Cum zăpada din aprilie ar putea influența negativ economia Republicii Moldova în 2017

otilian
Foto: Photo Credit: Otilian Alinescu

Un val de frig, însoţit de căderi masive de lapoviţă şi zăpadă a cuprins practic tot teritoriul Republicii Moldova. Meteorologii avertizează: căderile abundente de precipitaţii se vor menţine până vineri, 21 aprilie, ceea ce ar putea influența negativ economia Republicii Moldova.

Cea mai tardivă dată a îngheţurilor în aer în raioanele de nord şi centrale ale republicii s-a semnalat pe 21 – 24 mai (în 1980), iar în anul1962 pe 30 martie, în sudul republicii la 1-10 mai (anul 1990). La suprafaţa solului îngheţurile sunt posibile până pe 22-28 mai (anul 1977). Îngheţurile în decada a treia a lunii mai se pot observa în medie o dată în 30 de ani, scrie mold-street.md.

Îngheţurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a florilor şi fructelor la cais constituie în medie 15-40%, la celelalte culturi pomicole – până la 15%.

Un pericol deosebit pentru viţa de vie prezintă îngheţurile tardive de primăvară după desfacerea mugurilor. Probabilitatea acestor îngheţuri pe teritoriul republicii constituie 10 – 30% ani.

Îngheţurile tardive de primăvară sunt periculoase îndeosebi pentru culturile iubitoare de căldură şi cele legumicole în fazele timpurii de dezvoltare a lor.

Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a plantelor răsărite de porumb în dependenţă de termenii de semănat constituie 5-10%. Probabilitatea vătămării plantelor de floarea soarelui şi sfeclei de zahăr în timpul răsăririi lor nu este mare şi este posibilă doar în raioanele de nord ale republicii.

Plantele abia răsărite a culturilor cerealiere de primăvară sunt foarte rezistente la îngheţ şi suportă scăderea temperaturii până la 7 – 9°C frig.

Culturile legumicole – ca tomatele, ardeii, vinetele şi altele sunt cele mai pretenţioase faţă de căldură. Îngheţurile cu intensitatea de 0 – 1°C frig duc la pieirea lor. Tutunul este foarte vulnerabil la îngheţ primăvara după răsădirea lui în sol. Îngheţurile cu intensitatea 0 – 1°C frig pot provoca pieirea totală a plantelor.

În tabelele 1 şi 2 sunt prezentate valorile temperaturilor(°C) înregistrate la nivelul de aflare a plantelor, care produc vătămarea lor.

tardiva

În ultimii ani mari pagube pentru sectorul agricol au fost pricinuite de îngheţurile din: 15 aprilie, 18 mai şi 18 octombrie 2001, 5-9 aprilie şi 15-17 aprilie 2003, precum şi cele din 15-17 aprilie şi 11 septembrie 2004.

Ce pagube ar putea produce sau a produs se va putea estima după. Dar frigul ar putea distruge viitoarea recoltă de fructe ţi legume.

În 2016, pagube de 207 de milioane lei

De exemplu îngheţurile tardive din primăvara anului 2016 au afectat o bună parte din recolta pomicultorilor din raioanele de nord.

Proporţiile pagubelor au fost impresionante: 6.500 de hectare de livezi au fost afectate în raioanele Briceni, Edineţ, Donduşeni, Drochia, Glodeni, Ocniţa, Rîşcani şi Soroca, fiind compromisă o recoltă de 62.000 de tone. Valoarea pagubelor a fost estimată la peste 207 milioane lei, iar unii producători au pierdut până la 70-90% din recoltă.

Mai multe citiți pe mold-street.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente