De la idee la implementare: 11 sfaturi utile pentru a construi o campanie de advocacy pe social media

H5Y00D4OFT (1)

Să construiești o campanie de advocacy pe rețelele de socializare nu este atât de complicat precum pare, ci mai degrabă necesită timp și o planificare minuțioasă, ne-a explicat Alexandru Lebedev, fondatorul portalului de știri diez.md, specialist pe comunicare online. În cele ce urmează, Alexandru descrie o listă de pași utili pentru toți cei care plănuiesc să inițieze și să dezvolte o campanie de advocacy pe rețelele de socializare.

Alexandru Lebedev, fondator diez.md, specialist pe comunicare online
Alexandru Lebedev, fondator diez.md, specialist pe comunicare online

Înainte de start: o idee, un loc, un hashtag

#1. Înainte să pornești promovarea unei idei, cel mai eficient e să știi exact ceea ce promovezi și ce ceri de la susținătorii tăi. Cere un lucru, nu cinci sau zece. Mai bine creezi cinci mini-campanii specifice, decât una cu mai multe cerințe. Atunci când ceri prea mult, fiecare va auzi ceea ce vrea să audă, iar în acest caz riști să nu ai o masă omogenă de susținători.

#2. Ai grijă ca oamenii care vor să te susțină să găsească ușor răspunsuri la întrebările pe care le au. Orice întrebări au. Eu aș recomanda să existe un site/blog unde să fie descrisă campania de advocacy pas cu pas, scopurile campaniei, ce se cere de la susținători și care este produsul finit al campaniei. Fie că vrei introducerea educației sexuale în școli sau un referendum împotriva unui primar, tot ce contează este ca susținătorii să simtă atunci când implicarea lor a adus rezultate. E bine să ai și un grup/pagină pe Facebook, conturi de Instagram și Twitter, însă toate acestea sunt instrumente din timpul campaniei. Informația trebuie să fie găsită într-un loc, iar toate drumurile și link-urile să ducă în acel loc. Acesta poate fi site-ul campaniei sau, în cazul în care se cer fonduri, link către campania de strângere de fonduri.

#3. Pentru ca susținătorii să poată ține pasul campaniei este necesară o etichetă, un hashtag care să fie ușor recunoscut și să apară peste tot. Acesta trebuie să fie scurt, dar să poată reda esența campaniei. Hashtag-ul te va ajuta să urmărești ce postează și alți oameni care se implică neplanificat în campanie și să poți colecta ulterior toată informația despre aceasta.

Timeline

#4. Înainte de a începe campania este necesar să-ți identifici partenerii. Aceștia pot fi:

# Influenceri (bloggeri, vloggeri, oameni populari pe Facebook, Instagram sau Twitter);

# Comunități mari și mici;

# Grupuri informale;

# Platforme de știri.

#5. Când se lansează campania, trebuie să lucrezi mult cu media, astfel încât media să redea anume ideea pe care o vrei. Astfel, un comunicat de presă ar fi bine să conțină neapărat trei link-uri. Toate trei ar trebui să conțină deja informația pe care vrei să o transmiți:

# Link-ul spre platforma unde este descrisă informația;

# Linkul la pagina sau grupul de Facebook unde susținătorii pot discuta între ei;

# Linkul la hashtag-ul campaniei ca susținătorii să vadă ce a fost până acum.

#6. La o anumită perioadă de timp, trimite către toți partenerii media notificări cu mersul campaniei, cu succesele înregistrate și cu actualizările care se întâmplă. Dacă strângi fonduri, bucură-te la fiecare 10% strânse, bucură-te public când paginile/comunitățile ajung la 1.000, 2.000, 5.000 de susținători. Bucură-te la fiecare pas și fă publică această informație peste tot acolo unde poți (pagini personale/parteneri media). În acest mod, vei crea senzația că lucrurile se mișcă și vei atrage tot mai mulți susținători, întrucât persoanele vor să fie parte a lucrurilor care se mișcă într-o direcție pozitivă.

#7. După ce a trecut primul val în media, e probabil ca vizualizările să scadă, banii să nu se prea strângă, iar numărul de susținători să crească într-un ritm mai lent. În acest moment:

# deja trebuie să ai decis un X număr de comunități care, cu o frecvență de două-trei ori pe zi, să distribuie informație despre campanie, pentru ca subiectul să se păstreze în news-feed-uri;

# poți vorbi cu influencerii să distribuie ceva pe profilurile lor (nu e neapărat să-i rogi să scrie ceva, dar e mai bine să-i rogi să distribuie mesaje cu informația pe care vrei să o faci auzită);

# în cazul susținătorilor noi, mulțumește-le pe canalul tău și roagă-i să distribuie mai departe informația pe canalele lor.

#8. Dacă dorești să distribui informație pe paginile altor comunități pe Facebook, este imperativ ca înainte de a distribui sau a scrie ceva, să vorbești cu administratorii pentru a nu-ți considera informația spam și pentru a-ți înțelege motivele pentru care faci această campanie. În așa mod, s-ar putea să vă urmărească și ei și, de ce nu, să devină chiar susținători.

#9. O campanie poate dura de la câteva săptămâni, la câțiva ani, de aceea este important să planifici eficient perioadele când, cu cine vorbești și ce informație difuzezi. De asemenea, este bine ca media să primească actualizări ale campaniei o dată la o săptămână/două pentru a nu se considera exces. Către influenceri/comunități/pagini, trimiteți actualizări cam o dată pe lună. În grupurile unde distribuiți informația e bine să o faceți maxim de două ori pe săptămână. Pe paginile voastre însă, oricare ar fi, e bine să actualizați informația zilnic (pe Facebook), pe Instagram puteți pune și câte două postări pe zi, la distanțe de șase ore între ele, iar pe Twitter – oricând.

#10. Materialele grafice sunt la fel importante, însă nu mai importante ca ideea. Dacă vreți spaghetti pentru copii, cereți spaghetti, nu o viață mai bună.

#11. În ceea ce-i privește pe partenerii externi (media, comunități, influenceri), este important să nu folosiți toată artileria odată, căci veți crea un hype care va crește mare într-un ritm rapid, dar tot foarte rapid și va muri. Apăsați pedala dozat.

***

Articolul a fost produs în cooperare cu  Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic 2015 – 2018 – culturepartnership.eu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente