(foto) Zmeură, coacăză sau mure! Centrul Chișinăului a fost invadat de arome și gusturi la un târg gastronomic

collage

De dimineață, parcul Catedralei din Chișinău a fost invadat de zeci de arome și culori la a doua ediție a târgului gastronomic Summer Berry Fair. Dacă prima ediție a fost dedicată căpșunilor, de data aceasta, vedetele ediției au fost coacăza, murele și zmeura.

La târg au participat agricultori din toate colțurile țării, inclusiv din stânga Nistrului. Și de această data pomușoarele au fost comercializate în caserole, purtând numele producătorilor care le cultivă.

Cei mai iscusiți patiseri de la Festivalul „Mai Dulce” au venit cu mousse-uri, tarte, smothie-uri și alte deserturi, gătite din pomușoare. De asemenea, echipa K Lumea a găti live clătite, pe care le-au servi cu miere și pomușoare locale. Cei mai pricepuți specialiști în nutriție și sănătate le-au povestit vizitatorilor despre beneficiile consumului de pomușoare locale.

Asociația Pomuşoarele Moldovei va dona 45 de mii de caserole, care vor fi distribuite producătorilor agricoli ce vor comercializa pomuşoarele în rețelele de supermarketuri şi la târgurile Summer Berry Fair. În același timp, producătorii de pomușoare vor fi instruiți cum să asigure calitatea și siguranța alimentară în procesul de recoltate și ajutați la transportarea pomușoarelor în camionete frigorifice. La finele companiei de informare, membrii Asociaţiei Pomuşoarele Moldovei, care au comercializat pomuşoarele în rețelele de supermarketuri şi la târgurile Summer Berry Fair, vor împărtăşi experienţa acumulată cu producătorii de pomuşoare din stânga Nistrului, în cadrul unui atelier de lucru comun.

Sectorul de producere a pomușoarelor este un domeniu în dezvoltare în Moldova. Actualmente, cele mai răspândite pomușoare cultivate sunt căpșuna, zmeura, coacăza, murul, agrișul, afinele, cătina și goji. Conform statisticilor, în anul 2015 au fost înregistrate circa 3 mii hectare de suprafețe cultivate pomușoare și un volum total de producție de circa 4,7 mii tone, dintre care 83% sau 3800 de tone au fost vândute pe piața internă, iar 17% (820 tone) au fost exportate.

Evenimentul este susținut de USAID, HEKS, CCA, UNDP și Uniunea Europeană.

bery1 bery2 bery3 bery4 bery5 bery6 bery7 bery8 bery9 bery10 bery11 bery12 bery13 bery14 bery15 bery16 bery17

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente