Pe 29 iunie, la Dream Ups a avut loc o nouă ediție a MBA Club. În cadrul evenimentului a susținut un discurs și a răspuns la întrebările publicului Olga Ionel, câștigătoarea bursei Seed Grant din acest an. De asemenea, la eveniment au fost prezenți și Anton Waschuk, reprezentantul WNISEF, și Anna Gabur, Alumni and Speaker Specialist de la Ambasada SUA.
SEED Grant, finanțat și administrat de Fondul Occidental de Antreprenoriat din SNI (WNISEF), este un program de burse oferit pentru candidații la MBA la una din cele top 50 de școli de business din Statele Unite ale Americii. Câștigătoarea din acest an, Olga Ionel, va urma un program MBA la Universitatea Carnegie Mellon, Școala de Business Tepper. În cadrul întâlnirii, aceasta a discutat cu publicul atât despre procesul de depunere a actelor la universitatea din SUA, competiția pentru bursa Seed Grant, dar și despre așteptările sale vizavi de această experiență și, bineînțeles, planurile de viitor.
La întâlnire au fost prezenți tineri din domenii și categorii de vârstă diferite.
„Pentru mine MBA înseamnă o nouă provocare, șansa de a descoperi cea mai bună versiune a mea. Anume din acest motiv m-am aventurat în această experiență, ce a însemnat parcurgerea a numeroase trepte ca să ajung, în final, să beneficiez de bursa Seed Grant. În Moldova am lucrat și, de fapt, urmează să lucrez după întoarcere, la o companie de IT retail, în calitate de marketing manager. Extinderea companiei e una din strategiile pe termen lung ale acesteia, și anume aici vreau să-mi aduc aportul. Cred că după programul MBA voi avea o pregătire profesională și mai bună. De asemenea, cred că voi avea o viziune mai progresistă, inspirată din practica occidentală.”
Olga a mărturisit că, bineînțeles, cea mai frecventă întrebare auzită în contextual plecării sale în SUA e de ce nu se stabilește cu traiul acolo, ci urmează să se întoarcă în Moldova. Pe lângă faptul că, bursa Seed Grant este oferită cu condiția ca beneficiarul să se întoarcă în Moldova pentru o perioadă de cel puțin trei ani, Olga susține că nu acesta e motivul de bază în cazul ei. Olga chiar este convinsă că în Moldova sunt multe oportunități și numeroși oameni foarte talentați, profesioniști cu care merită să lucrezi, colaborezi etc.
De asemenea, Olga speră mult ca după MBA să fondeze propria companie de marketing, ce va oferi suport antreprenorilor locali, start up-erilor în promovarea produselor/ serviciilor lor. În opinia ei, mulți eșuează anume din cauza elaborării unei strategii greșite, ineficiente de promovare.
Beneficiile unui program MBA, în opinia Olgăi Ionel:
# dacă lucrezi la o companie locală și vrei să atragi investitori străini, MBA îți va deschide multe uși;
# puține persoane din Moldova au urmat un program MBA, respectiv ai un atu puternic din start;
# absolvirea unui program MBA îți oferă o doză mare de credibilitate în fața potențialilor angajatori, parteneri, investitori;
Deși a costat-o mult efort, timp și resurse financiare, Olga îi îndeamnă pe toți să încerce să depună actele pentru o bursă Seed Grant.
Stabilește-ți un scop bine definit, elaborează câteva posibile scenarii de atingere a acestuia, alege-l pe cel mai eficient și urmează-l cu perseverență. Dream Big!
Printre speakerii de la eveniment a fost și Anton Waschuk, reprezentantul WNISEF, care în discursul său s-a axat mai mult pe enumerarea condițiilor necesare pentru a beneficia de bursa Seed Grant.
„Fiecare candidat trebuie să cunoască bine limba engleză, să susţină examenele TOEFL sau IELTS și GMAT sau GRE. De asemenea, e important să aibă în medie patru ani de experiență în domeniu. Candidatul trece toată procedura de selecție la una din cele 50 de școli de business incluse în clasamentul de top al programelor MBA al U.S. News. În cazul în care este admis, poate deja expedia pachetul de documente la WNISEF. În baza acestor documente și a interviului sunt selectate persoanele cărora li se va oferi bursa Seed Grant, ce acoperă 100% din cheltuielile de școlarizare.
Anul acesta au fost 60 de candidați, dintre care au fost acceptați 16. În fiecare an, numărul candidaților este diferit, respectiv și cel al beneficiarilor nu e unul stabil.”
Reprezentanta Ambasadei SUA, Anna Gabur, Alumni and Speaker Specialist, în discuția cu Artur Gurău, fondator și CEO Granat, a povestit de ce una din prioritățile Ambasadei SUA e investiția în educație și care sunt rezultatele înregistrate.
„În anul 1993 a avut loc primul exchange. De atunci, 4.500 de persoane au participat în diverse schimburi de experiență. Un exemplu ar fi un grup de învățătoare, care, în urma unui schimb de experiență, au fondat un grup de dezbateri la nivel local, pentru ca mai apoi să se extindă în toată țara. Nu e ceva miraculos, dar numeroși tineri și-au dezvoltat aptitudinile oratorice, gândirea critică, iar care vor fi rezultatele pe termen lung abia urmează să vedem.
Noi ne conducem de motoul: Teaching to fish and not giving the fish.”
Întrebări #diez pentru Olga Ionel:
# Ce așteptări ai de la programul MBA?
Prin intermediul MBA vreau să-mi depășesc limitele, să aflu cum aș putea contribui la dezvoltarea comunității. Sper mult să învăț să privesc altfel, să am o viziune globală, să gândesc în perspectivă. De asemenea, vreau să particip la diverse evenimente din cadrul universității, care au ca invitați reprezentanți ai diverselor companii mari. Cu alte cuvinte, cât mai mult networking.
# Mulți studenți, chiar și cei care beneficiază de full scholarship, își iau și un job part time, de regulă, în cadrul universității. Iei în considerare această opțiune?
Aș vrea să mă focusez mai mult pe studii, cel puțin în prima perioadă. Din câte am înțeles de la alți bursieri, prima perioadă e foarte dificilă, programul e destul de încărcat și mai ai nevoie de o perioadă pentru acomodare. Așa că, deocamdată, mă voi concentra pe studii, iar apoi mai vedem.
# Este bine cunoscut faptul că există o mare discrepanță între relația student-profesor de aici și cea din SUA. Ai anumite așteptări, speranțe în această privință?
Știu că profesorii în SUA sunt foarte deschiși, îți răspund la orice mesaj pe email, telefon, sunt gata să îți dedice din timpul lor dacă ai nevoie de consultanță sau, pur și simplu, îndrumare. De asemenea, îmi place că această relație se menține și după finalizarea studiilor. Sper mult ca la întoarcere să comunic în continuare cu profesorii mei, să mă consult cu ei, să le cer părerea în privința unor decizii ce țin de activitatea profesională etc.
# Procesul de depunere a actelor la o universitate din SUA e destul de complicat și de lungă durată. Care parte, etapă ți-a părut cea mai complicată?
Cred că pregătirea și susținerea testelor TOEFL și GMAT. M-am pregătit timp de un an și a fost nevoie să investesc și resurse financiare.
SEED Grant este o bursă oferită studenților din Republica Moldova şi Ucraina care au fost admişi pentru a studia programul MBA la secția zi la una din top 50 universităţi din SUA. Bursa acoperă până la 100% din costurile de școlarizare, iar după absolvire beneficiarii se angajează să revină în țara lor de origine și să aplice cele învățate. Acest lucru va contribui la dezvoltarea economiei Moldovei și integrarea acesteia în economia mondială.