(video) TED Talks: 10 cele mai populare discursuri din 2016

collageted

Discursurile inspiraționale de la TED Talks sunt din ce în ce mai populare, iar fiecare își poate găsi un discurs bun, o idee inspirațională, o situație amuzantă. Iată, că #diez.md vă prezintă top 10 a celor mai privite și distribuite discursuri TEd din 2016. Despre ce sunt? Păi sunt despre cum să fii un bun ascultător, părinte, persoană și … cum să fii un bun destinatar al e-mailurilor spam.

#1. James Veitch: Iată ce pățești când răspunzi la e-mailuri spam

E-mailuri suspecte: asigurări nerevendicate, cutii de valori încrustate cu diamante, prieteni apropiați izolați într-o țară străină. Ne apar în căsuța de e-mail și procedura standard e să le ștergem pe loc. Dar ce se-ntâmplă dacă răspunzi? Urmăriți-l pe scriitorul și umoristul James Veitch povestind despre un schimb de e-mailuri hazliu, lung de câteva săptămâni, cu un spammer care s-a oferit să-l bage într-o afacere bănoasă.

#2. Tim Urban: În mintea unui procrastinator profesionist

Tim Urban ştie că procrastinarea nu are nicio noimă, dar nu a reuşit niciodată să se elibereze de obiceiul de a aştepta până în ultimul minut pentru a face diverse lucruri. În acest discurs hilar şi pătrunzător, Urban ne duce într-o călătorie cu trecere prin YouTube binges, căderi în vizuina iepurelui pe Wikipedia şi accese de uitat pe fereastră şi ne încurajează să ne gândim mai bine la tema procrastinării noastre, înainte să se scurgă timpul pe care îl avem disponibil.

#3. Celeste Headlee: Zece sfaturi pentru o conversație mai bună

Atunci când slujba ta e condiţionată de cât de bine le vorbeşti oamenilor, înveţi multe despre cum să porţi conversaţii – şi cei mai mulţi dintre noi nu conversăm foarte bine. Celeste Headlee a lucrat zeci de ani ca moderator al unei emisiuni radiofonice şi cunoaşte ingredientele unei conversaţii grozave: onestitate, curaj, claritate şi o bună porţie de ascultare. În acest discurs pătrunzător, ea împărtăşeşte 10 reguli utile pentru a avea conversaţii mai bune. „Ieşiţi, vorbiţi cu oamenii, ascultați-i”, spune ea. „Şi, mai ales, pregătiţi-vă să fiţi uimiţi.”

#4. Judson Brewer: Un mod simplu de a schimba un obicei rău

Putem schimba obiceiurile rele dacă devenim mai curioși? Psihiatrul Judson Brewster studiază relația dintre conștiență și dependență – de la fumat la mâncatul excesiv, la toate celelalte lucruri pe care le facem, deși știm că nu sunt bune pentru noi. Învață mai multe despre mecanismul dezvoltării obiceiurilor si descoperă o tactică simplă. dar profundă care probabil te va ajuta să îți învingi următorul imbold de a fuma, mânca sau verifica un mesaj în timp ce conduci.

#5. Adam Grant: Obiceiurile surprinzătoare ale oamenilor care gândesc original

Cum ajung oamenii creativi să aibă idei grozave? Psihologul organizațional, Adam Grant a studiat „originalii”: gânditorii care au idei noi și nu le e frică să le pună în practică. În acest discurs, afli trei obiceiuri neașteptate ale oamenilor care gândesc original — inclusiv acceptarea eșecului. „Cei mai cunoscuți oameni originali sunt cei care eșuează cel mai mai mult, pentru că ei încearcă cel mai mult”, spune Grant. „Este nevoie de o mulțime de idei proaste înainte de a avea câteva idei bune.”

#6. Kang Lee: Chiar poți să-ți dai seama dacă un copil minte?

Sunt copiii nepricepuți la a spune minciuni? Credeți că le puteți detecta minciunile cu ușurință? Cercetătorul în dezvoltare Kang Lee studiază ce se întâmplă cu copiii la nivel psihologic când aceștia mint. O fac în mod frecvent, începând cu vârsta de doi ani, și chiar se pricep la asta. Lee explică de ce ar trebui să sărbătorim momentul când copiii încep să mintă și ne prezintă o nouă tehnologie de detectare a minciunilor, tehnologie care ar putea, cândva, să dezvăluie emoțiile noastre ascunse.

#7. Reshma Saujani: Să le învățăm pe fete curajul, nu perfecțiunea

Ne creștem fetele să fie perfecte și ne creștem băieții să fie curajoși, spune Reshma Saujani, fondatoare a Girls Who Code. Saujani a preluat sarcina de a încuraja tinerele fete să își asume riscuri și să învețe programare – două abilități de care au nevoie pentru progresul societății. „Pentru a fi într-adevăr inovatori, nu putem lăsa deoparte jumătate din populație”, spune ea. „Am nevoie ca fiecare dintre voi să spună fiecărei femei tinere pe care o cunoaște să accepte imperfecțiunea.”

#8. Brian Little: Cine ești tu în realitate? Puzzle-ul personalității

Ce te face pe tine, tu? Psihologii vorbesc despre trăsăturile noastre, sau caracteristici definitorii care ne fac unici. Dar, Brian Little este mai interesat în momentele când transcendem aceste trăsături -, uneori, deoarece cultura noastră ne-o cere, și, uneori, pentru că noi o cerem de la noi înșine. Alăturați-vă la Little căci el diseacă diferențele surprinzătoare dintre introvertiți și extrovertiți și explică de ce personalitatea poate fi mai maleabilă decât crezi.

#9. Julia Galef: De ce crezi că ai dreptate, chiar şi când greșești

Perspectiva e totul, mai ales în cazul examinării propriilor convingeri. Eşti un soldat, predispus să-ţi aperi punctul de vedere cu orice preţ sau un cercetaș, stimulat de curiozitate? Julia Galef analizează motivațiile din spatele acestor două mentalități şi modul în care acestea modelează modul în care interpretăm informația, exemplificând cu o lecție captivantă de istorie din Franţa secolului al XIX-lea. Când părerile tale cele mai ferme sunt testate, Galef întreabă: „Ce îţi dorești mai mult? Doreşti să îţi aperi convingerile sau dorești să vezi lumea cât se poate de clar?”

#10. Shonda Rhimes: Anul în care am ales să spun „DA” oricărei provocări

Shonda Rhimes, titanul din spatele serialelor Grey’s Anatomy, Scandal şi How to Get Away With Murder, e responsabilă de aproximativ 70 de ore de televiziune pe sezon, şi adoră munca. „Când lucrez intens, când sunt cufundată în muncă, nu mă gândesc la altceva”, spune ea. Are şi un nume pentru acest sentiment: Murmurul. Murmurul e un drog, murmurul e muzică, murmurul e șoapta lui Dumnezeu în urechea ei. Dar ce se întâmplă când se opreşte? Este ea şi altceva decât murmur? În acest discurs emoționant, însoţiţi-o pe Rhimes într-o călătorie în anul ei de „DA” şi aflaţi cum şi-a recăpătat murmurul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente