Modificarea sistemului electoral în Republica Moldova, având în vedere tendințele din întreaga lume ar fi justificată, susține președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, care a efectuat o vizită la Chișinău. El a precizat că instituția pe care o reprezintă este gata să se implice în acest proces, mai ales că actuala legislație electorală a Republicii Moldova este imperfectă.
„Astăzi în întreaga lume există o creștere continuă a neîncrederii față de viața politică. În aceste condiții ar putea să fie justificate eforturile de căutare a unui sistem electoral, posibil mai bun, astfel încât să fie restabilită încrederea societății față de actorii politici”, a declarat președintele Comisiei de la Veneția într-o conferință comună de presă cu președintele Parlamentului Andrian Candu, scrie infotag.md.
Gianni Buquicchio a precizat că instituția pe care o reprezintă este gata să colaboreze cu autoritățile pentru a identifica cea mai bună soluție de modificare a legislației electorale care este imperfectă. În același timp, el a menționat că până la urmă, adoptarea unei decizii ține doar de autoritățile de la Chișinău. „Noi deja avem o experiență de colaborare în ce privește perfecționarea și îmbunătățirea legislației electorale, dar alegerea modelului sau a sistemului electoral este o alegere a statului”, a menționat oficialul.
În același timp, el a îndemnat autoritățile ca la modificarea legislației electorale să se conducă de trei principii: toate modificările trebuie să fie efectuate cu cel puțin un an înainte de scrutin; să existe un proces vast de dezbateri în care să fie implicate autoritățile, partidele și societatea civilă; reformele să fie adoptate în urma celui mai larg consens politic posibil.
Președintele parlamentului Andrian Candu a dat asigurări că autoritățile vor respecta toate condițiile Comisiei, dar și normele naționale și internaționale la elaborarea și adoptarea eventualelor modificări ale legislației electorale. „În societate se vorbește de foarte mult timp și despre multe elemente legate de sistemul electoral – integritate, votul din diaspora, vorbim de sisteme diferite electorale, vorbim în totalitate de îmbunătățirea sistemului electoral din Republica Moldova. Toate trebuie luate în considerare și menirea grupului de lucru în proces de formare este găsirea celor mai bune soluții. Este nevoie de o reformă și menirea noastră este să găsim cea mai bună soluție, respectând cele trei minime condiții menționate de președintele Comisiei de la Veneția”, a declarat Andrian Candu.
Amintim că anterior și Curtea Constituțională, dar și societatea civilă au cerut Parlamentului să inițieze un proces de modificări ale actualului Cod electoral care conține un șir întreg de imperfecțiuni.