Admitere 2017: Vrei să fii stomatolog sau farmacist? Iată unde poți să faci studii de medicină în Moldova

22

Conform datelor prezentate de Ministerul Educației pentru anul 2016, primele două cele mai solicitate specialități au fost Stomatologia cu 28 de cereri pentru un loc și Farmacia cu 14 cereri pentru un loc. În cele ce urmează vă propunem să vedeți unde vă puteți face studiile în Republica Moldova dacă doriți să deveniți stomatolog sau farmacist.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”

Este cea mai cunoscută instituție de învățământ superior care oferă posibilitatea de a studia aceste două specialități. Universitatea a fost fondată în baza Institutului de Medicină nr. 2 din Leningrad, evacuat în timpul celui de al II-lea război mondial în Kislovodsk. Institutul și-a început activitatea la 20 octombrie 1945, având o singură facultate, cea de Medicină Generală, care cuprindea 13 catedre în cadrul cărora își făceau studiile 996 de studenți.

Din anul 1990 Institutul poartă numele lui Nicolae Testemițanu. La data de 25 iulie 1991 Institutul de Stat de Medicină „Nicolae Testemițanu” din Chișinău a fost reorganizat ca Universitate. În anul 1995, instituției i s-a dat un nou nume – Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

IMG_96131

Aici procesul de instruire se desfășoară în 4 limbi: română, engleză, rusă și franceză, și este asigurat de peste 1000 de cadre profesoral-didactice și științifice (academicieni, doctori habilitați și doctori în științe), în cadrul următoarelor facultăți:

Medicină  Specialități: Medicină generală (6 ani), Sănătate publică (6 ani);

Stomatologie (6 ani);

Farmacie (5 ani);

Rezidențiat și Secundariat Clinic (2-5 ani).

Pentru cei care vor să devină farmaciști este propus următorul Plan de studii:

Iar cei care se văd stomatologi și sunt curioși ce obiecte de studiu vor avea pot vedea informația AICI.

În Moldova aceasta este singura instituție de învățământ superior care oferă posibilitatea absolvenților de liceu să-și continuie studiile la specialitățile: farmaceutică și stomatologie.

Universitatea de Stat din Transnistria „Taras Șevcenko”

Photo Credit: eau-msu.ru
Photo Credit: eau-msu.ru

De menționat că după absolvirea colegiilor de specialitate, studenții pot urma și Universitatea de Stat din Transnistria „Taras Șevcenko”, unde pot studia următoarele specialități: terapeut, pediatru, farmacist. Orele aici se predau doar în limba rusă.

Colegii

Absolvenții de liceu mai pot să-și continuie studiile la unul din cele 6 colegii de medicină din țară:

Centru de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”;

Colegiul de Medicină Bălți, Colegiul de Medicină din Ungheni;

# Colegiul de Medicină din Orhei;

Colegiul de Medicină din Cahul;

# Colegiul de Medicina din Tiraspol „L. A. Tarasevici”.

Totuși, elevii care vor alege să meargă la colegii după clasa a XII-a trebuie să știe că studiile medicale obținute la aceste instituții de învățământ nu vor fi complete. Astfel, după trei ani de studii, aceștia vor obține așa calificări precum: moașă, asistent igienist epidemiolog, asistent medical de laborator, asistent medical, asistent farmacist sau tehnician dentar. Iar pentru a deveni un farmacist sau stomatolog, vor fi nevoiți să urmeze o universitate de medicină.

medicina

Taguri: #Admitere 2017
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente