(foto) Soarele de acadea sau călătoria Aureliei Borzin în lumea literaturii pentru copii

borzincollage

Cea de-a XXI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii din acest an, desfășurată în perioada 11-14 mai, le-a oferit ocazia micilor cititori bucuria întâlnirii cu scriitorii preferaţi, dar şi cea de a descoperi nume noi de autori. Printre acestea este şi cel al Aureliei Borzin, o cunoscută tânără poetă, care şi-a lansat prima sa carte pentru copii: „Soarele de acadea” – carte de crescut copii şi părinţi, premiată în cadrul Salonului Internaţional de Carte.

Aurelia este cunoscută şi în mediul online datorită blogului său, un blog în mare parte despre experienţa de a fi părinte.

Cum a început această poveste frumoasă dintre Aurelia Borzin și editura „Arc”

borzin3

„A început cum încep toate poveştile frumoase, cu „a fost odată…” o propunere din partea editurii să fac un proiect de carte educativă, pentru copii. La început mi s-a părut o invitaţie năstruşnică, dar doamna Iulia Iordăchescu, alături de Lucia Ciocan, responsabile de cărţile pentru copii la editură, m-a convins că aş putea face un lucru bun. Personal nu mi-aş fi imaginat că povestioarele pe care le născoceam spontan, într-o veselie, fetelor mele înainte de somn, ar putea să ajungă într-o carte. Bineînţeles, nu au fost publicate în starea lor brută, au fost redactate: le-am rotunjit, le-am dat formă, le-am „scuturat” de detalii prea personale, astfel ca să se regăsească şi să empatizeze cu ele cât mai mulţi copii” spune Aurelia

Cum a decurs etapa de pregătire, informare și colaborare cu ilustratoarea cărții

borzin6

„În spatele acestei colaborări cu Stela Damaschin-Popa sunt ani buni şi frumoşi de prietenie şi acest lucru se simte în armonia dintre text şi ilustraţii. Unele schiţe de desen „s-au născut” la prima lectură a textului, altele – în discuţii, alteori – ajustam textul pe ici-colo după desenele Stelei, care mi se păreau că surprind mult mai bine starea şi mesajul pe care vreau să-l transmit. Sper mult să păstrăm acest tandem şi pentru alte cărţi care vor mai veni” adaugă Aurelia.

Dacă vor mai fi cărți

borzin5

Mi-ar plăcea să continui să scriu proză scurtă pentru copii, ba mai mult, să scriu o serie de cărţi în cheia în care am început: „Carte de crescut copii şi părinţi” şi să fac o colecţie. Cu ocazia acestui interviu, iată, va afla şi editorul Iurie Bârsa intenţia mea. Cred că atât timp cât voi fi din cap până-n picioare, alături de fetiţele mele, în literatura pentru copii, ca să o explorăm împreună, mă voi reţine şi eu aici cu scrisul. Mai ales, că viaţa de zi cu zi, cu doi copii mici, este în sine plină de situaţii… literare” se destăinuie Aurelia.

Prin ce este deosebită cartea „Soarele de acadea”

borzin1

„Este o carte de crescut nu numai copii, dar şi părinţi, lucru poate cel mai important. Pentru că noi învăţăm să fim părinţi în fiecare zi, alături de copiii noştri şi e o învăţare continuă. Nu este o carte de „reţete” despre cum să facem faţă unor provocări care apar în relaţia noastră cu copilul. Este una din căile posibile. Este propria mea cale pe care am ales-o şi care m-a depanat la un moment dat. Şi cred că sunt povestiri din care fiecare poate să înveţe ceva, fie că este copil sau părinte. M-aş bucura mult să ştiu că este chiar aşa. În orice caz, părinţii pot lua acest model de comunicare cu copiii lor prin povestiri, prin poveşti pe care să le născocească special pentru ei, pornind de la necesitătăţile/fricile/problemele copilului şi aspectele sensibile pe care doresc să le „rezolve” sau valorile pe care doresc să i le cultive. În acelaşi timp, încercând să o facă educativ, amuzant şi fără a fi tare moralizatori. Cred foarte mult în puterea poveştilor pentru că le-am urmărit efectul în timp, pe propriii copii” adaugă Aurelia.

Despre altfel de  Aurelia Borzin 

borzin4

Mă pasionează subiectul meu de cercetare doctorală sociologică despre Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chişinău, văzut din perspectiva pacienţilor. Sunt abia în anul II de doctorat şi presimt că în următorii ani voi avea un dute-vino între cercetare şi povestiri pentru copii. Deşi par a fi îndeletniciri foarte diferite, simt că se completează reciproc. Cred că nu aş scrie atât de pasionată literatură pentru copii dacă nu aş avea această zonă academico-ştiinţifică din care să evadez şi invers” conchide Aurelia.

Cărţi publicate de poezie 

„De-ale viețuitoarelor”, Ed. Vinea, Bucureşti, 2014
„Chişinăul e o tabletă de ciocolată”, Ed. Vinea, Bucureşti, 2010
„Pansamente”, Ed, Cartier, Chişinău, 2007
„Nesomn pentru demenţi”, Ed. Prut Internaţional, Chişinău, 2003

Premii:

Premiul Naţional al Tineretului în domeniul Literaturii şi Artelor (2007)
Premiul Institutului Cultural Român pentru debut în literatură (2003)

Text de Tatiana Besliu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente