(live video) Acțiunile de protest continuă în fața Președinției. Sute de oameni au venit să protesteze și astăzi împotriva sistemul electoral mixt

Protest 20.07 (222)

Reprezentanţii mai multor partide de opoziţie, PAS, PPDA și PN, au îndemnat cetăţenii să vină astăzi, de la ora 12:00, în fața Președinției pentru a protesta față de sistemul electoral mixt, care a fost votat ieri în a doua lectură cu votul a 74 de deputați. Sute de oameni deja s-au mobilizat și au ajuns în fața instituției. Aceștia scandează „Dodon, trădător”, „Rușine” și „Poliția apără hoții și trădătorii”.

Ieri, mii de oameni s-au adunat în fața Parlamentului pentru a protesta împotriva schimbării sistemului electoral. Timp de 4 minute, deputații au votat ieri în lectură finală proiectul de lege care prevede modificarea sistemului electoral. La scurt timp, președintele Igor Dodon a promulgat legea. 

Precizăm că, Parlamentul a aprobat pe 5 mai în prima lectură inițiativa democraților, supranumită „votul uninominal” și inițiativa socialiștilor privind „votul mixt”. Astfel, Proiectul de lege a fost votat cu votul a 74 de deputați în prima lectură.

Ulterior, Comisia de la Veneția și-a publicat opinia privind propunerea puterii de la Chișinău de introducere a sistemului electoral mixt în locul celui actual, pe liste de partid. În documentul apărut pe 19 iunie pe site-ul Comisiei de la Veneția se spune că schimbarea sistemului de vot este dreptul fiecărui stat suveran, dar sunt formulate multe critici, în frunte cu aceea că inițiativa Chișinăului nu a fost consultată larg cu forțele politice și societatea civilă din Moldova, părând „să fi fost introdusă în grabă în Parlament”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente