(doc) Cazul licitațiilor trucate: Corina Fusu a solicitat verificări în toate grădinițele, școlile și liceele din țară

12592634_476678752533173_2625762641018901880_n

Ministerul Educației a solicitat organelor locale de specialitate în domeniul învățământului efectuarea verificărilor, în regim de urgență, a calității și termenului de valabilitate al produselor alimentare. O dispoziție în acest sens a fost semnată astăzi, de către ministrul educației Corina Fusu.

Potrivit documentului, va fi verificat cine este producătorul/prestatorul de servicii de asigurare cu produse alimentare; prezența certificatelor de calitate și a produselor conform descrierii indicate și certificate; corespunderea/ necorespunderea termenului de valabilitate a produselor alimentare achiziționate.

Organele locale de specialitate în domeniul învățământului urmează să prezinte Ministerului Educației informații despre rezultatele verificărilor până la data de 30 noiembrie 2016.

Reamintim că, 23 de persoane sunt bănuite într-un dosar de aranjare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. Dintre acestea, 18 au fost reţinute pentru 72 de ore şi escortate la sediul CNA pentru audieri. În dosar sunt vizaţi atât funcţionari din cadrul direcţiilor municipale de educaţie din cadrul Primăriei municipiului Chişinău, precum şi șapte reprezentanţi ai unor agenţi economici.

Potrivit datelor anchetei, procesul de achiziţii publice avea loc cu abateri grave de la legislaţie prin favorizarea unor agenţi economici. Schema funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

În procesul investigării cazului, au mai fost depistate şi alte ilegalităţi. Urmărind scopul obţinerii unui profit mai mare în urma executării contractelor încheiate, agenţii economici livrau produse de o calitate inferioară celei contractate, care erau utilizate în alimentaţia copiilor din grădiniţele şi şcolile din raza mun. Chişinău.

circulara

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente