Vinurile rose din Moldova capătă o tot mai mare apreciere la nivel național, dar și internațional. Printre experți, acestora li se acordă note bune la capitolul culoare și aromă, iar potențialul de dezvoltare, așa cum spun ei, este tot mai promițător.
Lorena Deaconu, expertă în vinificație, șefă de producere la cramele „Hallewood”, România: Trendul în materie de vin rose este în creștere și datorită, în primul rând, culorii care trebuie să încânte ochiul. Se pare că Moldova își pune la punct tehnologia pe vinuri. Am avut ocazia să cunosc aici vinuri foarte bune, vinuri bune, dar și vinuri medii. Într-adevăr, în ultimii ani, am observat o creștere a calității și asta datorită viticulturii în care au apărut plantații noi.
Nathalie Pouzalgues, oenologă la centrul de Cercetare și Experimentare a vinului Rose, Franța: Pe parcursul ultimilor trei ani au fost elaborate mai multe vinuri rose în Moldova, iar ele sunt interesante în ceea ce privește culoarea și aspectul. Vinurile rose de Moldova sunt specifice, au o aromă frumoase de fructe roșii.
În perioada mai-iulie 2017 cunoscătorii și amatorii vinurilor de calitate vor avea parte de 30 de degustări, ghidate de somelieri acreditați, care vor prezenta câte 5 vinuri: albe, rosé și roșii, certificate cu IGP din Moldova, precum și spumante/vinuri de la micii producători, asociate cu gustări potrivite, care le pun în valoare calitățile.
Campania își propune să continue familiarizarea publicului larg cu vinurile rosé autohtone, cu noțiunea „Wine Friendly”, dar și să încurajeze consumul conștient al vinului de calitate în rândul tinerilor. Wine Friendly „La vie en rosé” este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea partenerului strategic de dezvoltare, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida).
Despre Programul „Wine Friendly”
Distincția „Wine Friendly ” este oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului și partenerul său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova (finanțat de USAID și Guvernul Suediei), celor mai bune restaurante din țară, care, în urma unui proces riguros de selecție, evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditare a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene a Somelierilor.