În 2017, Republica Moldova a fost reprezentată de două echipe la competiția internațională Diamond Challenge de la Delaware – unul dintre cele mai prestigioase concursuri de antreprenoriat din lume. Deși în acest an, succesul nu a fost de partea noastră la capitolul premii de frunte, experiența tinerilor se înscrie ușor în categoria celor mai frumoase momente trăite în viață, așa că noi vă povestim cum a decurs aceasta.
Timp de două zile, orășelul Newark din statul Delaware a găzduit sute de tineri din întreaga lume la etapa internațională a competiției de antreprenoriat Diamond Challenge – parte a Youth Entrepreneurship Summit 2017. În cadrul evenimentului, echipele Safe Yard și Candles for MOLDova și-au prezentat conceptele la categoria business și antreprenoriat social. Anul acesta, peste 700 de echipe din întreaga lume s-au înregistrat pe site-ul oficial al competiției și doar 30 de echipe din 11 țări și 8 state (SUA) au ajuns în finala internațională. La 6 aprilie, toate echipele și-au prezentat conceptele de antreprenoriat și doar 6 echipe s-au calificat pentru finala din ziua următoare.
Locul I în categoria Business Concept a fost ocupat de echipa AcoustiGLASS, iar la categoria Social Venture de Elix Incubator.
AcoustiGLASS reprezintă un sistem portabil de recunoaştere acustică proiectat pentru a creşte gradul de conştientizare a mediului înconjurător pentru persoanele nevăzătoare. Această invenție a fost dezvoltată de către fraţii, Kei şi Kotaro Kojima, care au spus că introducerea acesteia părea ireală, iar proiectul Diamond Challenge i-a ajutat să integreze propriile pasiuni în munca de zi cu zi.
Elix Incubator, câștigătorii premiului mare la categoria impact social: Haley Catton, Isabella Liu, Stash Pomichter and Andrew Yates au venit cu ideea lansării unui incubatori de afaceri destinat liceenilor doritori de a-și dezvolta afaceri sustenabile. Ambele echipe s-au ales cu câte un premiu în valoare de $11,000 și cadouri de la parteneri, printre care trei tablete Microsoft Surface.
Înainte ca rezultatele competiției să fie anuntațe, participanții au avut parte de o serie de workshopuri și pauze de networking cu antreprenori locali, printre care Haile Thomas și Justin Lafazan, care au fost și membri ai juriului Diamond Challenge.
Julie FRIESWYK, manager programe pentru tineri la Horn Entrepreneuship, în încheierea ceremoniei a menționat: „Lumea în care trăim este atât de nesigură. Acum, mai mult ca niciodată, este momentul potrivit pentru a împuternici aceşti tineri prin educaţie antreprenorială pentru a deveni făuritorii viitorului lor”.
În fiecare an, după selecția națională, cele mai bune echipe reprezintă cu demnitate țara la competiția de la Delaware. Cinci dintre echipele din Republica Moldova au reușit să se clasifice în finalele internaționale anterioare, unde au obținut premii bănești în sumă de peste 16 000$.
Probabil mai țineți minte succesul răsunător al echipei „Do it for bunica” care a elaborat proiectul unei platforme web destinată emigranților din Moldova, unde pot găsi și plăti online tineri/adolescenți localnici pentru a ajuta părinții lor în etate cu treburile gospodărești. Aceștia au reușit să câștige marele premiu de 10.000 de dolari în finala internațională.
La ediția din 2017, Eugeniu și Diana (Candles for Moldova) au promovat ideea de producere a lumânărilor naturale pentru combaterea mucegaiului, iar Kiril, Victoria, Maria și Diana (Safe Yard) au creat un concept de afacere în jurul ideii de a instalare a limitatoare de viteză în apropierea parcurilor de joacă.
Proiectul Diamond Challenge va căpăta noi dimensiuni, ne-au spus organizatorii în cadrul unui interviu. Astfel încât, de la o competiție de succes, dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale liceenilor ar putea face parte din programul academic din școli. Echipa #diez va continua să le urmărească evoluția și vă va ține la curent cu noutățile.