(video) Recomandări de Valentine’s Day: 14 filme despre diferite manifestări ale iubirii

liubiti

De 14 februarie, îți prezentăm 14 filme care te vor convinge că dragostea poate avea diverse manifestări.

#1. Vam i ne snilos’/Love and Lies (1980, USSR)

#Prima dragoste

Filmul este o ecranizarea a romanului cu același nume și prezintă istoria de dragoste dintre doi adolescenți. Roman și Katya se iubesc, în pofida voinței părinților și profesorilor care încearcă prin diverse metode să îi țină cât mai departe unul de celălalt. Unicul aliat al celor doi adolescenți este diriginta lor, o femeie singură, necăsătorită, cu propriile regrete și dezamăgiri. Un film plin de naivitate, cu un minunat joc al actorilor, dulceag, foarte dulceag, dar anume acest aspect îi oferă un farmec aparte. Referitor la coloana sonoră, te va urmări încă mult timp…

„Și era așa o fericire să te plimbi cu el pe bicicletă. El încetișor mă săruta la ceafă, crezând că nu observ, când, de fapt, eu eram gata să mor – atât de fericită eram.”

#2. Non ti muovere/Don’t move (2004)

#Iubire între persoane din clase sociale diferite

Un film în regia lui Sergio Castellitto, bazat pe romanul lui Margaret Mazzatine, de altfel, soția acestuia. Pelicula prezintă relația de dragoste dintre o tânără sărăca, fără studii (Penelope Cruz) și un medic chirurg vestit (Sergio Castellitto), însurat cu o femeie aproape de perfecțiune. Filmul te plimbă dintr-o stare în alta, fără a te lăsa să-ți revii: de la revoltă, nedumerire, până la tristețe, bucurie sau resemnare.

„- Nu mă vei ierta niciodată, nu?
– Dumnezeu nu ne va ierta.
– Dumnezeu nu există, iubirea mea.
– Să sperăm, să sperăm, iubitul meu…”

#3. What Dreams May Come (1998)

#iubirea care învinge moartea

Un bărbat (Robin Williams) ce a decedat în urma unui accident auto ajunge în rai. La scurt timp, soția sa se sinucide și ajunge în iad. În pofida sfaturilor călăuzei sale, acesta coboară în iad și e gata să străbată toate cercurile acestuia doar pentru a-și salva iubita. Un film ce are la bază mitul despre Euridice și Orfeu. Cine iubește cu adevărat e gata să înfrunte și iadul sau… să aleagă iadul, doar să fie lângă persoana iubită.

„Te-am găsit în iad. Chiar crezi că nu aș da de tine în Jersey?”

#4. Lolita (1997)

#iubire interzisă

O ecranizare splendidă de către Adrian Lyne a celebrului roman scris de V. Nabokov. Un bărbat (Jeremy Irons) se însoară cu stăpâna casei (Melanie Griffith) la care stă în chirie, pentru a fi cât mai aproape de fiica acesteia – Lolita (Dominique Swain), o copilă de 12 ani. În scurt timp, între cei doi se leagă o relație de dragoste ascunsă, tulburătoare, condamnabilă și, într-un final, condamnată. Un film controversat, bazat pe o carte controversată. Fiecare decide pentru sine ce vede, ce vrea să vadă. Pentru unii e dragoste și mereu va rămâne dragoste.

„Lolita, lumina ochilor mei, ardoarea trupului meu. Păcatul meu, sufletul meu.”

#5. Like crazy (2011)

#Dragostea la distanță

La un colegiu din Marea Britanie, un student englez (Anton Yelchin) se îndrăgostește de o colegă din SUA (Felicity Jones), însă din cauza expirării vizei, cei doi sunt nevoiți să facă față provocărilor unei relații la distanță.

„Trebuie să îți zic ceva neapărat, e chiar important să mă asculți. Ideea e că… Nu cred, chiar nu cred că ceea ce simt va dispărea, e mereu aici. Nu pot… chiar nu pot să merg mai departe, să-mi văd de viața mea.”

#6. Wilde (1997)

#iubirea între doi bărbați

Filmul relatează istoria de dragoste dintre Oscar Wilde și Lord Alfred Douglas, poreclit Bosie. Merită privit măcar de dragul prestației desăvârșite a lui Stephen Fry în rolul lui Oscar Wilde.

„Oamenii niciodată nu au înțeles cât îl costa curajul de a fi el însuși”

#7. Thelma and Louise (1991)

#iubirea între prieteni

Un film în regia lui Ridley Scott, cu Susan Sarandon, Geena Davis și Brad Pitt în distribuție, despre două prietene care se aventurează într-o călătorie cu mașina, însă în scurt timp, vacanța lor ia o întorsătură neașteptată. O istorie despre iubirea și devotamentul dintre două prietene, curajul de a trăi clipa și de a-și revendica libertatea.

„Mă simt vie, nu țin minte când ultima oară m-am simțit atât de vie. Totul arată atât de diferit…”

#8. Love in time of cholera (2007)

#iubire care știe să aștepte

Ecranizarea celebrului roman al lui Gabriel Garcia Marquez – Dragostea în vremea holerei. Florentino (Javier Bardem), respins de către frumoasa Fermina pe când era încă adolescent, își dedică viața, în mare parte, plăcerilor trupești, în încercarea disperată de a-și vindeca inima frântă.

„Fermina, am așteptat această ocazie timp de 51 de ani, 9 luni și 4 zile. Atât… atât de mult te-am iubit din clipa în care am pus ochii pe tine… de atunci și până acum.”

#9. True romance (1993)

#iubire în stil Tarantino

Un tânăr pe nume Clarence, un fan înrăit al culturii pop, se însoară cu o prostituată la comandă, fură de la proxenetul acesteia o cantitate mare de cocaină și împreună încearcă să o vândă la Hollywood. Între timp, adevărații posesori ai cocainei sunt pe urmele lor.

Un film regizat de Tony Scott pe baza scenariului scris de Quentin Tarantino. Imagine superbă, dialoguri în stilul clasic Tarantino, jocul unor actori legendari și o iubire adevărată. Un film al cărui ultim cadru reprezintă un apus de soare la mare, cel mai trivial final, cel mai frumos final care poate fi.

„- Unde crezi că ar trebui să plecăm, mica mea turturea?
– Cancun.
– Cancun? De ce Cancun?
– Îmi place cum sună. De parcă e titlul unui film. Clarence și Alabama pleacă la Cancun!”

#10. Cheri (2001)

#iubire și age gap

Chéri (Rupert Friend), fiul unei foste curtezane, Madame Peloux, (Kathy Bates), un tânăr răsfățat de 19 ani, este încredințat de către mama sa prietenei și rivalei sale, Léa de Lonval (Michelle Pfeiffer), pentru a-l iniția în arta amorului. Și ea o fostă curtezană, Léa este o femeie matură și experimentată, încă extrem de seducătoare. După șase ani de relație, Madame Peloux îi aranjează lui Chéri căsătoria cu Edmée, tânăra fiică a unei alte curtezane. Léa și Chéri încearcă să accepte despărțirea iminentă, realizând abia acum, prea târziu, că legătura lor înseamnă mai mult decât plăcerea trupului.

Umor englez, Michelle Pfeiffer extrem de atrăgătoare, dialoguri pline de sarcasm și toate astea în contrast cu drama iubiților care merg împotriva propriilor dorințe, blestemând timpul pentru însușirea sa de a fi nepotrivit.

„I-a luat mulți ani să înţeleagă cât de nedrept a fost timpul cu ei. Cu Lea, pentru că s-a născut cu mult timp înaintea lui, și cu el, pentru că atât de târziu a realizat că Léa era singura femeie pe care o putea iubi cu adevărat.”

#11. Ali and Nino (2016)

#iubire în pofida religiei

Istoria de dragoste dintre un tânăr azer de religie musulmană, pe nume Ali, și o tânără georgiană de religie creștină, pe nume Nino. Acțiunea se desfășoară în Baku, în perioada 1918-1920.

Un film ce relatează povestea de dragoste a lui Ali și Nino, în cinstea cărora sunt vestitele două statui din Batumi, ce se mișcă, și o dată la 10 minute se apropie una de alta, se contopesc, devin un tot întreg și din nou se despart.

#12. Blue is the warmest color/La vie d’Adèle (2013)

#iubirea între persoane de același sex

Viața unei adolescente pe nume Adele se schimbă radical în clipa în care o cunoaște pe Emma, o tânără cu păr albastru, care o va ajuta să-și descopere adevăratele dorințe și să se afirme ca femeie și adult. Adele se schimbă, se caută, se pierde pe sine și în cele din urmă se regăsește în rezultatul unui șir de pierderi și… iubire.

„Sunt fericită, sunt fericită cu tine, așa cum suntem. Acesta e felul meu de a fi fericită.”

#13. Obyknovennoe chudo/An Ordinary Miracle (1979, USSR)

#iubire-poveste

Un film cu vrăjitori, împărați, prințese și urși, regizat de către Mark Zaharov pe baza scenariului scris de Evgeny Schwartz. De fapt, una din cele mai frumoase povești de dragoste. În plus, în distribuție sunt unii dintre cei mai buni actori ai cinematografiei sovietice.

„- Iar tu ce ai făcut din dragoste pentru prințesă?
– Am renunțat la ea.
– Extraordinar gest! Tu măcar știi că o singură dată în viață celor îndrăgostiți le pică o zi când totul le reușește. Iar tu ai lăsat fericirea să-ți scape. Adio. Eu nu te voi mai ajuta.”

#14. Liubit’/To Love (1967, USSR)

#despre iubire (pentru că iubirea e mai mare decât cel ce iubește)

Foarte probabil, cel mai frumos film de dragoste regizat vreodată de un moldovean.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Djein Vacari
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente