Școala pentru Democrație – program de educație nonformală dedicat profesorilor din Moldova

logo-scoala-pentru-democratie

Asociația Expert Forum lansează ediția 2016-2017 a programului Școala pentru Democrație. Școala pentru Democrație își propune să creeze un mediu creativ de învățare pentru profesorii care doresc să descopere instrumente alternative și eficiente de educare și implicare activă a tinerilor.

Ne adresăm unui număr de 18 profesori din Republica Moldova și România (14 profesori din Republica Moldova și 4 din România), care predau cursuri legate de cultură civică sau istorie, istoria comunismului, drepturile omului, educație pentru dezvoltare etc., dar nu numai, la gimnaziu sau liceu, pasionați de educația pentru democrație. Vom lua în considerare și candidaturile profesorilor care, deși nu predau astfel de materii, demonstrează un interes în promovarea implicării active în societate prin intermediul activității de predare.

Educația prin practică

Considerăm că profesorii sunt actorii din comunitate cu cel mai mare potențial de a genera schimbare în sensul creării de atitudini civice. Schimbarea începe de la firul ierbii! În acest sens, abordăm prin instrumente non-formale conceptele de bază pentru cetățeanul implicat activ în comunitate: democrație, stat de drept și buna guvernare, mecanisme eficiente de înțelegere și combatere a corupției, populismului și extremismului.

Școala include un seminar de șase zile, care are loc în România, în perioada 4-9 martie 2017, urmat de sesiuni de replicare în școlile de România și Moldova. Sesiunile vor fi pregătite, susținute financiar și logistic și implementate alături de EFOR.

Câteva dintre sesiunile incluse în seminarul de pregătire sunt: metode de predare non-formală, leadership, concepte democratice fundamentale (democrație și statul de drept, rețelele de putere, buna guvernare, clientelismul politic și electoral, anticorupție
politici publice, mecanisme de participare publică și cetățenie activă, mecanisme de advocacy), precum și scrierea de proiecte și implementarea unui proiect sau diseminarea rezultatelor și bune practici.

În cadrul Școlii combinăm discursul cu metodele non-formale de învățare, proiecții de filme sau oportunitățile de schimb de bune practici.

Unde și când?

Școala pentru Democrație va avea loc în România, în perioada 4-9 martie 2017. Vom anunța în timp util locul unde se va desfășura seminarul. Costurile participării (cazare, transport, mese) vor fi acoperite de organizatori.

Cum mă înscriu?

Candidații trebuie să ne trimită un CV și un eseu de maximum 2 pagini în care să descrie o idee privitoare la schimbarea comunității sau școlii unde lucrează, urmând a construi pe aceasta în timpul seminarului și ulterior. Ideea trebuie să fie cât mai concretă și aplicabilă. De asemenea, candidații trebuie să răspundă la întrebările incluse în formarul de pe site-ul EFOR.

Termen pentru depunerea candidaturilor: 5 februarie 2017

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente