Dacă ești în căutarea unui loc de muncă și ai participat la mai multe interviuri de angajare, cu siguranță te-ai gândit că ar fi fost mai bine să știi dinainte întrebările pe care angajatorul ți le va adresa. Iată o listă cu cele mai comune întrebări, precum și răspunsurile pe care le poți da, scrie wall-street.ro.
#1. Poți să îmi spui câte ceva despre tine ?
Această întrebare poată părea una simplă, iar mulți candidați nu își pregătesc un răspuns, deși acesta poate fi unul hotărâtor în decizia de angajare, potrivit The Muse.
Iată cum poți răspunde: nu trebuie să oferi o istorie personală sau profesională completă, ci să faci un rezumat concis și convingător, care poate arăta că ești persoana potrivită pentru această poziție. Începe prin a vorbi despre cele mai importante 2-3 realizări sau experiențe, pe care dorești ca angajatorul să le afle, apoi vorbește-i despre cum experiența ta te recomandă pentru poziția actuală.
#2. De unde ai auzit de acest job?
O altă întrebare care aparent poate părea una inofensiva, însă în realitate este o oportunitate perfectă pentru ați arăta interesul pentru compania angajatoare. De exemplu, dacă ai aflat despre această poziție prin intermediul unui prieten, spune despre cine este vorba, apoi vorbește despre aspectele legate de acest job care ți-au plăcut.
Dacă ai descoperit jobul dintr-un articol sau în cadrul unui eveniment, fă și acest lucru cunoscut, sau indiferent cum ai aflat, vorbește despre lucrurile care ți-au atras atenția la această poziție.
#3. Ce știi despre companie?
Oricare dintre candidații la pozitța respectivă poate citi pe website-ul companiei detalii despre companie. Însă atunci când angajatorii te întreabă ce știi despre companie ei nu vor să le repeți acele detalii, ci își doresc să vadă dacă ție ți se par importante.
Începi prin a spune că înțelegi obiectivele companiei, folosind cuvinte și fraze existente pe website, însă adaugă și o notă personală. Poți spune, de exemplu, „sunt atras de această misiune din următoarele motive…”, sau „am încredere în această abordare pentru că…” și dă și câteva exemple personale.
#4. De ce îți dorești acest job?
Companiile vor să angajeze oameni care sunt pasionați de jobul lor, așa că răspunsul la această întrebare trebuie să fie unul foarte bun. Ideal este ca întâi să identifici câțiva factori cheie care fac ca jobul să ți se potrivească perfect (de exemplu „îmi place să ofer suport clienților pentru că îmi place să interacționez cu oamenii”), apoi arată de ce îți place acea companie.
#5. De ce te-am angaja?
Ești norocos dacă angajatorul îți adresează această întrebare, pentru că îți oferă momentul ideal pentru a „te vinde” și pentru a vorbi despre abilitățile tale.
Prin răspuns trebuie să atingi trei lucruri:
1. că nu îți faci doar treaba, dar aduci și rezultate bune;
2. că te potrivești culturii și echipei din companie;
3. că ești cea mai bună opțiune dintre candidati
#6. Care sunt cele mai tari puncte forte ale tale?
Când răspunzi acestei întrebări cel mai bine este să fii foarte sincer, să vorbești despre lucruri reale, nu despre cele pe care crezi că angajatorul vrea să le audă. De asemenea, abilitățile menționate trebuie să aibă legătură cu specificul postului pentru care candidezi. Este important și să dai măcar câte un exemplu în care să le demonstrezi.
#7. Care crezi că sunt slăbiciunile tale?
Ceea ce încearcă angajatorul să facă adresând această întrebare – în afară de ce este evident – este să evalueze nivelul tău de auto-conștientizare și de onestitate.
Cel mai bun mod de a răspunde este acela de a oferi un echilibru între lucrurile cu care te lupți și cele la care faci eforturi pentru a le îmbunătăți. De exemplu, poate nu ai stat niciodată bine la vorbitul în public, însă în ultima vreme te-ai oferit să vorbești la întâlniri, pentru a câștiga experiență în discursul în fața unei mulțimi.
#8. Unde te vezi peste cinci ani?
Dacă ești întrebat acest lucru de către angajator, fii sincer și vorbește despre obiectivele viitoare, însă trebuie să știi că acesta vrea să știe dacă ți-ai setat așteptări realiste în carieră, dacă ești o persoană ambițioasă și dacă poziția se aliniază țelurilor tale.
Cel mai bine este să te gândești unde poți urca din acea poziție și să ții cont de acest lucru când oferi răspunsul.
#9. De ce vrei să renunți la jobul actual?
Deși este o întrebare dificilă, ai mari șanse să te întâlnești cu ea la interviul de angajare. Când răspunzi ideal este să vorbești într-o nota pozitivă, pentru că nu ai nimic de câștigat dacă îi pui într-o lumina negativă pe foștii angajatori. Cel mai bine este să scoți în evidență că ești nerăbdător să profiți de noi oportunități, iar jobul pentru care ți-ai depus candidatura este mai potrivit decât locul de muncă actual.