Centrul de Politici și Reforme a inițiat pe pagina sa de Facebook o campanie în still „Love is …” în care încearcă să explice pe înțelesul tuturor care ar fi efectele schimbării sistemului de vot, și ce înseamnă acesta cu adevărat pentru contextul politic din Republica Moldova.
Campania luptă pentru abrogarea noului sistem electoral: „Pentru a evita efecte nefaste pentru democrația din țara noastră, Parlamentul trebuie să abroge noul sistem electoral de urgență”.
#1. Un efect al sistemului electoral mixt votat de Parlament este că poți deveni deputat cu doar 20 % din voturi, atâta timp cât contracandidații tăi au adunat mai puțin. Cât de reprezentativ poate fi un asemenea Parlament?
#2. Un alt efect al sistemului electoral mixt, votat de Parlament, este că aceeași persoană poate candida de două ori, în același scrutin electoral. Astfel, o persoană poate candida, în același timp, într-o circumscripție și poate figura pe o listă de partid.
Aceeași persoană poate câștiga două locuri într-un singur Parlament. Desigur, alegerile costă bani, iar dubla participare ar trebui să coste dublu, deci nu toți și-ar putea-o permite. În condițiile în care finanțarea partidelor este total netransparentă în Republica Moldova, acest efect agravează problemele deja existente. Or, asta vine în contradicție cu promisiunea de a reseta clasa politică.
#3. În campania agresivă de promovare a votului uninominal, cetățenilor li s-a promis că, dacă nu vor fi satisfăcuți de munca deputatului, îl vor putea demite în orice moment. Deși experți au alertat despre imposibilitatea respectării acestei promisiuni, campania de promovare nu a fost corectată, promovând în continuare un mesaj fals.
Această prevedere, care a fost pentru unii susținători principalul argument pentru susținerea reformei electorale, a fost dată uitării în versiunea finală a proiectului.
Puținul suport de care se bucură sistemul mixt în rândul oamenilor este bazat pe câteva manipulări și asta este una din ele. Un politician care minte conștient nu poate fi un politician cinstit și responsabil.
#4. Problema traseismului politic nu este nouă în Moldova și este, probabil, unul din motivele din care cetățenii nu au încredere în politicieni.
Sistemul mixt, în forma în care se vrea implementat în Moldova, încurajează traseismul. Acest sistem electoral creează toate condițiile ca, în alegeri, persoana să se declare independent, pentru ca să se alăture unei anumite fracțiuni politice imediat după ce devine deputat. Cu 20% din voturi, fără să poți să îl dai afară, după cum ne amintim bine.
Exemple de cum va lucra sistemul mixt în practică vedem în alegerile din Găgăuzia, unde mai mulți independenți aderă, peste noapte, la un anumit partid (democrat). Deși este libertatea fiecărui politician să adere la orice formațiune dorește, acesta nu trebuie încurajat, prin legile pe care le aprobăm, să își construiască strategia electorală pe manipularea alegătorului.
#5. Constituirea circumscripțiilor uninominale este o provocare chiar și pentru democrațiile dezvoltate. Istoria ne învață că manipularea acestora, pentru a favoriza un candidat, practică cunoscută ca gerrymandering, este o tentație prea mare pentru cei de la putere, pentru a-i putea rezista. În cazul celor care au votat sistemul mixt și au ignorat pe parcurs îngrijorările partenerilor și societății civile, dar și propriile angajamente, riscul manipulării crește exponențial.
În condițiile actuale este foarte mult posibil că cei care vor candida vor fi aceiași oameni care acum au în subordine instituțiile ce vor face circumscripțiile electorale, în baza unor criterii pe care încă nu le cunoaștem cu exactitate, deși legea a fost deja votată.
#6. Introducerea sistemului mixt a adus încă o inovație în sistemul nostru de vot – certificatul de integritate. Înainte de a avea dreptul să candideze, o persoană trebuie să solicite așa-zisul „certificat de integritate”, în condiții actualmente destul de neclare.
Știind cum funcționează practic toate autorizațiile din țara noastră, anticipăm riscul, ca acest certificat să fie utilizat drept un următor filtru, pe care unii candidați să îl treacă în regim automatizat, iar candidații incomozi să îl obțină „conform procedurii”.
În timp ce unii candidați vor pierde timp și energie luptând cu birocrația (subordonată unor politicieni), alții vor face campanie fără niciun impediment. Este doar un exemplu cum instituțiile statului pot fi utilizate în asigurarea unui scor electoral dorit. Asemenea obstacole, puse intenționat pentru a dezavantaja pe unii și a-i avantaja pe alții, rezultă în orice, numai nu în alegeri „libere și corecte”.
#7. Sistemul mixt aprobat de Parlament afectează negativ votul tinerilor.
În situația în care fiecare votant este legat de circumscripția sa, iar unica metodă de a vota rămâne prezența la urne (votul electronic sau votul prin corespondență fiind inexistent în Moldova), este clar că sistemul mixt va descuraja participarea tinerilor și a persoanelor care nu trăiesc în localitatea unde își au oficial reședința.
Acest proiect de lege creează premize de a exclude o parte a societății în ziua votului, astfel încât unele voci să nu fie auzite.
Mai multe vedeți pe CPR Moldova – Centrul de Politici și Reforme.