Dintre toți fotografii care au imortalizat dezastrul lăsat în urma exploziei de la Cernobîl, basarabeanul Igor Kostin a devenit cel mai celebru. A ajuns la doar câteva ore și a primit doze incredibile de radiații, iar la 31 de ani de la catastrofă, fotografiile pe care le-a făcut atunci sunt legendare.
S-a născut la 27 decembrie 1936 în Basarabia, iar pe vremea când se întâmpla dezastrul, lucra în calitate de fotograf pentru agenția sovietică Novosti din Kiev, Ucraina. Despre tragicul accident fotograful povestea pentru site-ul eurozine.com că „a fost o scenă stranie și magică în același timp”. Câteva minute petrecute deasupra reactorului și doar 20 de fotografii. Atât a reușit să facă, pentru că toate aparatele de fotografiat pe care le avea se stricau unul după altul din cauza radiației.
În timp ce se întorcea acasă, Kostin a început să simtă efectele contaminării. Greață, tuse, vomă… și ăsta era doar începutul.
Fotografiile făcute de Igor au fost publicate abia după dezmembrarea Uniunii Sovietice, atunci când a primit oficial acordul să o facă. Faptul că s-a aflat la Cernobîl la doar câteva ore de la explozie a fost ilegal și nu i-a fost permis atunci să divulge această informație.
Echipa #diez a făcut o selecție a fotografiilor care au scris istorie.