Numirea Procurorului General se va face de către Președintele țării, după ce Parlamentul a votat astăzi, 25 noiembrie, modificarea și completarea Constituției în acest sens, transmite IPN.
Prezentând amendamentul în faţa deputaţilor, viceministrului justiției Nicolae Eșanu a declarat că noua Lege a procuraturii, expertizată de către Comisia de la Veneția, a pus bazele reformării Procuraturii. Iar unul din însemnele acestei reforme este numirea Procurorului General de către Președinte, și nu de către Parlament.
Procurorul va fi selectat de către Consiliul Superior al Procurorilor, conform rezultatelor unui concurs public, criteriile fiind stabilite în lege , iar numirea se va face de către Președinte țării pe un singur mandat de 7 ani, fără posibilitate reînnoirii mandatului .
„În opinia Comisiei de la Veneția, faptul că (procurorul general) va fi numit pe un singur mandat și că mandatul va fi mai lung decât perioada de activitate a Parlamentului constituie premise pentru independența sa”, a declarat Eşanu.
Pentru aprobarea proiectului de lege privind modificarea și completarea Constituției în 2 lecturi, inclusiv în cea finală, au votat 84 de deputați.
Câştigătorul alegerilor prezidenţiale, socialistul Igor Dodon, a declarat că va face „tot posibilul” ca amendamentul să se transforme în „primul pas spre eliberarea ţării din captivitatea în care se află în ultimii ani”.