Echipa Moldnova a făcut o listă cu locurile din Chișinău unde puteți găsi cărți în limbi străine.
„Moldovenii care vor să citească cărți în limba engleză, germană sau franceză, fie pentru îmbunătățirea cunoștințelor lingvistice sau pur și simplu sunt amatori de literatură străină, trebuie să știe că la Chișinău există săli de lectură de unde pot împrumuta cărți în limbi străine” scrie Moldnova.
Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu
La Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu” din Chișinău există o sală de lectură cu volume în limbile engleză și germană, extrem de populare printre cititori.
Cărțile preferate ale moldovenilor sunt Enciclopedia Britanică, operele scrise de marii clasici ai literaturii universale și cărțile de dezvoltare personală. Studenții mai sunt interesați de cărțile din domenii precum filozofia, sociologia, istoria, arta, politica, psihologia, geografia etc. „În sala engleză avem 5.000 de titluri de cărți: 70% – literatură artistică și 30% sunt cărți pe domenii de studiu. În ultimul timp se solicită cărțile motivaționale și psihologice. Enciclopedia Britanică e o carte de referință și o mândrie pentru sala engleză, deoarece avem toată colecția, iar oamenii o solicită deseori, mai ales studenții. Avem și o colecție de filme în limba engleză cu subtitrare tot în engleză, care e o metodă eficientă de a învăța această limbă”, spune Liuba Munteanu, șefa filialei centrale a Biblitecii ”B. P. Hașdeu”. Bibliografa menționează că în celelalte filiale ale bibliotecii municipale (Târgu Mureș din sectorul Râșcani, Târgovește de la Ciocana, Onisifor Ghibu din Centru etc) se găsesc operele marilor clasici în limba engleză, franceză sau germană.
Cărțile vin din donațiile făcute de ambasadele acreditate la Chișinău. Bunăoară în sala de lectură germană, toate cărțile sunt aduse de către Ambasada Germaniei la Chișinău și Institul Goethe din Germania.
E important de precizat că filmele și cărțile, atât manuscrisele în limba engleză, cât și cele în limba germană, pot fi luate acasă cu împrumut în baza abonamentului valabil pentru intrarea în cele 27 de filiale ale Bibliotecii Municipale B. P. Hașdeu. Excepție face doar Enciclopedia Britanică. Cărțile și filmele în engleză și germană se oferă pentru o perioadă de 15 zile, iar la cerere – termenul poate fi prelungit încă 15 zile. În cazul în care cititorul întârzie să înapoieze cartea, acesta e penalizat cu 50 de bani pe carte/pe zi.
Minoritățile etnice din Republica Moldova beneficiază de literatură în limba maternă la câteva filiale din cadrul Bibliotecii Municipale Hașdeu. Aceștia au cărți în limba bulgară, ucraineană, poloneză și rusă, dar nu au cărți în limba găgăuză și romani.
Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”
Cele mai solicitate sunt cărțile în limba engleză, motiv pentru care sunt foarte multe opere, începând de la beletristică și până la manuale de geografie, biologie, istorie, zologie, artă, sociologie etc. „Avem poezii, nuvele, povestiri, povești, opere detective și alte cărți pentru copiii care vor să învețe limba engleză. Pentru începători sunt dicționare, encicolopedii despre animale, păsări, legume și fructe. Avem cărți în germană, franceză, italiană, spaniolă, portugheză, bulgară, cehă, turcă, sârbă, olandeză, letonă, ucraineană, poloneză, latină, suedeză, bielorusă, țigănească, albaneză, azerbaidjană și macedoniană”, afirmă Svetlana Croitoru, șefa secției cărți în limbi străine din cadrul bibliotecii „Ion Creangă”.
Cărțile pot fi luate acasă de către copiii pentru o perioadă de 15 zile, iar dacă mai au nevoie, aceștia pot prelungi cu încă 15 zile. Bibliotecara Croitoru este indignată că în școli nu se face listă cu cărți în limbi străine pentru lectura de vară a copiilor, așa cum se dă la literatura română.
Biblioteca Națională a Moldovei
Biblioteca Națională a Moldovei deține cele mai vechi cărți în limbi străine. Aici se păstrează Comentariile la opera lui Aristotel în limba greacă veche care datează din anul 1551. Cartea a fost tipărită la Veneția, Italia, din hârtie vegetală făcută din in. Altă carte în limba greacă veche este din anul 1556, care e tot despre opera lui Aristotel. Tot din categoria cărților grecești se ține în bună stare și o ediția din anul 1646 a Istoriilor lui Herodot. Primele cărți în limba franceză au fost aduse în perioada guberniala a Basarabiei din anul 1832. Tot aici există o copie a manuscrisului cărții „Descrierea Moldovei” a domnitorului Dimitrie Cantemir, tradus în limba latină și germană. Cele mai multe cărți rare din categoria istorie sunt în greacă, latină, germană, franceză și engleză. Aceste cărți nu se împrumută la domiciliu.
Multe titluri de cărți în engleză și franceză se găsesc în rețeaua „Librarius”
Victor Hugo, Marc Levy, Haruki Murakami, Alexandre Dumas, Paulo Coelho sunt câțiva autori traduși în engleză și franceză. O carte de Murakami costă 277 lei, iar una scrisă de Coelho costă 207 lei. Romanele de dragoste în limba engleză costă 222 lei, iar cărțile de rețete franceze variază între 162 și 283 de lei. La „Librarius” se găsește tradus în limba germană volumul de poezii a lui Grigore Vieru, iar „Amintirile din Copilărie” ale lui Creangă pot fi cumpărate în franceză și germană.
Educational Centre Moldova
Cea mai bogată colecție de cărți și dicționare în limba franceză, engleză, germană, spaniolă și italiană o găsiți la Librăria Educațional Centre Moldova din Chișinău. Librăria de carte străină comercializează cărți de interes academic, educațional precum business, medicină, drept etc, dar și cărți pentru cei mici.
American Resource Center
O colecție mare de cărți, filme, manuale în limba engleză o puteți găsi la ARC. Este necesar să urmăriți evenimentele care se organizează acolo, să anunțați că veniți și să avem un act de identitate cu voi. Detalii aici.