Conform datelor WCA (World Cetacean Alliance), la ziua de azi, cel puțin 2.360 cetacee sunt ținute în captivitate în întreaga lume: ~ 2.000 de delfini, 227 delfini Beluga și 53 orci.

Delfinariile sunt o atracție deosebită pentru copii. Părinții sunt gata să achite pntru biletele costisitoarea doar ca să-și vadă copiii fericiți că pot admira un delfin viu. Doar că ceea ce văd copiii de fapt este un animal ce suferă traume psihologice și fizice grave. Fiecare delfin, la un moment dat, dezvoltă o tulburare psihică.

Și da, delfinii nu zâmbesc. Aceștia nu au capacitatea de a-și încorda mușchi faciali, de aici și iluzia că sunt mereu zâmbitori, chiar dacă sunt răniți sau bolnavi.
Iată așa Jokeri mereu zâmbitori spre marele amuzament al rasei superioare.

Amintim că astăzi, 10 septembrie are loc ultimul spectacol la delfinariul Nemo din Chișinău. Conform declarațiilor administrației, motivul închiderii îl constituie lipsa vizitatorilor, respectiv incapacitatea de a acoperi cheltuielile întreținerii, darămite obținerea unui profit.

Articolul a fost scris în baza materialelor de pe The National Geographic, PETA, The Dolphin Project, cetaceanrights.org și a filmelor documentare „The Cove”, „Blackfish”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Djein Vacari
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente