La cei 23 de ani, Diana Arnăut, o tânără originară din sudul Moldovei, poate fi numită o studentă de un succes remarcabil la Paris. În 2015, a absolvit Facultatea de Economie şi Gestiune la Universitatatea Panthéon-Assas din Paris, iar în prezent urmează studiile de masterat la Universitatea Paris-Dauphine, două dintre cele mai bune instituții de învățământ din Franța. Eroina interviului de astăzi a reuşit să se remarce plasându-se pe primele locuri în grupa sa de studii.
Potrivit Dianei Arnăut, îşi dorea să studieze peste hotare încă din gimnaziu. Și-a urmat o parte din studiile liceale la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti. Ulterior, a început să se documenteze despre oportunităţile din străinătate. „Am ales să fac studiile superioare în Franţa, pentru că, în primul rând, mi s-a părut a fi o evoluție firească după experiența din Bucureşti. În plus, eu învățasem limba franceză încă din clasa a 2-a şi făcusem şi cursuri particulare de franceză pentru a mă pregăti pentru diferite teste şi olimpiade. Într-un final, să depui dosarul pentru studii în Franţa nu este imposibil, trebuie însă să fii bine informat. Eu am găsit toate informațiile pe site-ul Alianţei Franceze din Chişinău.” De menționat că aceasta a fost acceptată şi la Academia de Studii Economice din Bucureşti, la Facultatea Finanţe şi Bănci, dar a refuzat în favoarea Franţei.
După mult studiu şi implicare, Diana ne împărtăşeşte cu mândrie despre experiențele profesionale. „Eu am început să mă implic în diferite activităţi extraşcolare încă de mică şi mereu am fost motivată să lucrez cât mai mult, astfel încât să mă dezvolt atât personal, cât şi profesional. Cele mai importante experiențe au fost, cred, cele din timpul stagiilor pe care le-am făcut după fiecare an de facultate/masterat. În timpul facultății am făcut un stagiu la Alianţa Franceză din Moldova şi două stagii la compania Jefferson Wolfe, la Londra. Recent am făcut un stagiu de șase luni în marketing, la sediul companiei American Express din Franţa. Lucrând în echipa de fidelitate a acestei companii, am avut şansa să pun în aplicare ceea ce am învățat în primul an de masterat, iar competențele mele au fost valorificate de către managerii cu care lucram. Datorită proiectelor pe care le-am gestionat, am avut şansa să discut direct cu diferiți parteneri şi să particip şi la evenimente private, la care erau invitați de exemplu primarul Parisului, Anne Hidalgo, sau maestrul bucătar renumit la nivel mondial, Alain Ducasse. Din ianuarie o să fac un alt stagiu de șase luni în echipa de marketing a mărcii de lux Yves Saint Laurent Beauté, care face parte din grupul francez L’Oréal. Sunt foarte mândră că am fost acceptată să fac acest stagiu, pentru că grupul L’Oréal este o adevărată şcoală în marketing şi au fost mai mult de 50.000 de candidate, dintre care am fost aleasă. Datorită acestor stagii, interviurilor şi studiilor în general, am devenit o persoană responsabilă, destul de încrezătoare în forţele proprii şi sunt mereu pregătită pentru noi provocări.”
Diana ne-a mărturisit că viaţa ei, în calitate de student, nu este deloc simplă şi că sunt zile în care stă şi câte 12 ore la bibliotecă şi studiază. Alteori are cursuri de la 8.00 până la 20.00, cu câteva pauze de 15 minute.
Despre calitatea studiilor, tânăra precizează: „O să mă rezum doar la experiențele mele şi pot spune că studiile în Franţa sunt de o calitate foarte înaltă. În acești patru ani am avut şansa să cunosc diferite personalități importante care participau la cursurile noastre. Am avut, de asemenea, oportunitatea să fac stagii în societăți cotate la bursă şi să fiu tratată ca un adevărat angajat. În plus, faptul că ni se oferă şansa să facem stagii în diverse structuri, ne permite să avem o adevărată imagine despre piaţa de muncă şi o reţea de cunoștințe atunci când terminăm studiile. Oportunitățile sunt infinite, însă succesul nostru depinde de noi”.
Parisul, aşa-numitul oraş al luminilor, este relativ scump, mai ales când vine vorba la prețurile pentru chirie. „În acest moment, sursa mea financiară este salariul pe care îl primesc ca stagiară. În timpul cursurilor, familia era cea care mă susținea financiar. Partea interesantă este că în Franţa sunt diverse programe de ajutor social, însă totul este diferit, de la caz la caz.”
Diana se află în Franţa de când avea 18 ani, iar la început, evident, îi părea totul foarte dificil, deoarece a luat totul de la zero: a învățat în altă limbă, s-a adaptat unor culturi noi, şi-a făcut noi prieteni etc. Cu timpul, s-a adaptat realităților de acolo şi nu a mai stat să analizeze cum ar fi fost dacă rămânea în ţară. „Eu sunt plecată din Moldova de ceva vreme şi lucrurile au evoluat în aşa fel încât acum mă simt acasă acolo unde stau o perioada mai lungă şi unde am diverse activități… În acest moment, mă întorc în Moldova, pentru că aici am familia şi o parte din prietenii din copilărie.”
Din ce în ce mai mulţi tineri de la noi aleg să îşi facă studiile în străinătate pentru a-şi construi o carieră de succes, dar pentru a reuşi trebuie să fii foarte motivat şi foarte dedicat învățăturii. Experienţele ne construiesc ca personalitate şi ca om în societate. „O experienţă în străinătate poate fi în mare parte pozitivă, indiferent că este de două luni sau de patru ani. Pe lângă calitatea studiilor şi lipsa corupției din sistemul de învățământ, studiile în străinătate îţi permit să cunoști o cultură nouă, să perfecționezi nivelul de cunoaștere a unei limbi străine, să devii mai responsabil.”
Prin urmare, Diana Arnăut vine în ajutor cu un sfat pentru cei care aleg această cale: „Este foarte important să se informeze la timp, să citească. Pentru a se integra este primordial să încerce să înțeleagă diferențele culturale”.