(foto) Cum ar trebui să arate Cinematograful de Vară de la Buiucani după restaurare

cinemab1

Nicolai Kirnev, tânărul activist care a inițiat restaurarea cinematografului de vară de la Buiucani, a primit în sfârșit autorizația ce îi permite să dea startul lucrărilor.

„Gata! Putem repara oficial teatrul și proiecta filme absolut gratis pentru întreaga Capitală”, a menționat Nicolai într-o postare recentă pe rețelele de socializare. Tânărul mai spune că deși acest proces a durat mai mult decât ar fi trebuit, și anume doi ani de căutare a resurselor, alți doi ani de „cabinete vizitate”, sute de apeluri, dintre care majoritatea nepreluate, sute de euro cheltuite pentru documentare, sute de fraze de „Reveniți mâine, poimâine sau săptămâna viitoare”, zeci de semnături și nopți nedormite și timp… „Cât timp am așteptat noi”, mai spune activistul. Deși a depus actele necesare în luna februarie a anului 2016, iar conform legii trebuia să aștepte doar două luni, la momentul actual se împlinesc 15 luni de când așteaptă eliberarea autorizației pentru începerea lucrărilor. „Primăria, Pretura Buiucani, Spații Verzi – știu deja fiecare colț al acestor instituții și aproape fiecare angajat”, povestește tânărul.

Facebook/Nicolae Kirnev
Facebook/Nicolae Kirnev

Cu toate acestea, Nicolai și echipa sa au proiectat filme chiar și în condițiile actuale ale cinematografului, mai exact 50 de filme – majoritatea fiind scurt-metraje autohtone. „Pe de o parte îmi vine să le scriu și să le spun tinerilor activi, care în fiecare zi încearcă să schimbe ceva în Capitală și țară, că nu merită, opriți-vă, gândiți-vă de sute de ori, căci birocrația și indiferența în Moldova va ucide orice inițiativa voastră, chiar și cea mai frumoasă! Când în cabinet stă un „funcționar” care e „ocupat”, care are „lumea lui”, iar tu vii și doar îl deranjezi – atunci te gândești „Ce se întâmplă cu țara aceasta?!” Totuși, concluzionează Nicolai, pentru a face schimbări în Moldova trebuie să ai o mare putere de a răbda, de a insista, de a tăcea prin durere și de a merge până la urmă.

Nicolai a mai spus că reparația va începe cât de repede posibil, iar apoi va căuta filme în toată lumea pentru a organiza proiecții cât mai des. Pe lângă acestea, la cinematograf se vor desfășura concerte, expoziții și multe alte evenimente.

Ideea de restaurare a acestui cinematograf i-a apărut lui Nicolai în 2011. În 2013 trimitea o scrisoare către Primăria Municipală, dar a fost redirecționat la Pretura Buiucani. Atunci reprezentanții Preturii au răspuns că nu au surse financiare, iar bugetul pentru 2013 fusese deja aprobat. După câteva încercări similare, tânărul s-a oprit din a mai face ceva până în 2015. Participând la un concurs de granturi, Nicolae a câștigat 7.000 de euro de la Fundația Cultural Europeană pentru restaurarea acestui cinematograf. Încă de la început autoritățile i-au pus piedici în realizarea scopului său. Cu toate acestea, Nicolai a continuat să lupte pentru ideea lui, iar în vara anului 2016, după o curățenie generală a suprafeței cinematografului, a început să proiecteze primele filme.

De la idee și pe tot parcursul dezvoltării proiectului, echipa #diez a fost lângă Nicolai Kirnev la toate etapele de dezvoltare a ideii sale și a încercat să vă facă cunoscută problema. Ascultați-i povestea și în cadrul unui interviu publicat anterior:

Iată cum ar trebui să arate cinematograful după restaurare potrivit schițelor arhitectului Teodor Naval și SRL „Creative Arhitecture”.

cinemab1 cinemab2 cinemab3 cinemab4 cinemab5 cinemab6 cinemab7 cinemab8 cinemab9

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente