Corina Fusu către profesorii care protestează: „Realitățile actuale nu ne oferă prea mult spațiu de manevră”

17349751_401153363592450_4962894547878084800_o

Ministerul Educației îndeamnă cadrele didactice la înțelegere și la continuarea dialogului în vederea identificării soluțiilor pentru reformarea sistemului de salarizare a pedagogilor. În acest context, lansează discuțiile publice pe marginea recomandărilor experților privind noua metodologie de retribuire a muncii cadrelor didactice și manageriale din învățământul general. Anunțul a fost făcut de către ministrul educației Corina Fusu, în cadrul discursului rostit în fața protestatarilor.

Corina Fusu a accentuat rolul important pe care îl au cadrele didactice în societate, rol ce nu poate fi substituit de nici o altă profesie ori instituție: ”Vă respect pe dvs. și munca pe care o faceți pentru copiii și nepoții noștri. Însă cu părere rău, realitățile actuale nu ne oferă prea mult spațiu de manevră. În situația când toată lumea își dorește creșteri majore de salarii, dar bugetul de stat este unul modest, este complicat să propui o soluție viabilă. Or, nu ne dorim speculații politice sau promisiuni deșarte, ci soluții care să poate fi implementate ținând cont de actuala situație economico-financiară din Republica Moldova”.

Ministrul educației a mai anunțat că lansează dezbaterile publice pe marginea raportului experților privind noua metodologie de salarizare a cadrelor didactice și de conducere din învățământul general: ”Vrem să discutăm asupra criteriilor de apreciere a performanței, asupra modului în care aceasta va fi evaluată. Așteptăm propuneri și din partea dvs., cei care zi de zi sunteți alături de copiii noștri, cei care vă faceți griji pentru ei și îi încurajați să persevereze”.

Totodată, Corina Fusu a făcut o trecere în revistă a acțiunilor întreprinse de Guvern în vederea soluționării revendicărilor sindicatelor din educație. Astfel, începând cu 1 septembrie 2016 salariile cadrelor didactice au fost majorate cu 8,6%, iar de la 1 mai 2017 salariile cadrelor auxiliare din instituțiile de învățământ preuniversitar, superior și postuniversitar, cu finanțare de la buget, vor crește cu 100 de lei.

De asemenea, în 2017 indemnizația unică pentru tinerii specialiști absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior pedagogic a crescut de la 30 mii lei la 45 mii lei, iar cea pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ postsecundar s-a majorat de la 24 mii lei la 36 mii lei. În Legea bugetului de stat pentru anul curent au fost prevăzute mijloace financiare în sumă de 22,8 mil. lei pentru achitarea indemnizațiilor unice și compensarea cheltuielilor pentru energia termică, energia electrică, închiriere a spațiului locativ de către tinerii specialiști care activează, conform repartizării, în instituțiile de învățământ.

Totodată, a fost redusă la 75% norma didactică pentru un salariu de funcţie în primii 3 ani de activitate a unui tânăr pedagog.

Studenții de la profilul pedagogic sunt susținuți cu bursă majorată în valoare de 20% în primul an și majorată cu 40% în ultimul an de studii. Totodată, Ministerul Educației intenționează să propună Guvernului spre aprobare un pachet social pentru tinerii care vor studia specialitățile pedagogice. Pachetul ar urma să includă bursă majorată până la 1000 de lei pe întreaga durată a anilor de studii, asigurare cu loc în cămin, stagii de practică la instituția de învățământ unde absolventul va fi repartizat la muncă, angajare obligatorie în câmpul muncii în sectorul public.

La final, ministrul educației Corina Fusu i-a îndemnat pe pedagogi să nu se lase manipulați de forțe politice care urmăresc propriile interese, altele decât bunăstarea angajaților din sistemul educațional.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente