De pe băncile unei universități daneze: Virginia Grama, participantă Diamond Challenge, despre studii și antreprenoriat social

14691367_1202957346438660_8577484458621628074_o
Foto: Facebook/Virgina Grama

Un pic mai mult de 2000 de km despart Republica Moldova de Danemarca, acolo unde mai bine de șase luni și-a mutat cuibul Virginia Grama, care studiază la University of Southern Denmark. Despre Virginia ați mai auzit atunci când alături de câteva colege, a făcut vâlvă cu o invenția „VIVI Suspenders”, menită să învețe tinerii să-și păstreze spatele într-o poziție corectă și sănătoasă. Cu această invenție echipa a participat la etapa națională Diamond Challenge. Organizatorii competiției au întrebat-o pe Virgina despre experiența concursului, dar și noua viață de studentă în Danemarca.

Despre cum a ajuns să fie interesată de Diamond Challenge Moldova

Înainte de Diamond Challenge Moldova a fost implicată în alte activități antreprenoriale, dar într-un format diferit. Gustase un pic din ceea ce înseamnă antreprenoriat și voia să continuie să exploreze acest domeniu. Diamond Challenge a fost o oportunitate perfectă pentru a face acest lucru. „Mi-a plăcut faptul că trebuia să venim cu o idee pe care să o și testăm”, spune tânăra. „Cel mai bine înveți atunci când pui lucrurile în practică. Așa am ajuns să testăm ideea cu VIVI Suspenders, care pe atunci se mai numea UP. Desigur, m-a atras și faptul că este o competiție internațională, iar câștigătorii din etapa națională au șansa să participe la etapa următoare în SUA”, povestește Virginia.

Participarea competiție a făcut-o să înțeleagă ce-și dorește pe viitor. Astfel, la moment tânără studiază în Danemarca Business Economics & IT.

Photo Credit: Facebook/Virgina Grama
Photo Credit: Facebook/Virgina Grama

„Am continuat să lucrăm și să îmbunătățim aspectele produsului nostru”

După concurs au lucrat la ideea lor, dar fiindcă toate fetele din echipă și-au continuat studiile în țări diferite, au renunțat pentru moment să o dezvolte. Totuși: „Ideea de afacere are un potențial destul de mare și poate ulterior, după ce terminăm studiile, revenim la ea”, spune Virginia.

Acum, tânăra spune că și-ar dori să inițieze o afacere în domeniul creativ. „O afacere mică, dar care să-mi aducă plăcere zi de zi. Am unele idei, dar nu e ceva exact. Acum caut o idee pe care aș putea să o implementez și să o dezvolt. Consider și o afacere în domeniul IT, mai ales că nu necesită investiții mari și în felul acesta aș putea aplica cunoștințele căpătate la universitate.”

Photo Credit: invento.md
Photo Credit: invento.md

„Despre Danemarca prin ochii mei – o studentă din Republica Moldova”

Danemarca e o țară care are grijă de cetățenii săi, spune tânăra. „Un sistem educațional foarte bun, burse pentru toți studenții danezi, oportunități de dezvoltare pentru tineri, salarii înalte, ajutoare sociale sunt doar câteva dintre lucrurile de care beneficiază cetățenii danezi. Până acum câteva zile, Danemarca era considerată țara cu cei mai fericiți oameni din lume, acum Norvegia i-a luat locul, dar oricum rămâne a fi în topul țărilor din lume cu cei mai fericiți oameni. Îmi place mult că aici se pune accentul pe designul și confortul de acasă.  Așa zisul „hygge”, este un cuvânt ce descrie o stare de confort și fericire creată de atmosfera de acasă, locurile preferate, familie și prieteni. Probabil acesta și reprezintă coeficientul de fericire a danezilor.”

Virgina povestește că nu a reușit să interacționeze prea mult cu oamenii de aici, pentru că ei sunt mai închiși și  îți ia ceva timp ca să-i cunoști, dar a observat că nu sunt stresați și petrec mult timp cu familia și prietenii. „Cred că lucrul pe care l-am învățat aici e să mai simt mai liberă și mai puțin stresată, dar și să depun efort pentru a mă integra în societate.”

Interviul integral îl citiți pe invento.md.

Photo Credit: Facebook/Virgina Grama
Photo Credit: Facebook/Virgina Grama

Între timp, până la competiția internațională Diamond Challenge din SUA au mai rămas zile numărate, iar echipele câștigătoare în 2017 se pregătesc intens. Vă propunem să vă amintiți cum s-a desfășurat competiția anul acesta la Chișinău, într-un reportaj video din rubrica „Unde-s tinerii”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente