„Lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii-s actorii”, spunea William Shakespeare. Teatrul este, la momentul actual, nu doar o sursă de divertisment și destindere, ci și o sursă de autodezvoltare și culturalizare. În toată lumea se joacă teatru, și nu doar în săli clasice destinate pentru aceasta, ci și în pline străzi, deoarece când ești copleșit de dorința de a crea, spațiul propriu-zis nu mai poartă nici o însemnătate. Dacă ești îndrăgostit de arta actoricească și te afli în căutarea unor locații unde ai putea s-o practici, #diez îți recomandă câteva locuri unde se învață teatru în Chișinău.
Instituții academice
# Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) – este prima și unica instituție de învățământ superior din Moldova, cu profil de artă. AMTAP dispune de un corp profesoral-didactic remarcabil, dat fiind faptul că este format din personalități notorii din domeniul muzicii, teatrului, artei cinematografice, coregrafiei, artelor plastice. În cadrul Facultății Teatru, Film și Dans (FTFD) activează șase catedre: Arta actorului, Regie, Multimedia, Dramaturgie, teatrologie și scenografie, Coregrafie, Management artistic și culturologie. Mai multe detalii puteți afla pe pagina oficială.
# Facultatea de Arte Frumoase în cadrul Universității de Stat din Moldova – este o facultatea opțională, disponibilă pentru toți studenții care își fac studiile la USM. În cadrul Facultății de Arte Frumoase activează mai multe colective artistice. Ce ține de profilul teatral, studenții pot alege să frecventeze ore de teatru dramatic, teatru de revistă și teatru pentru copii și tineret. Mai multe detalii puteți afla pe pagina de Facebook.
# Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Elena Alistar” – este o instituție în care fiecare din cele 37 de clase are profil de teatru. Aici elevii învață arta actoricească, dicție, teatrologie etc., iar la finele studiilor, în clasa a XII-a, montează un spectacol de BAC. Mai multe informații puteți afla pe pagina oficială.
# Liceul Teatral Orășenesc – împreună cu Teatrul Dramatic pentru tineret „С улицы Роз” și facultatea de teatru a Universității Slavone formează un complex unic de instruire. Începând cu clasa I, elevii studiază, pe lângă disciplinele general-obligatorii, coregrafie, mișcare scenică, arta vorbirii etc. Limba de predare este rusă, iar pentru a fi acceptați la acest liceu, copii trebuie să treacă concursul ce constă în recitarea unui poem, unei fabule, unui pasaj de proză și să interpreteze o piesă. Mai multe informații puteți afla pe pagina de Facebook.
Cursuri private
# Cursuri de Teatru pentru Copii, Adolescenți și Adulți – aceste cursuri coordonate de Ala Menșicov, au drept scop dezvoltarea laturii actoricești a participanților, înfruntarea fricii de scenă, îmbunătățirea aptitudinilor oratorice și perfecționarea dicției. Mai multe informații puteți afla pe pagina evenimentului.
# Centrul de limbi europene „Oratorica” – propune în atenția publicului, pe lângă cursurile de arta vorbirii, ore de teatru, în cadrul cărora tinerii au posibilitatea să studieze istoria teatrului, să dezvolte capacitatea de a improviza, să lucreze asupra conturarea personajelor pentru spectacole. Mai multe informații puteți afla pe pagina oficială.
# Art-studio Triumf – oferă cursuri pentru toți doritorii de a percepe lumea teatrului. Orele se desfășoară în grup, iar la solicitare se pot desfășura și în particular. Cursurile sunt susținute de actori ai Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. Cehov” și de profesori ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Mai mule informații puteți afla pe pagina oficială.
# Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO – în cadrul acestui centru, activează patru cercuri de teatru: teatrul muzica, teatrul de de modă ecologică, teatru de păpuși și marionete și teatru dramatic. Aceste cercuri își propun să învețe tinerii arta actoricească, mișcarea scenică, plastica și arta vorbirii. Mai multe detalii puteți afla pe pagina oficială.
#Dacă mai cunoașteți și alte instituții ce oferă asemenea cursuri, lăsați-le în comentarii sau mesaje, iar noi le vom adăuga în listă.
Valeria Batereanu