Lista bucatelor pe care să le recomandați prietenilor ce vizitează Republica Moldova

Colaj bucate

Cine nu cunoaste Moldova pentru superbele sale mănăstiri și peisaje pitorești, o cunoaște cu siguranță pentru mâncarea excelentă și consistentă. Gustul de mămăligă, sarmale sau plăcinte rămân mereu în memoria turștilor care ne vizitează țara. Așadar, fie că ne vin în vizită partenerii de afaceri sau prietenii de peste hotare, mâncarea tradițională „ca la mama acasă” trebuie să fie de nelipsit pe masă.

#diez vă recomandă o serie de bucate pe care le puteți găsi în mai multe localurile din țară sau puteți să le pregătiți acasă.

#1. Plăcinte

În Republica Moldova gospodinele fac plăcinte pentru toate gusturile, cu brânză, cu varză, cu cartofi, cu carne, cu vişine, cu dovleac, cu mere. Cele mai faimoase rămân a fi însă cele cu brânză de vaci şi cozi de ceapă sau cele cu brânză de oi.

Плацинда с картофелем и творогом, 331/2

#2. Mămăligă

În mod tradiţional, mămăliga se găteşte într-un vas de fontă cu o formă specială numit ceaun. Astfel, preparatul capătă o formă rotundă. Mămăliga poate fi mai consistentă sau, dimpotrivă, mai moale. Se serveşte cu brânză de oi, smântână, jumări, scrob sau chiar cu peşte prăjit şi mujdei. Unii o preferă înmuiată în zeamă sau lapte, alţii o mănâncă în loc de pâine.

la-moldova-inc

#3. Sarmale

Sarmalele sau găluştele, cum mai sunt numite în unele regiuni, se bucură de o mare popularitate în Republica Moldova. Sarmalele reprezintă un preparat culinar din carne tocată, de obicei de porc, amestecată cu orez şi cu alte ingrediente, învelită în foi de varză (proaspătă sau murată) sau de viţă-de-vie în formă de rulou.

sarmale

#4. Zeama de pui cu tăiţei de casă

Zeama de pui cu tăiţei de casă este probabil preferata moldovenilor atunci când vine ora prânzului. Este considerată a fi un remediu bun împotriva răcelii sau mahmurelii şi face parte din tradiţiile de nuntă ale moldovenilor, întrucât a doua zi după petrecere, mirele invită naşii şi prietenii apropiaţi „la zeamă”.

zeama

#5. Borș scăzut

Vestitul borș scăzut, preparat în mod special de sărbătorile de iarnă, este mâncarea ce amintește de copilărie. Această mâncare se gătește mai mult în zona de nord a Moldovei. Ingredientele principale sunt varza murată, oase cu carne de porc sau vită, ceapă, morcovi și pasta de tomate.

bors

#6. Piftie

Piftia nu este un preparat culinar greu de gătit, dar este unul care cere multă răbdare și respectarea unor reguli stricte. Piftia este un preparat culinar din grupa gustărilor reci obținut prin fierberea îndelungată a bucăților de carne cu os și cartilaje, în asociere cu legume. La mesele festive, fiecare gospodină are grijă care ca acest fel de mâncare să fie unul nu doar gustos, dar și frumos decorat.

piftie

#7. Pârjoale

Delicioase și destul de consistente sunt pârjoalele sau cum mai sunt ele numite în rusă „Kotlety”. Cel mai important element pentru ca pârjoalele să vă reușească este carnea dată prin mașina de tocat în condiții casnice. Evitati carnea tocată ambalată pentru că are foarte multă grăsime.

Parjoale-Moldovenesti

#8. Colțunași

Reţeta pentru colţunaşi are mai multe variante, multe dintre ele fiind adaptate de gospodine după propriile gusturi. Tradiţional, colţunaşii se umplu cu brânză sărată, cartofi dar pot fi umpluţi cu vişine ori cu carne.

Вареники с бранзой и картофелем, 149

#9. Baba neagră

Baba Neagră- gustul copilăriei sau al mirosului de sat. Este un fel de chec/prăjitură, cu ingrediente simple și parcă banală la prima vedere, dar nu este chiar așa, culoarea neagra se obține nu din cacao și colorant, dar din faptul că în timpul procesului de coacere mai lung (4 ore). Acest desert deosebit era pregătit în special la nunți și cumătrii.

baba neagra

#10. Prăjiței

Un desert simplu, gustos și pudrat. Această gustare dulce este apreciată atât de către cei mici, cât și de către cei mari. Ingredientele necesare sunt ouă, zahăr, smântână, lapte, făină și vodca sau coniac.

fb66d50f44ea

#11. Papanași

Papanaşii moldoveneşti gătiţi în mod tradiţional diferă de cei serviţi în restaurant. Este un desert simplu care se prepară în 15 minute şi astfel pot fi impresionaţi musafirii veniţi pe neaşteptate. Spre deosebire de papanaşii care sunt serviţi în restaurante, papanaşii moldoveneşti ca la mama acasă au altă consistenţă şi au gust mai bogat. Diferenţa majoră o face brânza de vaci care, potrivit reţetei tradiţionale, este mai uscată sau „scoaptă“, cum spun moldovenii.

papanasi

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente