(video) Moldova: În 92% din cazuri cafenelele, barurile și restaurantele respectă legea anti-fumat 

fumatul-in-baruri

Voluntarii mai multor organizații non-guvernamentale au verificat dacă localurile de agrement din capitală și din Bălți respectă legea antifumat. Selectate aleatoriu 204 localuri în Chișinău și 31 în Bălți au fost monitorizate în perioada 23 septembrie – 6 noiembrie 2016. În urma monitorizării s-a constata că în 92% din cafenele, baruri și restaurante nu s-a atestat fumatul.

Monitorii a vizitat cafenelele, barurile și restaurantele în cele mai frecventate ore, şi anume în perioadă de prânz (13:00 – 14:00) și seara (18:00 – 22:00). 188 din localuri au fost vizitate seara (18:00-22:00).

Astfel, 96% din localurilor de alimentație publică respectă legea și au afișat la intrare, în cel mai vizibil loc, în încăperi semnul unic de interzicere a fumatului.

În 8% din localuri (18 – Chișinău, 2 – Bălți) s-a constatat încălcarea legislației de către proprietarii localurilor, și anume fumatul în încăpere (19 cazuri), precum și existența unei încăperi aparte pentru fumat (1 caz). Scrumiere au fost identificate în încăperile a 5% din localuri (11 – Chișinău și 1 – Bălți). La întrebarea adresată administratorului/chelnerului dacă se poate fuma în încăpere, au răspuns afirmativ 8% din localuri (18 – Chișinău, 2 – Bălți). În 15 din cele 20 localuri în care s-a constatat fumatul, la întrare în încăpere, în cel mai vizibil loc, era afișat semnul unic de interzicere a fumatului.

99% din localurile de alimentație publică respectă legea privind interzicerea publicității și promovării produselor din tutun. Doar într-un local din mun. Chișinău exista promovare a produselor din tutun prin intermediul dispozitivelor luminiscente și doar într-un local din mun. Bălți se ofereau cadouri (brichete) la procurarea produselor din tutun.

În același timp s-a verificat dacă localurile eliberează bonul. Astfel, în peste jumătate din localuri (130 – Chișinău, 18 – Bălți) nu se respectă legislația privind obligativitatea eliberării bonurilor de casă. În 55% din localurile de alimentație publică bonurile de casă nu se oferă clienților după ce chelnerii/barmanii încasează banii.

De asemenea, în 7 cazuri nu a fost posibilă verificarea corespunderii sumei real achitate cu suma indicată în bonul de casă, deoarece bonurile fiscale nu au fost eliberate. În restul 228 cazuri (97% din localuri) suma real achitată a fost identică cu suma indicată în bonul de casă.

În fiecare al treilea local (38%, 73 – Chișinău, 17 – Bălți) nu există afișat la vedere anunțul prin care se atenționează consumatorul despre dreptul de a cere bonul de casă (de forma și conținutul stabilit) și obligația de a-l prezenta la examinarea eventualei reclamații.

În urma monitorizării au fost întocmite și transmise 20 de Sesizări către Centrele teritoriale de sănătate publică (18 – Chișinău, 2 – Bălți) pentru localurile în care s-a constatat încălcarea legii.

Monitorizarea a fost realizată în baza unei metodologii care s-a axat pe studierea implementării Legii nr.278 din 14.12.2007 „Privind controlul tutunului” și a Hotărârii Guvernului nr.474 din 28.04.1998 cu privire la aplicarea mașinilor de casă şi control cu memorie fiscală pentru efectuarea decontărilor în numerar, în localurile de alimentație publică. În cadrul monitorizării s-a studiat respectarea legii antifumat în încăperi (spații închise) și nu s-a prevăzut monitorizarea teraselor sau a altor spații deschise din localurile de alimentație publică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente