Reprezentanţii mai multor partide de opoziţie, PAS, PPDA și PN, au îndemnat cetăţenii să vină astăzi, de la ora 12:00, în fața Președinției pentru a protesta față de sistemul electoral mixt, care a fost votat ieri în a doua lectură cu votul a 74 de deputați. Sute de oameni deja s-au mobilizat și au ajuns în fața instituției. Aceștia scandează „Dodon, trădător”, „Rușine” și „Poliția apără hoții și trădătorii”.

Ieri, mii de oameni s-au adunat în fața Parlamentului pentru a protesta împotriva schimbării sistemului electoral. Timp de 4 minute, deputații au votat ieri în lectură finală proiectul de lege care prevede modificarea sistemului electoral. La scurt timp, președintele Igor Dodon a promulgat legea. 

Precizăm că, Parlamentul a aprobat pe 5 mai în prima lectură inițiativa democraților, supranumită „votul uninominal” și inițiativa socialiștilor privind „votul mixt”. Astfel, Proiectul de lege a fost votat cu votul a 74 de deputați în prima lectură.

Ulterior, Comisia de la Veneția și-a publicat opinia privind propunerea puterii de la Chișinău de introducere a sistemului electoral mixt în locul celui actual, pe liste de partid. În documentul apărut pe 19 iunie pe site-ul Comisiei de la Veneția se spune că schimbarea sistemului de vot este dreptul fiecărui stat suveran, dar sunt formulate multe critici, în frunte cu aceea că inițiativa Chișinăului nu a fost consultată larg cu forțele politice și societatea civilă din Moldova, părând „să fi fost introdusă în grabă în Parlament”.