„Rosé” a fost cuvântul cheie al primului eveniment din cel de-al VI-lea val al campaniei „Wine Friendly”, care-și propune să continue familiarizarea publicului larg cu vinurile rosé autohtone și să încurajeze consumul conștient al vinului de calitate în rândul tinerilor.
De la arome, note de gust și nuanțele vinului până la muzică, decor și dispoziție, oaspeții prezenți la eveniment au fost inspirați de cea mai frumoasă culoare a sezonului de primăvară-vară.
Povestea vinurilor rosé, dar și multe alte secrete au fost descoperite de oaspeți alături de somelierul Adrian Digolean.
Adrian a menționat că în această ediție a campaniei „Wine Friendly”, Oficiul Național al Viei și Vinului împreună cu partenerul său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, promovează vinurile rosé, albe și cele spumante, care se asortează perfect cu timpul de afară.
În cadrul evenimentului, prietenii noi, dar și cei mai vechi ai Vinul Moldovei au degustat cinci soiuri de vin autohton, dintre care două vinuri albe, două rosé și un spumant.
Primul vin degustat a fost unul alb: Feteasca Albă de la „Vinăria din Vale”. Vinul este produs din soiul indigen de struguri cu același nume, Feteasca Albă, care au fost recoltați din zona de sud a țării. Vinul are o nuanță galben-pai și o aromă fină, de flori de câmp. Gustul este uşor și trece într-un postgust lung, plăcut, cu nuanţe de miere de albini, care conferă vinului un rafinament deosebit.
Cel de al doilea vin oferit spre degustare a fost un Traminer Sauvignon Blanc de la vinăria „Chateau Vartely”. Vinul – face parte din colecția Individo și este produs din strugurii crescuți și culeși de pe podgoriile regiunii cu Indicație Geografică Protejată Codru. Licoarea are o culoare nobilă și cristalină, iar bobițele aromate ale strugurilor din soiul Traminer pun în evidență prospețimea și delicatețea ciorchinelor de Sauvignon Blanc.
Vinul rosé de la vinăria „Purcari” este foarte fin, perfect pentru a fi degustat și savurat în perioada de primăvară-vară. Cu o nuanță delicată de roz, gustul acestui vin iese în evidență datorită aromei fine de fructe exotice. Rosé-ul de la „Purcari” conține 60% struguri din soiul Cabernet-Sauvignon, 30% struguri din soiul Merlot, iar 10% din componența acestuia este completată de soiul indigen Rară Neagră, ceea ce îi conferă gustul suav de caise, piersici şi coacăze, ce trec lent în postgustul prelungit cu nuanţe de fructe de pădure.
Așa cum remarca somelierul Adrian Digolean, francezii preferă să-și răcorească zilele de vară vin rosé și nu cu apă.
Cel de-al patrulea vin degustat a fost un Merlot rosé, din noua categorie 6n de la vinăria „Doina”. Un rosé demisec, adorat de doamne și domnișoare, în special datorită gustului dulciu și a aromelor fine.
Ultimul, dar nu cel din urmă, care a și încununat seara a fost un spumant alb demidulce, preparat din trei soiuri de struguri, de la vinăria „Nisporeni”.
Somelierul a specificat că pe an ce trece numărul amicilor Vinului Moldovei este în creștere datorită campaniei „Wine Friendly”, care vine să cultive cultura consumului conștient al vinului de calitate.
Oaspeții primului eveniment din cea de-a VI-a campanie au menționat că au reușit să vadă „La vie en rosé”, în special datorită vinurilor fine care au fost degustate, decorului roz și a muzicii jazz care a acompaniat evenimentul.
În perioada mai – iulie 2017 cunoscătorii și amatorii vinurilor de calitate sunt invitați să vadă „La vie en rosé” și să ia parte la cele 30 de degustări ghidate de somelierii acreditați, care vor prezenta câte cinci vinuri: albe, rosé și roșii, certificate cu IGP din Moldova, precum și spumante/vinuri de la micii producători, asociate cu gustări potrivite, care le pun în valoare calitățile.
Despre Programul „Wine Friendly”
Distincția „Wine Friendly” este oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului și partenerul său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova (finanțat de USAID și Guvernul Suediei), celor mai bune restaurante din țară, care, în urma unui proces riguros de selecție, evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditare a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene a Somelierilor.