Una din firmele din dosarul licitațiilor trucate cu alimente va hrăni pacienții unui spital

collage-22-1140×570

Una dintre firmele care figurează în dosarul licitațiilor trucate pentru procurarea produselor alimentare în grădinițe, deschis la sfârșitul anului 2016, continuă să participe la licitații, iar acum o săptămână a obținut un contract de peste 100 de mii de lei la Spitalul de psihiatrie din Bălți.

Responsabilii de la Agenția Achiziții Publice spun că firma este admisă la licitații deoarece nu figurează în lista neagră, iar urmărirea penală a administratorului nu este temei pentru descalificare, scrie MoldovaCurata.md.

La 15 februarie 2017 SRL „Lovis Angro” a câștigat o licitație pentru procurarea „diverselor produse alimentare” la Spitalul de Psihiatrie din Bălți. Firma se angajează să livreze produse în valoare de 154 de mii de lei. Pe site-ul Agenției Achiziții Publice figurează și alte contracte, mai mici, câștigate de această firmă în ultimele zile. Ea participă la licitații chiar dacă administratorul și fondatorul Lilian Sofrone este cercetat în prezent în dosarul licitațiilor trucate, deschis de procurori în luna noiembrie 2016 și în cadrul căruia au fost reținuți mai mulți funcționari publici și șefi de companii. Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru Moldova Curată că în prezent Lilian Sofrone se află sub control judiciar, după ce a fost cercetat în arest. El este învinuit în baza articolului 328 Cod Penal, pentru participarea la depășirea atribuțiilor de serviciu de către persoanele  implicate la organizarea licitațiilor. Potrivit procurorului, urmărirea penală este pe final, dosarul urmând să fie transmis în instanță în câteva zile.

Administrația spitalului: Nu am știut despre problemele acestei firme

Solicitată de Moldova Curată, directoarea Spitalului de Psihiatrie, Valentina Șchiopu, s-a arătat mirată că firma a fost implicată în scandalul licitațiilor. Ea spune că nu știa despre faptul că firma „Lovis Angro” ar figura în dosarul licitațiilor trucate, soldate cu livrarea produselor necalitative în grădinițe. „S-a vorbit la știri, dar concret nimeni nimic nu ne-a spus, numele firmelor nu au fost anunțate, noi nu am știut”, a spus directoarea. Jurista Spitalului, Eugenia Albu, ne-a declarat că instituția a mai făcut procurări de la această companie și că acum ar fi câștigat datorită prețurilor mici pe care le propune. „Noi nu am știut concret că această firmă este implicată în acel scandal. Chiar nu a fost posibil să ne informeze? Ne interesează sănătatea pacienților noștri și chiar vă rugăm să ne trimiteți informație ca să știm concret”, ne-a spus Eugenia Albu.

Urmărirea penală nu este temei pentru includerea firmei în „lista neagră”

Valeriu Secaș, director adjunct al Agenției Achiziții Publice, ne-a declarat că nu pot participa la licitații doar firmele care figurează în lista de interdicții, afișată pe pagina web a Agenției. „Ridicați Hotărârea Guvernului nr. 1418 din 28 decembrie 2016 și veți vedea temeiurile pentru care agenții economici pot fi incluși în lista neagră”, a precizat Valeriu Secaș.

Din acea listă „Lovis Angro” lipsește. Potrivit hotărârii citate, agenții economici sunt incluși în lista de interdicții, ceea ce înseamnă că nu pot participa la licitații la stat timp de trei ani, dacă:

  • există o hotărâre definitivă a instanţei de judecată prin care a fost reziliat contractul de achiziţii ca urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către operatorul economic a clauzelor contractuale;
  • operatorul economic nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale (…);
  • prezintă documente false în cadrul procedurilor de achiziţie publică;
  • există dovezi prezentate de autoritatea contractantă sau de organul de control care demonstrează faptul că operatorii economici au participat la procedura de achiziţie cu oferte trucate, au participat ca membri ai grupului de întreprinderi dependente la aceeaşi procedură de achiziţie publică cu mai multe oferte sau au creat o concurenţă neloială între participanţi.

Am încercat să luăm legătura cu administratorul „Lovis Angro”, însă în toate bazele de date firma apare cu sediul pe strada Columna, mun. Chișinău, fără să fie indicat un număr de telefon. Și responsabilii de la Moldtelecom ne-au spus că în baza de date nu este înregistrat niciun număr de telefon al acestei firme. În cazul în care administratorul Lilian Sofrone va dori să beneficieze de dreptul la replică, Moldova Curată îi va publica opinia.

Citește continuarea AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente