MakerMoovement este o mișcare globală în care oamenii creativi îmbină abilitățile de design, programare, electronică, arhitectură pentru a crea obiecte fizice, instalații artistice, pentru a repara sau inventa obiecte. Comunitatea makerilor își dă întâlnire în spații numite Maker Space. Acum, comunitatea creatorilor și inovatorilor din Moldova își va putea realiza ideile în cadrul primului MakerSpace din Moldova care urmează să fie lansat în curând.
Acesta va cuprinde un spațiu de lucru de 600 m2 ce va fi dotat cu instrumente și echipamente, locul unde entuziaștii în tehnologie vor putea să-și implementeze proiectele într-o atmosferă de lucru.
De menționat că, primul MakerSpace din Moldova este găzduit de Universitatea Tehnică a Moldovei. În cadrul telierului, care va fi echipat cu instrumente și utilaje de lucru necesare pentru tineri și startupuri care vor să lucreze la proiecte hardware cu impact social, va fi stimulat lucrul în echipe neomogene ce ar crea o atmosferă pentru apariția inovațiilor.
Viitorul Maker Space va găzdui mai multe zone de lucru, precum Zona de Electronică și Impimare 3D (20m2), Zona de Coworking pentru startupuri (160 m2), Zona de lucru pentru prelucrarea lemnului și cea pentru metal (290m2).
La MakerSpace se vor regăsi cei care vor putea aduce ideea lor la etapa unui prototip gata pentru lansarea pe piață, căutarea investitorilor sau producția în masă: „Ingineri, designeri, arhitecți, programatori, artiști și de fapt oricine are dorința de a crea un obiect fizic – fie acesta un obiect de design interior, o instalație artistică sau poate următorul smart watch”, susține Victor Bujuroneanu, coordonatorul Atelier 99 Maker Space.
„Fiind o mișcare globală, prin Maker Space noi vedem o facilitare a procesului de învățare, de explorare a ideilor în manufactură, inginerie, design, prototipare”, susține Sergiu Botezatu, manager Superior USAID Moldova.
Comunitatea makerilor și primul MakerSpace în Republica Moldova este realizat de Atelier 99 cu sprijinul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida).