Președintele partidului Democrat, Vladimir PLahotniuc a anunțat în cadrul unui briefing de presă că formațiunea pe care o conduce va propune în parlament un proiect de modificare a sistemului electoral. Schimbările propuse de Plahotniuc, printre care votul uninominal a trezit nemulțumirea colegilor de alianță și opoziției.
Maia Sandu a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care îi sugerează președintelui PD să aducă politicienii mai aproape de alegători, începând cu propria lui persoană să iasă în stradă fără pază și să asculte ce spun oamenii despre el. „Pun pariu că majoritatea oamenilor o să-i spună că el și anturajul lui sunt marea problemă a acestui stat, nu sistemul electoral pe care vrea să-l schimbe”, scrie Sandu. De asemenea, liderul PAS a precizat că reformarea clasei politice a Republicii Moldova înseamnă, în primul rând, eliberarea ei de corupți și de corupători, cel mai mare dintre ei fiind Plahotniuc.
Președintele țării Igor Dodon a venit și el cu o reacție privind propunerea PDM afirmând dă inițiativa dată este inacceptabilă. „Această inițiativă privind uninominalul nu este surprinzătoare. Se știa demult despre dorința democraților de a impune un asemenea sistem de alegeri. Dar vă declar cu toată răspunderea că doar cu dorința vor rămâne. Uninominalul nu va trece”, a scris Dodon pe Facebook.
Dodon a declarat că sistemul electoral trebuie să fie reformat, dar nu așa cum propune PD, el venind cu ideea de a reduce numărul de deputați, de a implica cetățenii din Transnistria și din diaspora. Și categoric nu uninominalului.
Andrei Năstase, liderul PDA și-a exprimat și el poziția vizavi de propunerea PD spunând că în spatele ei se ascunde intenția clanului Plahotniuc-Dodon de a se menține la putere cu orice preț. De asemenea, Năstase face apel către întreaga populație, către opoziție și societatea civilă pentru a împiedica această inițiativă de modificare a sistemului electoral în interesul personal al lui Plahotniuc și al actualei guvernări ilegitime. „Este imperios necesar ca de comun acord să stabilim mijloacele de contracarare a acestei inițiative, inclusiv prin organizarea unor proteste de amploare, data și locul de desfășurare ale cărora să fie anunțate în cel mai scurt timp în urma consultărilor”, a scris acesta pe Facebook.
Liderul PDA s-a adresat și instituțiilor internaționale abilitate să monitorizeze evoluția evenimentelor şi să sancționeze derapajele antidemocratice ale actualei guvernări.
Purtătorul de cuvânt a Partidului Liberal a venit și el cu o reacție pe Facebook în care spune că liderul formațiunii, Mihai Ghimpu, a declarat recent, în cadrul unei emisiuni televizate, că Partidul Liberal nu este de acord cu schimbarea sistemului electoral. „La ora actuală eu știu că vom avea alegeri în baza prevederilor actualului Cod Electoral. Asta e poziția PL. Vocea noastră e clară. Eu sunt de acord că din cauza unora s-au compromis partidele democratice, dar democrația nu s-a sprijinit niciodată pe candidații independenți. Democrația se sprijină pe partide politice. Dacă sunt mai multe partide politice, atunci e democrație, dacă sunt mai puține – e dictatură”, a spus Ghimpu.